Kuva: Shutterstock

Eikö dieettisi sovikaan sinulle? 6 hälytysmerkkiä, joita ei tulisi jättää huomiotta

23.04.2018 18:45 - Emmi Moilanen

Vatsavaivat ja jatkuva paleleminen ovat merkkejä siitä, että et saa riittävästi energiaa ruokavaliostasi.

Liikunta sekä terveellinen ja tasapainoinen ruokavalio ovat painonpudotuksen tärkeimmät kulmakivet. Hoikemmasta ulkomuodosta haaveillessa olisi kuitenkin tärkeää muistaa keskittyä siihen, että ruokavaliosta löytyy monipuolisesti eri ravintoaineita antamaan energiaa arjen haasteisiin. Liian vähäinen kalorinsaanti ja yksipuolinen ruokavalio voivat nimittäin ennen pitkää johtaa useisiin erilaisiin terveysongelmiin.

Insider selvitti, mitkä kehon antamat hälytysmerkit kielivät siitä, että et saa ruokavaliosta riittävästi energiaa ja polttoainetta itsellesi.

1. Olet jatkuvasti nälkäinen tai ärsyyntynyt

Jos päiväsi alkaa vatsakivuilla ja nälän tunteella, jota on vaikea jättää huomiotta, on mahdollista, että syöt aivan liian vähän energiantarpeeseesi nähden.

- Riittämätön määrä kaloreita ja hiilihydraatteja saavat aikaan nälkäkiukun, toteaa ravitsemusterapeutti Megan Ostler.

- Kun nälkä yltyy liian suureksi, alat luultavasti himoita sokeria saadaksesi nopeasti energiaa. Tämä puolestaan johtaa verensokerin heittelyyn, joka aiheuttaa myös pahantuulisuutta, hän jatkaa.

2. Olosi on väsynyt

Jos sinusta tuntuu, että tarvitset päiväunet jaksaaksesi virkeänä iltaan saakka, tulisi ruokavalioon kiinnittää normaalia tarkempaa huomiota. Laihdutuskuurilla ollessa on tärkeää huolehtia siitä, että päivän ateriat sisältävät riittävästi myös hiilihydraatteja.

- Liian vähäinen kalorinsaanti laskee vireystasoa erityisesti silloin, jos olet vähentänyt ruuan määrää nopeasti. Tällöin kehosi yrittää säästää energiaa, Ostler selittää.

3. Kärsit vatsavaivoista

Ummetus tai ripuli voivat paljastaa sen, että tämän hetkinen ruokavaliosi ei ole sinulle se sopivin mahdollinen. Jos sinusta tuntuu, että suoli ei toimi riittävän vilkkaasti, olisi hyvä kiinnittää huomiota riittävään kuidun määrään aterioilla. Vatsa reagoi nopeasti ruokavaliomuutoksiin, eikä hälytysmerkkejä tulisi jättää huomiotta.

- Vatsavaivat ovat yleensä kehon ensimmäinen varoitusmerkki, Ostler toteaa.

4. Palelu ja hiustenlähtö

Jatkuva palelu ja hiustenlähtö ovat myös kehon yleisiä keinoja varoittaa sinua puutoksista ruokavaliossasi. Aterioiden liian alhainen kaloripitoisuus voi johtaa siihen, että et saa ravinnosta tarpeeksi rautaa, proteiinia ja muita ravintoaineita, jotka ovat tärkeitä yleisen hyvinvoinnin ja esimerkiksi hiusten kasvun kannalta.

5. Tunnet syyllisyyttä tiettyjen ruokien syömisestä

Tiettyjen ruokien kieltäminen itseltään voi johtaa liian tiukkaan dieettiin ja rajoitettuun ruokavalioon. Ostlerin mukaan myös epäterveellisempien ruokien tulisi mahtua ateriasuunnitelmaan aina silloin tällöin.

6. Et palaudu treenistä yhtä nopeasti kuin aiemmin

Liikunta voi nopeuttaa painonpudotusta, mutta jos havaitset treenin tuntuvan aiempaa raskaammalta ja palautumisajan muuttuvan yhä pidemmäksi, on todennäköistä, ettei kehosi saa riittävästi ravintoa nykyisestä ruokavaliostasi.

Lue myös: Haluatko nopeuttaa aineenvaihduntaasi? Lisää ruokavalioosi kanelia

Lue myös: Kohottaa mielialaa ja ehkäisee vatsahaavan muodostumista – 5 syytä ottaa banaani osaksi ruokavaliota

Lähde: Insider

Kilpailut

Uusimmat