Kuva: Shutterstock

Oletko aamuvirkku? Onneksi olkoon, tutkijoilla on erinomaisia uutisia sinulle

30.01.2019 08:45 - Senni Loikala

"Sisäisestä kellosta" löytyi yhteys mielenterveyteen, selviää laajasta tutkimuksesta.

Onneksi olkoon aamuvirkuille. Tuoreen ja erittäin laajan tutkimuksen mukaan aikaisin heräävät ihmiset kärsivät iltavirkkuja epätodennäköisemmin mielenterveysongelmista, kuten skitsofreniasta tai masennuksesta. Aamuvirkkuus voi lisätä hyvinvointia, tutkijat väittävät. 

Sadoilta tuhansilta osallistujilta kysyttiin, olivatko he ”aamu- vai iltaihmisiä.” Osallistujien geeniperimää analysoitiin. Tutkijoita kiinnosti, mitkä tekijät perimässä yhdistivät aamuvirkkuja ja iltavirkkuja, ja miten tämä mahdollisesti vaikuttaa nukkumistottumuksiin.

Perimällä oli vaikutusta siihen, oliko henkilö aamu- vai iltavirkku. Perimällä ei ollut vaikutusta unen laatuun tai kestoon.

- Tutkimuksemme tarjoaa tähän asti vahvimman näytön siitä, että iltavirkuilla on suurempi riski sairastua mielenterveysongelmiin, kuten skitsofreniaan. Heidän hyvinvointinsa ei ole samalla tasolla aamuvirkkujen kanssa. Tarvitaan lisää tutkimusta, jotta ymmärrämme täysin, mistä tämä johtuu, tutkija-professori Mike Weedon kertoo.

Se, onko ihminen aamu- vai iltavirkku, on monen asian summa. Esimerkiksi ravinnolla, keinotekoiselle valolle altistumisella, työn luonteella ja aktiviteeteilla on vaikutusta. Niin kutsuttu ”sisäinen kello” on yhteydessä esimerkiksi hormoneihin ja kehon lämpötilaan.

Tutkimus suoritettiin Isossa-Britanniassa ja Yhdysvalloissa. Se on julkaistu Nature Communications -lehdessä.

Lue myös: Aikaiset herätykset kärsimystä? 9 keinoa, joilla sinusta tulee aamuvirkku

Lähde: Daily Mail

Kilpailut

Uusimmat