Kuva: Shutterstock

Monet huonontavat muistiaan tietämättään arkisilla asioilla - syyllistytkö?

18.09.2018 21:15 - Katariina Auvinen

Muististakin tulisi pitää huolta.

Lapsena muistipelit olivat monen mieleen, mutta vanhemmiten muistia pitäisi myös treenata. Saatat nimittäin huonontaa omaa muistiasi pienillä ja arkisilla asioilla, joiden et välttämättä edes tiedä olevan haitaksi itsellesi. 

Epäterveellinen ruokavalio 

Ruuasta saat energiaa, mutta se auttaa pitämään sinut myös terveenä, myös muistisi. Epäterveellinen ruokavalio vaikuttaa myös muistiin. Esimerkiksi prosessoitu ruoka ja paljon sokeria sisältävät herkut ovat muistisi vihollisia. Sokeri lisää kehon tulehdusherkkyyttä, joka osaltaan saattaa vaikuttaa myös aivoihin. 

Myös tyydyttyneet rasvat ovat aivojesi vihollisia, mutta sen sijaan tyydyttymättömät rasvat ovat ystäviäsi. Näitä hyviä rasvoja löytyy esimerkiksi kalasta ja pähkinöistä. 

Liian vähäiset unet tai liian paljon unta

Keskimäärin aikuinen tarvitsee unta noin kahdeksan tuntia yössä, mutta jokaisen tarpeet ovat yksilöllisiä. Oma kehosi osaa kertoa, milloin se on saanut sopivasti unta. Monet tietävät, että liian vähäinen uni vaikuttaa vahvasti kehoosi ja saa ajatuksen takkuamaan, mutta sama pätee myös liialliseen nukkumiseen. 

Liikkumattomuus 

Liikunta kiihdyttää aineenvaihduntaasi, mutta auttaa myös pitämään muistisi kunnossa. Liian vähäinen liikunta voi olla syypää siihen, että ajatuksesi ei kulje ja muistisi takkuaa. Liikunta auttaa aivojen verenkiertoa. Aerobinen liikunta kiihdyttää kasvuhormonien lisääntymistä, joka taas pitää muistisi kunnossa. 

Tupakointi 

Tupakoinnilla on lukuisia terveyshaittoja, joista muistin huononeminen on yksi. Tutkimuksissa on selvinnyt, että tupakointi voi ohentaa aivokuorta, jolla on tärkeä tehtävä muistin säätelyssä. 

Ahdistus ja stressi 

Työstressi kasaantuu tekemättömistä asioista, joita pitäisi muistaa tehdä. Ahdistusta voi lisätä vielä se, että olet jo unohtanut joitain tärkeitä tehtäviä. Tämä voi johtua kuitenkin siitä, että niin ahdistus kuin stressikin vaikuttavat muistiisi. Kehosi tuottaa kortisolia, jonka tiedetään vaikuttavan muistiin negatiivisesti. 

Lue myös: Kadotitko taas avaimesi etkä muista, mihin jätit puhelimesi? Helpota arkeasi 4 niksin avulla

Lähde: Insider 

Suosittelemme

Kilpailut

Uusimmat