Kuva: shutterstock

Sosiaalisen median negatiiviset vaikutukset mielenterveyteen listattiin - lue 5 kohtaa

11.10.2018 11:45 - Lauri Kujanpää / lauri.kujanpaa@bauermedia.fi

Suosituimpia sosiaalisen median kanavia ovat muun muassa Facebook ja Instagram.

Sosiaalinen media on arkipäivää suurelle osalle länsimaalaisista ihmisistä. Siellä kohdataan ystäviä, luetaan kuulumisia, vakoillaan toisia, ihaillaan tuntemattomia sekä ollaan jatkuvasti hurjien mainosvyöryjen edessä. Independent-lehden mukaan sosiaalisen median käyttäminen vaikuttaa negatiivisesti ihmisen mielenterveyteen. Tutkimuksen mukaan keskiverto kansalainen käyttää Iso-Britanniassa sosiaalista mediaa 28 kertaa päivässä ja tällä on ikävät seuraukset.

Sosiaalisen median kanavat, kuten Facebook, Twitter, Instagram sekä YouTube saattavat näyttää ihmisistä jotain sellaista, mitä heidän elämänsä ei oikeasti ole. Tämä taas aiheuttaa seuraajissa huonommuuden tunnetta sekä ahdistusta. Myös toisten ihmisten jatkuva onnistuminen saattaa vaikuttaa seuraajien itsetuntoon.

Lue alta sosiaalisen median negatiiviset vaikutukset mielenterveyteen.

1. Huonontaa itsetuntoa

Somet antavat nopeasti vaikutelman, että kaikilla muilla asiat ovat paljon paremmin. Ihmiset tuntuvat olevan kauniimpia, elävän tapahtumarikasta elämää tai vaikuttavat muuten vain täydellisiltä. Tämä säteilee heti omaan mieleen, jollei osaa erottaa somea todellisuudesta.

2. Lisää yksinäisyyttä

Ihminen on laumaeläin, joka tarvitsee toisten läsnäoloa. Sosiaalisessa mediassa juttelu tapahtuu virtuaalisesti, josta uupuvat kaikki tunteet, eleet ja ilmeet. Vaikka tuntuisi, että jollakin on vahva sosiaalinen elämä, ihminen voi olla silti äärimmäisen yksinäinen, koska ei ikinä näe ketään. 

3. Huonontaa muistia

Jatkuva somessa roikkuminen antaa niin suuren informaatiotulvan, että aivot eivät pysty käsittelemään kaikkea. Kun olet vain puhelimella etkä havannoi oikeaa maailmaa, elät sumussa, josta et muista mitään. Jos myös keskityt jatkuvaan kuvaamiseen, jää muistot vähiksi kun kaikki elämä tapahtuu vain kameran linssin läpi.

4. Lisää ahdistusta ja masennusta

Samasta syystä, kuin kohdassa 1. Kun tuntuu, että muilla elämä on parempaa, saattaa se aiheuttaa arvottomuutta ja ahdistusta, mitkä taas voivat johtaa masennukseen asti. Ole siis varovainen, mihin uskot ja mihin et. 

5. Unenlaatu huononee ja mieli väsyy

Jos käytät sosiaalista mediaa ennen nukkumaanmenoa, huonontaa jo laitteista tuleva sininen valo kehon nukahtamista. Some aiheuttaa myös jatkuvaa läsnäolemisen tarvetta, jolloin et vain ehdi nukkua. Huonot yöunet vaikuttavat kokonaisesti mieleen negatiivisesti. 

Lue myös: Vietätkö paljon aikaa sosiaalisessa mediassa? 9 seikkaa, joihin todennäköisesti samaistut

Lue myös: Yhä useampi on tyytymätön ulkonäköönsä - yksi syy ylitse muiden

Lähde: Independent

Kilpailut

Uusimmat