Kuva: AOP

Myytinmurtajat-tähti kärsi rajusta päänsärystä ennen kuolemaansa - tunnista SAV:n oireet ajoissa

15.07.2020 18:15 - Roy Kokkonen

Grant Imahara kiidätettiin sairaalaan puhjenneen aivoaneurysman takia lauantaina, jossa hänet leikattiin kahdesti. Leikkauksista huolimatta hän menehtyi, kertoo TMZ.

Myytinmurtajat-tv-sarjasta tunnettu erikoistehosteasiantuntija Grant Imahara kuoli 49-vuotiaana aivoaneurysman, eli pullistuneen aivovaltimon puhkeamiseen maanantaina. Viihdelehti TMZ:n sisäpiirilähteen mukaan Imahara kärsi päivien ajan migreenistä ennen kuin hänet kiidätettiin sairaalaan.

Imahara oli lauantai-iltana syömässä naisystävänsä kanssa, kun hän alkoi voimaan pahoin. Miehen päänsärky voimistui ja häntä alkoi huimata. Samalla hän alkoi tuntemaan kovaa niska- ja selkäkipua sekä jalkojen puutumista.

Hänen naisystävänsä soitti hätäkeskukseen noin kello 21:00, kun Imahara ei enää reagoinut ärsykkeisiin.

Mies kiidätettiin sairaalaan, jossa hänet leikattiin. Imahara selvisi leikkauksesta, mutta ei toipunut kokonaan. Hänet leikattiin uudelleen sunnuntaina, tuloksetta. 

Maanantaina lääkärit totesivat Imaharan aivojen vaurioituneen niin pahoin, että toipuminen ei enää olisi mahdollista, joten hänet irroitettiin hengityskoneesta.

Vuosittain 300-400 suomalaista saa aivokalvon alaisen verenvuodon

Terveyskirjaston mukaan aivoaneurysman, eli aivovaltimopullistuman puhkeaminen aiheuttaa aivokalvon alaisen verenvuodon eli SAV:n. Pullistuman aiheuttaa aivovaltimon seinämässä oleva synnynnäisesti heikko kohta, joka valtimon kovan paineen takia pullistuu.

Arvion mukaan noin 100 000 suomalaisella on aivovaltimossa pieni pullistuma, joista suurin osa ei aiheuta mitään oireita. Vuosittain noin 300-400 suomalaista saa SAV:n. Noin neljäsosa potilaista kuolee vuoden sisällä vuodosta, toisaalta potilas voi myös toipua täysin. 

Oireet poikkeavat aivoinfarktista. SAV:n tyypillisiä oireita ovat äkillinen, kova ja hellittämätön päänsärky, pahoinvointi ja oksentelu, niskan jäykkyys sekä silmien valonarkuus. Sairastuneella saattaa esiintyä myös tajuttomuutta ja kouristelua.

Oireiden voimakkuus vaihtelee paljon, mutta SAV vaatii aina välitöntä hoitoa. Puhjennutta aivoaneurysmaa hoidetaan yleensä leikkauksella.

Sairastuneiden keski-ikä on Suomessa noin 60 vuotta, alle 30-vuotiailla se on harvinainen. Pullistumien syntyyn ei voi vaikuttaa, mutta kohonnut verenpaine, tupakointi ja runsas alkoholinkäyttö lisäävät riskiä aivovaltimopullistuman puhkeamiselle. 

Lue myös: Myytinmurtajat-tähti Grant Imahara, 49, on kuollut - Adam Savage muistelee ystäväänsä

Lähteet: TMZ, Terveyskirjasto, Terveyskylä

Kilpailut

Uusimmat