Kuva: Shutterstock

Mitä tehdä, jos siemennestettä joutuu silmään? Asiantuntija neuvoo

17.09.2019 13:45 - Milena Raappana

Siemenneste silmässä voi aiheuttaa hoitamattomana tulehduksia ja harvinaisissa tapauksissa tartuttaa sukupuolitaudin.

Toisinaan peiton heiluessa siemennestettä saattaa joutua vääriin paikkoihin, kuten silmiin. Kivulias ja sotkuinen kokemus voi johtaa pahaan silmätulehdukseen tai pahimmassa tapauksessa tartuttaa sukupuolitaudin, jos kiikareita ei puhdisteta oikein. 

Mitä tapahtuu, jos spermaa joutuu silmään?

Siemenneste itsessään ei ole vaarallista, mutta se sisältää yhdisteitä, kuten sitruunahappoa, fruktoosia, sinkkiä ja entsyymejä, jotka voivat ärsyttää herkkiä silmiä. Tämän takia silmät voivat alkaa punoittaa ja kivun lisäksi saattaa tuntea pistelevää ja polttavaa tunnetta. 

Geelimäinen koostumus voi myös aiheuttaa nän sumentumista, sillä se ikään kuin asettuu silmämunan päälle kuin kalvo. 

Miten toimia siemennestesilmän kanssa?

Jos spermaa on joutunut silmään tai silmiin, kannattaa ensimmäisenä suunnata vesihanan äärelle ja hellävaraisesti huuhdella silmiä haalealla vedellä.  

Missään tapauksessa silmiä ei saa hieroa, vaikka se olisi ensireaktio ja tuntuisi helpottavan tuskaa. Piilolinssit kannattaa poistaa vasta sen jälkeen, kun silmiä on huuhdeltu, sillä ne suojaavat silmiä siemennesteeltä. 

Naistentauteihin erikoistunut yleislääkäri Stephanie Ooi kertoo Metro.co.uk-julkaisun haastattelussa, että silmiä pitäisi huuhdella noin 20 minuutin ajan, kuten kaikissa muissakin tapauksissa, kun silmiin on joutunut nesteroiskeita. 

- Kun olet taputellen kuivannut silmän pyyhkeellä, tunnustele fiilistäsi ja jos tunnet edelleen ärsytystä silmässä, kokeile huuhdella uudelleen. Kannattaa välttää meikkiä, piilolinssejä ja silmän hankausta, kunnes se tuntuu paremmalta, Ooi jatkaa. 

Mitä sperma voi aiheuttaa silmässä?

Silmään joutunut siemenneste voi aiheuttaa sidekalvontulehduksen tai näärännäpyn. Jos kipu ei katoa vuorokauden sisällä silmästä tai pahenee, kannattaa kipittää lääkärin pakeille. Jos kipu taas on siedettävää, apteekista saatavat silmätipat ja särkylääke luultavasti auttavat silmää toipumaan yllättävästä mällipommista. 

Todella harvinaisissa tapauksissa sukupuolitauti tarttuu silmän kautta, mutta se on käytännössä mahdollista. Joten silmien toipumisen jälkeen, kannattaa suunnata sukupuolitautitesteihin. Monesti suositellaan odottamaan noin kolme kuukautta mahdollisesta tartunnasta ennen testeihin menoa, jotta tulos olisi mahdollisimman luotettava. Kuitenkin jos on epäilys HIV-tartunnasta, lääkäriin täytyy suunnata mitä kiireisimmin. 

Lue myös: Virheet, joita pornovideoissa tehdään, mutta joita ei todellakaan tule tehdä omassa sängyssä

Lue myös: Onko siemenneste vegaanista?

Lue myös: Pitäisikö ihmisenkin syödä spermaa? Siemenneste on kuin superruokaa

Lähde: Metro.co.uk

Kilpailut

Uusimmat