Kuva: Shutterstock

Runsaat ja kivuliaat kuukautiset? 5 oiretta paljastaa, että saatat kärsiä endometrioosista

03.09.2018 18:45 - Emmi Moilanen

Kivuliaiden kuukautisten lisäksi endometrioosista kärsivän voi olla vaikeaa tulla raskaaksi.

Endometrioosi, eli kohdun limakalvon pesäkesirottumatauti, on vaiva, jossa kohdun limakalvon kaltaista kudosta kasvaa myös sisäelimiin kohdun ulkopuolelle. Kudosta voi esiintyä esimerkiksi munasarjoissa, munanjohtimissa sekä kohdun, suolen ja virtsarakon pinnoilla. Endometrioosia sairastaa Suomessa jopa 200 000 hedelmällisessä iässä olevaa naista.

Bustle-sivusto kokosi yhteen oireet, jotka saattavat paljastaa sinun kärsivän endometrioosista.

1. Kivut lamauttavat sinut täysin

Joskus voi olla vaikeaa erottaa, ovatko runsaat ja kivuliaat kuukautiset normaalia vuotoa vai oire endometrioosista. Britannian endometrioosi-yhdistyksessä työskentelevän Emma Coxin mukaan on olemassa nyrkkisääntö, jota voi pitää hälytysmerkkinä endometrioosista. Jos kipu estää sinua suorittamasta normaaleja askareitasi ja vaivut sängyn pohjalle kivun lamaannuttamana, on mahdollista, että oireet kielivät endometrioosista.

2. Kärsit myös runsaasti muista oireista kuukautisten aikana

Mayo-klinikan mukaan voimakas uupumus, ripuli, ummetus, turvotus ja pahoinvointi kuukautisten aikana voivat kieliä endometrioosista. Myös kivut vessakäyntien yhteydessä ovat mahdollisia endometrioosista kärsivillä.

3. Myös muualla kehossa särkee

Kuukautisten aikana on normaalia, että alavatsaa ja -selkää tuntuu jomottavan. Coxin mukaan endometrioosi voi aiheuttaa kipua kuukautisten aikana myös esimerkiksi maksan-, keuhkojen ja jopa pään alueella.

4. Seksin harrastaminen on kivuliasta

Medical News Today -julkaisun mukaan kivulias seksi on yksi yleisimmistä endometrioosin oireista. Yhdyntä ja sen aiheuttama liikehdintä voi työntää ja venyttää endometrioosikudosta erityisesti vaginan ja kohdun alueella.

5. Raskaaksi tuleminen on vaikeaa

Myös raskaaksi tuleminen voi olla vaikeampaa niiden naisten kohdalla, jotka sairastavat endometrioosia. Diagnoosi ei kuitenkaan tarkoita sitä, että raskauden alkaminen olisi mahdotonta. Bustlen artikkelissa todetaan, että vaikeissa tapauksissa leikkaushoito parantaa raskaaksi tulemisen mahdollisuuksia.

Jos kärsit erittäin kivuliaista ja runsaista kuukautisista sekä yllä mainitut oireet kuulostavat tutuilta, on hyvä vierailla lääkärin vastaanotolla.

Lue myös: Miksi kuukautiset pitkittyvät yhtäkkiä? 8 syytä epänormaalin vuodon taustalla

Lue myös: Miksi vagina kutiaa kuukautisten aikana normaalia enemmän?

Lähde: Bustle, Endometrioosiyhdistys

Kilpailut

Uusimmat