Kuva: Shutterstock

Tavallista päänsärkyä vai migreeniä? Merkit, joista erotat ne toisistaan

23.11.2018 12:15 - Katariina Auvinen

Migreeniä ennen moni kärsii muun muassa ennakko-oireista.

Päänsärky on ikävä vaiva, mutta mistä tietää onko kyseessä niin sanotusti tilapäinen normaali päänsärky vai migreeni? Women´s Health -julkaisu listasi merkit, jotka helpottavat tunnistamista. Migreenin tarkkaa syntyperää ei tiedetä, mutta muun muassa perintötekijät sekä sukupuoli voivat altistaa sille. Naisilla migreeni on jopa kolme kertaa yleisempää kuin miehillä. 

Ensinnäkin migreeni voi aiheuttaa oireita jo ennen varsinaista päänsärkyä ja sen jälkeenkin. 

Jos kärsit migreenistä, voit huomata että sinun mielialasi vaihtelee päiviä ennen kohtausta, tunnet väsymystä, haukottelet ja makeanhimosi kasvaa. Osalla migreenistä kärsivillä esiintyy ensin näköhäiriöitä ennen varsinaista pääkipua.

Näköhäiriöitä kutsutaan auraksi ja ne voivat ilmaantua näkökenttään vilkkuvina valoina tai sahalaitoina. 

Migreeni aiheuttaa kovaa päänsärkyä. Julkaisun mukaan monet potilaat kuvailevat, kuinka he voivat tuntea sydämen lyöntinsä tykyttävän päässään. Sen lisäksi normaalista pääkivusta migreenin erottaa se, että yleensä särkyä esiintyy migreenissä vain toisella puolella päätä. Harvinaisissa tapauksissa migreeniä voi tosin esiintyä molemmilla puolilla. 

Saatat tuntea voimattamuutta ja pistelyä raajoissa. Migreeni aiheutuu aivorungossa tapahtuvasta reaktiivisesta häiriöstä. Jotkut ihmiset voivat hetkellisesti kärsiä muun muassa puheen tuottamisen vaikeudesta. 

Kun ihminen kärsii migreenistä, hänen aivonsa käyvät niin sanotusti ylikierroksilla, jonka vuoksi myös aistit terävöityvät. Se tarkoittaa sitä, että saatat haistaa hajut paljon voimakkaammin kuin yleensä. Migreeni aiheuttaa usein myös huonovointisuutta. 

Kun päänsärky lakkaa, sinun kannattaa tunnustella, millainen on yleisvointisi. Migreenin jälkeen voit tuntea itsesi hyvinkin voimattomaksi. Niskasi voi myös tuntua hyvin jäykältä kohtauksen jälkeen. 

Migreeni voi mennä ohitse tunneissa, mutta se voi kestää jopa kolme päivää. 

Lue myös: 7 outoa asiaa, jotka voivat laukaista migreenin - tiesitkö?

Lähde: Women´s Health 

Kilpailut

Uusimmat