Kuva: Shutterstock

Tarvitsetko lisää virtaa työpäivään? – lue 5 vinkkiä

27.08.2019 09:05 - Katja Nygård

Viimeistään iltapäivällä se usein iskee – väsymys. Ajatus takkuaa ja muisti pätkii. Näillä vinkeillä selätät iltapäivien piinatunnit ja saat työpäiviisi lisää energiaa.

Tunti lisää unta

Yksi säännöllinen lisätunti yöunta tekee hyvää terveydelle. Sen avulla sietää paremmin stressiä ja muisti, tarkkaavaisuus sekä keskittyminen paranevat. Virkeänä jaksaa töissäkin paremmin.

Ole ajoissa

Olemalla myöhässä heti aamulla, käytät pahimmassa tapauksessa ison osan päivän energiavarastoista. Se kostautuu iltapäivällä, kun energiataso alkaa muutenkin laskea. Varaa aamulla riittävästi aikaa siirtyessäsi paikasta toiseen. Näin energiaa säästyy päivän muihinkin tarpeisiin.

Pidä tauko

Pienetkin tauot työpäivän aikana nostavat energiatasoja ja parantavat työtehoa. Jo hyvin lyhyetkin tauot, esimerkiksi 30 sekuntia kestävät, auttavat parasympaattista hermostoa rauhoittumaan ja ajatuksia virkoamaan. Tauon aikana ei kannata välttämättä tarttua puhelimen tai tietokoneen ärsyketulvaan, vaan mahdollisuuksien mukaan tyhjentää ajatukset kaikesta kuormituksesta.

Nouse seisomaan

Tutkimusten mukaan noin viidennes aikuisväestöstä istuu päivittäin yli 7,5 tuntia. Istumisen haitat tietää jokainen, mutta harva muistaa niihin hektisen työpäivän aikana kiinnittää huomiota. Jo pelkkä tuolista ylös seisomaan nouseminen kerran puolessa tunnissa auttaa. Jos työskentely seisten on mahdollista, sitäkin kannattaa opetella lyhyitä aikoja kerrallaan.

Vältä sokeria

Yksi suurimmista syistä iltapäiväväsymykseen on verensokerin vaihtelut. Jokainen tietää sen tunteen iltapäivällä, kun uni meinaa voittaa ja tekisi mieli tarttua suklaapatukkaan. Sokerilla saattaakin olla vireystilaa hetkellisesti korjaava vaikutus, mutta yleensä energiapiikkiä seuraa verensokerin nopea lasku ja väsähdys. Nopeiden hiilihydraattien (esim. sokeri) sijaan välipaloiksi kannattaa valita mieluummin hitaasti imeytyviä hiilihydraatteja (esim. täysvilja).

Kilpailut

Uusimmat