Kuva: Shutterstock

Kadotitko taas avaimesi etkä muista, mihin jätit puhelimesi? Helpota arkeasi 4 niksin avulla

22.08.2018 18:45 - Emmi Moilanen

Esimerkiksi tunnemuistin hyödyntäminen voi helpottaa myös arkipäiväisten asioiden muistamista.

Arjen kiireiden keskellä on normaalia, että emme ole täysin läsnä jokaisessa hetkessä, vaan mietimme jo mielessämme seuraavaa hoidettavaa asiaa. Tämä voi kuitenkin aiheuttaa sitä, että et muista minne olet jättänyt avaimesi tai asettanut puhelimesi.

Jos sinulla on taipumusta kadottaa tavaroitasi jopa päivittäin, kokeile parantaa tapasi muutaman niksin avulla. Bustle-sivusto kokosi yhteen vinkit, joiden avulla pysyt paremmin kartalla siitä, minne asetat tavarasi. Suomensimme parhaimmat keinot alle.

1. ”Koodaa” sijainti mieleesi ja ole läsnä hetkessä

Vaikka koodaaminen voi kuulostaa monimutkaiselta, käytännössä tämä vinkki on hyvin yksinkertainen. Ole läsnä hetkessä ja toista itsellesi ääneen esimerkiksi ”jätin auton avaimen eteisen pöydälle.” Mitkä ytimekkäämpi lause on, sitä helpompi se on palauttaa myös myöhemmin mieleen.

2. Käytä mantraa

Myös asioiden rytmittämien voi auttaa niiden muistamisessa. Jos laulut jäävät usein pyörimään päähäsi, kokeile soveltaa samaa niksiä muistamisessa.

Jättäessäsi esimerkiksi puhelimesi keittiöön, hoe mielessäsi rytmikästä mantraa ”puhelin on vedenkeittimen vieressä, puhelin on vedenkeittimen vieressä…”

3. Päätä tarkka sijainti

Päätä päivittäin käyttämillesi, tarpeellisille tavaroille tarkka sijainti kotonasi. Aseta esimerkiksi eteiseen avainnaula avaimia varten, hanki lempikoruillesi rasia makuuhuoneeseen sekä pidike puhelintasi varten.

4. Hyödynnä tunnemuistiasi

Tutkimukset ovat osoittaneet meidän muistavan asioita paremmin, jos niihin on olemassa myös jonkinlainen tunneside. Kyse voi olla esimerkiksi tuoksu-, mielikuva- tai ääneen liittyvästä muistosta.

Tämä tekniikka ei ole käytännöllisin arkipäiväisissä toiminnoissa, mutta voit kokeilla sijoittaa esimerkiksi tärkeät asiapaperit samaan paikkaan, missä säilytät sinulle tunnearvoltaan tärkeitä asioita.

Lue myös: Älä tuhoa aivojasi istumalla - jo kolme tuntia television katselua päivässä huonontaa muistia

Lue myös: Suojaa sydäntä ja parantaa muistia - 4 syytä ottaa kurkuma osaksi ruokavaliota jo tänään

Lähde: Bustle

Kilpailut

Uusimmat