Kuva: Unsplash

Voiko kotitreenin tehdä ilman kenkiä? Ammattilainen jakaa turvalliset tavat treenata paljain jaloin

29.03.2020 11:15 - Milena Raappana

Kaikkien kotitreenien tekeminen ilman kenkiä ei välttämättä ole optimaalista ja turvallista.

Kotitreenejä löytyy laidasta laitaan aina sykettänostattavista hikijumpista rauhalliseen joogaan. Niissä vaatetus ei juurikaan poikkea kuntosalilla tehtävistä treeneistä, mutta yksi asuste herättää toisinaan kysymysmerkkejä: pitääkö kotitreenissä käyttää kenkiä?

Popsugar-julkaisu kysyi aiheesta personal trainer Trevor Thiemeltä, joka kertoi kaiken riippuvan siitä, millaista treeniä tekee ja kuinka paljon on kokemusta kengättömänä jumppaamisesta. 

Rauhallisemmat treenit, kuten jooga ja pilates, tehdään ilman kenkiä tai sukat jalassa. Thieme suositteleekin tätä tapaa, sillä silloin optimoi jalkapohjista tulevat aistiärsykkeet. 

- Usein treenataan myös maton päällä, mikä auttaa tehostamaan oetta ja auttaa suojelemaan polvia, kyynärpäitä ja häntäluuta, Thieme selittää.

Lihaskunto ja HIIT-treeneissä vastaus ei kuitenkaan ole aivan niin yksiselitteinen. Jos vasta aloittelee ilman kenkiä treenaamista, Thieme neuvoo tekemään vain pari liikettä treenistä kengättömänä, jotta keholla on aikaa mukautua uuteen liikkumistapaan.

(kuva: Shutterstock)

- Se tuntuu aluksi oudolta, koska jalkojen lihakset todennäköisesti ovat heikentyneet kenkien pitämisestä päivittäin. Kengät ovat välttämättömiä suojelemaan ja tuomaan mukavuutta tämän päivän maailmassa liikkumiseen, mutta ne myös vaikuttavat paljon tasapainotyöhön, joka muuten tehtäisiin jalkojen lihaksilla, Thieme selittää. 

Paljain jaloin painojen nostaminen voi kehittää asentoaistia ja johtaa parempaan tasapainoon, koordinaatioon, vakauteen ja liikeratoihin.

Sykettänostattavissa treeneissä, jotka sisältävät paljon hyppyjä ja nopeita liikkeitä, Thieme muistuttaa pitämään turvallisuuden prioriteettina. Esimerkiksi hikoillessa jalat helposti lipsuvat ja kaikki pinnat eivät ole vaarattomia. Tällaisissa treeneissä kenkien käyttäminen on suosilteltavaa, sillä ne myös suojaavat jalkoja iskuilta.

Lue myös: Älä kadota treenimotivaatioita kotioloissa - vinkit kunnon ylläpitämiseen neljän seinän sisällä

Lue myös: Lisää tehoa kotitreeniin nopeasti - 4 helppoa vinkkiä, joissa et tarvitse lisäpainoja lainkaan

Lähde: Popsugar

Kilpailut

Uusimmat