Kuva: Shutterstock

Salakavalat merkit, joista voit tunnistaa halvauksen - jotkut oireet yleisempiä naisilla

10.06.2018 15:15 - Senja Rapila

Jokaisen on syytä tietää oireet, mistä tunnistaa halvauksen.

Jokaisen olisi hyvä tietää halvauksen ja aivoinfarktin yleisimmistä oireista. Sen vuoksi Women's Health -julkaisu on listannut yleisimpiä oireita, joista voit tunnistaa alkavan halvauksen. Sivusto on myös listannut oireet, jotka ovat huomattavasti yleisempiä naisilla kuin miehillä.

Voit lukea merkit alapuolelta.

Kasvosi näyttävät roikkuvilta

Kasvosi ovat tunnottomat, eivätkä reagoi lainkaan. Jos hymyilet, toinen puoli kasvoista ei välttämättä toimi lainkaan. Tämä on usein ensimmäinen oire, minkä ihmiset huomaavat. Älä ikinä sivuuta tätä oiretta.

Olosi on heikko ja kömpelö

Seuraavaksi tulee heikkous ja jatkuva kömpelyyden tunne. Saatat menettää koordinaatiokyvyn kädessäsi tai jalassasi. Tämä usein vaikuttaa myös vain toiseen puoleen kropasta.

Sinulla on vaikeuksia puhua

Tämä oire on kaikista selvin merkki siitä, että olet saamassa halvauksen. Jos sanasi puuroutuvat, puhut outoja tai et voi puhua lainkaan, voi kyseessä olla tositilanne. Varsinkin jos tämä oire esiintyy edellämainittujen lisäksi.

Entä mitkä ovat halvauksen oireita, jotka ovat yleisempiä naisilla?

Pyörtyminen

Pyörtyminen voi johtua monista asioista: esimerkiksi pelästymisestä, matalasta verensokerista ja raskaudesta.  Halvaus johtuu kuitenkin siitä, että jokin estää veren virtaamisen aivoihin. Tämä voi aiheuttaa pyörtumisen. Pyörtymisestä kannattaa aina soittaa lääkärille.

Tajunnan heikkeneminen

Jos huomaat yllättäviä, äkkinäisiä muutoksia persoonallisuudessasi - tai jos joku muu huomaa - etkä ole juonut alkoholia tai käyttänyt huumeita, voi se kertoa, että jotain on tekeillä. 

Paha olo ja pyörrytys

Asentohuimaus on vähemmän tunnettu halvauksen oire, joka esiintyy useimmin naisilla. Tämä oire usein voidaan sekoittaa myös ruokamyrkytykseen tai flunssaan. Vaikka kyseessä ei olisikaan halvaus, on syytä soittaa lääkärille, jos koet muitakin oireita tästä listalta.

Saat kohtauksen

Sairaskohtauksen saaminen on yksi merkki potentiaalisesta aivojen vaurioitumisesta.

Paha päänsärky

Krooninen päänsärky ja migreeni kasvattavat riskiä kuolla aivohalvaukseen 50 prosentilla. Jos sinulla alkaa yhtäkkiä todella voimakas päänsärky, on syytä mennä lääkärille välittömästi. Kyseessä voi olla myös jokin muu vakava  asia, kuten aivoverenvuoto tai aneurysma.

Jatkuva hikka

Jos hikkasi jatkuu 30 sekuntia pidempään, tai jopa tuntien ajan, voi se olla tutkimusten mukaan merkki halvauksesta. Tässäkin tapauksessa on syytä soittaa lääkärille aivan varmuuden vuoksi.

Lähde: Women’s Health

Lue myös: Ethän naksauta selkääsi päivittäin - voi aiheuttaa ikäviä seurauksia

Lue myös: Kuiva iho, väsymys, nivelkipu... 6 tavallista oiretta, jotka kielivät C-vitamiinin puutteesta

Kilpailut

Uusimmat