Kuva: Shutterstock

Nettishoppailuriippuvuus kasvava ongelma - asiantuntijat haluaisivat kutsua mielenterveysongelmaksi

18.11.2019 18:45 - Milena Raappana

Tällä hetkellä nettishoppailuriippuvuutta ei luokitella mielen häiriöksi, vaan se on osa "muita spesifejä ilmpulssikontrollihäiriöitä."

Nettishoppailu on nykyään niin helppoa, että asiantuntijoiden mukaan addiktioksi kasvava halu tehdä ostoksia netin ja sovellusten kautta on kasvava ongelma ja pitäisi luokitella mielenterveysongelmaksi. 

Lyhenne BSD, joka tulee sanoista "buying-shopping disorder", on ollut pitkään olemassa, mutta digitaalisen ajan palvelut ovat asiantuntijoiden mukaan antaneet sille aivan uuden merkityksen uutisoi muun muassa Harper's Bazaar -julkaisu. 

- On aika tunnustaa BSD osana mielenterveysongelmia ja kerätä lisää tietoa siitä osana internetiä, sanoo psykoterapeutti Astrid Müller Hannoverin lääketieteellisestä koulusta.

Comprehensive Psychiatry -julkaisu julkaisi pienen tutkimuksen, jossa muun muassa Müller tutki 122 nettishoppailusta riippuvaista potilasta. Tutkimuksesta kävi ilmi, että he kärsivät tavallista korkeamman tason masennuksesta ja ahdistuksesta. 

Tällä hetkellä BSD:tä ei tunnisteta osana mielenhäiriöitä, vaan sen sijaan se on osa isompaa kategoriaa "muut spesifit impulssikontrollihäiriöt."

Nettishoppailuriippuvuudessa syntyy suunnaton mielihalu tehdä ostoksia ja rahan kulutus antaa mielihyvän tunteen. Päihdelinkki.fi-sivuston mukaan shoppailuriippuvuudessa itse ostaminen on tavaroita tärkeämpää ja pian ostosten teon jälkeen hankitut tavarat menettävät merkityksensä. Ostosten tekeminen tapahtuu impulsiivisesti ja siitä tulee päähänpinttymä, joka saattaa vaikeuttaa normaalia arkea. Usein riippuvuuteen liittyy myös rahavaikeuksia. 

Psykoterapeutti Müller sanoo Harper's Bazaar -julkaisun jutussa, että toivoo heidän tutkimustuloksensa ja nettishoppailuriippuvuuteen apua hakevien potilaiden määrä edistäisi tutkimusta ja täsmällisten hoitomuotojen kehittymistä. 

Lue myös: Kärsitkö shoppailuriippuvuudesta? Tunnetilasi voi kertoa totuuden

Lue myös: Nainen väittää tilanneensa tuhansien eurojen arvosta tavaraa unissaan - lista on melkoinen

Lähde: Harper's Bazaar, Päihdelinkki.fi, Very Well Mind

Kilpailut

Uusimmat