Kuva: Shutterstock

Kärsivätkö kädet jatkuvasta pesemisestä? Muista tärkeät ohjeet, jotka estävät käsiä kuivumasta

04.01.2020 19:15 - Karoliina Kotala

Käsien peseminen on tärkeää, mutta se myös kuivattaa helposti kädet huonoon kuntoon.

Influenssakausi on parhaillaan käynnistymässä ja sen ohella Suomessa jyllää moni muukin helposti tarttuva pöpö. On yleisessä tiedossa, että käsien huolellinen pesu on tehokkain keino ehkäistä flunssatartuntoja, mutta ahkeralla käsien pesulla on myös haittapuolensa. Jatkuva käsien pesu voi nimittäin kuivattaa käsien ihoa melkoisesti. Kuivunut iho puolestaan halkeilee helpommin ja ihon ollessa rikki pääsee haavoihin bakteereja, jotka voivat olla jopa vaarallisia.

Miten käsien ihoa tulisi sitten hoitaa?

Kun peset käsiä, älä käytä kuumaa vettä, sillä se kuivattaa ihoa entisestään. Haalea vesi puhdistaa kädet yhtä tehokkaasti. Tavallinen saippua kannattaa vaihtaa pesuöljyyn, joka on hellävaraisempi ja vähemmän kuivattava.

Kuivaa käsien iho aina huolellisesti pesun jälkeen, myös sormien välit, jotta ne eivät jää kosteiksi. Ulkoillessa käytä käsissäsi hanskoja ja rasvaa myös käsiä aina pesun jälkeen. Jos rasva kirvelee iholla, voi se tarkoittaa sitä, että rasvassa on liikaa vettä. Vaihda silloin rasvaisempaan ja hoitavampaan tuotteeseen. Suosi rasvoissa apteekin hajustamattomia ja väriaineettomia tuotteita.

On myös hyvä minimoida pesukertojen määrä ja välttää turhaa käsien kastelua. Voit ostaa vaikkapa kertakäyttöhanskoja ja käyttää niitä esimerkiksi tiskatessa tai muissa tilanteissa, joissa kädet joutuvat kosketuksiin veden kanssa. Tehohoitona voit laittaa yöksi käsiin erittäin paksua ja hoitavaa rasvaa ja pukea puuvillahanskat, siten rasva saa vaikuttaa ja hoitaa ihoa yön yli.

Lähteet: Tikkurilan Ykkösapteekki

               Apteekki.fi

Lue myös: Onko lapsesi iho kuiva? Ohjeet, joilla korjaat tilanteen

Kilpailut

Uusimmat