Aikaiset herätykset kärsimystä? 9 keinoa, joilla sinusta tulee aamuvirkku

21.07.2014 11:24 - Senni Loikala

Monet tahtoisivat nauttia aamupäivistä, mutta eivät pääse ylös sängystä tarpeeksi aikaisin. Kokeilemalla yhdeksää keinoa iltavirkut voivat muuttua aamuvirkuiksi.

Iltavirkuille aikaiset herätykset ovat monesti tuskaa. Vaikka tarvetta ei olisikaan herätä kukonlaulun aikaan, monista olisi antoisaa käynnistää päivä aikaisemmin. Real Simple -lehti keräsi vinkkejä, joita noudattamalla iltavirkut voivat pyöräyttää vuorokausirytminsä.

1) Lisää iltaasi luppotunti

Kaikki muistavat kouluajoiltaan "hyppytunnit", joiden aikana oli lupa vain lojua käytävillä ja jutustella. Samaa kannattaa soveltaa ajankäyttöönsä iltaisin. Tohtori Marksin mukaan nimittäin ihmiset yliarvioivat aikansa riittämisen ja ylikuormittavat itsensä kaikenlaisilla projekteilla.

Jos tahdot olla jatkossa aamuvirkku, kannattaa Marksin mukaan kuvitella, että illassa olisi yksi tunti vähemmän. Ja tietysti elää sen mukaan, rennommin rantein.

2) Nauti terveellinen aamupala

Amerikkalainen ravitsemuksen ja liikunnan asiantuntija Rebecca Scritchfield muistuttaa, että yöunien jälkeen aineenvaihduntamme ja verensokerimme ovat alhaisimmillaan. Sen vuoksi terveellisen aamupalan syöminen on tärkeää. Kannattaa pitää huolta, että lautaselta löytyy proteiinipitoisia -ja täysjyväviljatuotteita sekä värikkäitä hedelmiä tai vihanneksia. Terveellinen aamupala antaa energiaa, mikä voi saada sinutkin aamuvirkuksi. 

3) Lisää aamuun nautinnollinen hetki itsellesi

Psykologi Patricia Adsonin mukaan aamut eivät saisi olla niin kiireisiä, että ohjelmoit itsesi tarkasti selvitäksesi ovesta ulos juuri oikeana kellonlyömänä. Adsonin mukaan on tärkeää, että kerkeää palkita itsensä aamulla. Tee jotain, millä on merkitystä juuri sinulle. Lue hyvä kolumni, lempiblogiasi, meditoi, nauti santsikuppi kahvia tai tee venytyksiä - mitä vain, joka saa päiväsi alkamaan positiivisesti. Saatat myöhemmin huomata, että olet ihan mielelläsi aamuvirkku.

4) Anna valon herättää

Aivot reagoivat herkästi valoon ja lämpötilaan, joten niiden avulla voit vaikuttaa vuorokausirytmiisi. Hanki herättämiseen tarkoitettu kirkasvalolamppu. Myös sänkynsä sijoittaminen ikkunan lähelle voi auttaa. Jätä tällöin verhot yöksi auki, ja saatat huomata, että auringonsäteet herättävät sinut huomattavasti aiemmin kuin milloin heräisit pimeässä huoneessa.

5) Harrasta aamuista liikuntaa

Aamulla kannattaa harrastaa liikuntaa, sillä se voi tohtori Marksin mukaan lisätä energiatasojasi, nostaa kehosi lämpötilaa ja antaa adrenaliinia vielä muutamaksi tunniksi urheilusuorituksen jälkeen. Aamupäivät ovat myös tehokasta työaikaa, sillä ihmiset ovat silloin valppaimmillaan. 

6) Pese hiukset illalla

Kauneusasiantuntija Ashley Stonen mukaan hiukset kannattaa jo pestä edellisenä iltana, jos tahtoo jouduttaa aamujaan. Pistä ne illalla pesun jälkeen löysälle letille. Avaa letti aamulla, ja pöyhennä nopeasti hiustenkuivaajan avulla. Muotoile normaalisti, ja suihkauta hiuksiin jätettävää hoitoainetta tai viimeistele kylmällä vedellä.

7) Huonon hiuspäivän pelastus löytyy letistä

Mikäli peilikuva povaa aamulla huonoa hiuspäivää, älä tuhlaa aikaa saadaksesi hiukset näyttämään hyviltä. Nopea ratkaisu on newyorkilaisen kauneussalongin luovan johtajan, Morgan Willhiten, mukaan letti. Päädyitpä löysään tai kireään lettiin, ranskalaiseen -tai kalanruotolettiin, niin kyseinen kampaustyyli voi säästää hermojasi aamulla. Jos hiuksesi ovat liian lyhyet letille, niin laita kankainen hiuspanta, mikä monesti on nopea ja hyvännäköinen ratkaisu.

8) Anna potkua tsemppaamalla

Adsonin mukaan myös asenne tulevaa päivää kohtaan kannattaa olla kunnossa, sillä se edesauttaa muutostasi aamuvirkuksi. 

- Muista, ettemme nouse ylös vain koska tahdomme, vaan koska meidän täytyy nousta. Kysy itseltäsi, mitä aiot tänään tehdä, ennemmin kuin mitä sinun täytyy tehdä, neuvoo Adson.

9) Pistä volyymit pienelle

Tohtori Marksin mukaan kannattaa pitää television ja radion ääntä hiljaisella iltaisin. Se nimittäin luo rauhallisempaa tunnelmaa, joka auttaa sinua virittäytymään yöunille paremmin, kuin jos kotonasi jytkyttäisi musiikki tai huutaisi televisio vielä iltayhdeksältä. Tapa auttaa sinua rauhoittumaan ja valmistautumaan henkisesti painumaan pehkuihin.

Lue myös: Tee makuuhuoneestasi hyvän unen tyyssija - vinkit onnistumiseen

Lähde: Real Simple

Kilpailut

Uusimmat