Kuva: Shutterstock

Millaiset smoothiet ovat parhaita vitamiinipommeja? Katso, mitä ainesosia kannattaa suosia

29.10.2020 14:15 - Iiro Myllymäki / iiro.myllymaki@bauermedia.fi

Esimerkiksi granaattiomena ja pinaatti ovat oivallisia smoothien ainesosia.

Smoothien nauttiminen on näppärä keino saada useita tärkeitä ravintoaineita yhdellä kulauksella. Millaisia smoothieita kannattaa sitten suosia, jos toiveena on nauttia kunnon vitamiinipommi? Kokosimme yhteen ainesosia, jotka sekä maistuvat hyvältä että tekevät hyvää.

Banaani

Banaani on smoothieiden klassikkoainesosa. Vitamiinien osalta banaani on erityisen hyvä B6-vitamiinin lähde. B6-vitamiini edistää esimerkiksi hermoston normaalia toimintaa ja aineenvaihduntaa. Kuten suurimmassa osassa hedelmistä, myös banaanissa on paljon C-vitamiinia.

Mandariini ja appelsiini

Mandariini ja appelsiini antavat smoothieen kunnon paukun C-vitamiinia. C-vitamiini on tärkeä antioksidantti, joka vaikuttaa esimerkiksi immuunipuolustukseen ja saattaa auttaa laskemaan verenpainetta. C-vitamiinin puutteen on havaittu olevan yhteydessä heikentyneeseen aivotoimintaan.

(kuva: Shutterstock)

Granaattiomena

Granaattiomena on todellinen terveyspommi. Granaattiomenassa on paljon kuitua, vitamiineja ja mineraaleja. Granaattiomenan on todettu mahdollisesti vähentävän riskiä sairastua sydänsairauksiin.

Pinaatti

Vitamiineja ei toki saa pelkästään hedelmistä. Esimerkiksi pinaatti on hyvä ainesosa vitamiinipitoiseen smoothieen. Pinaatissa on esimerkiksi paljon K-vitamiinia, joka auttaa muun muassa luuston pitämisessä normaalina ja vaikuttaa veren normaaliin hyytymiseen.

Marjat

Marjat ovat tunnetusti kunnon superfoodia, ja ne piristävät myös smoothieta maullaan ja terveysvaikutuksillaan. Esimerkiksi mansikat, vadelmat ja mustikat ovat täydellisiä välipalasmoothien aineksia, joista saa muun muassa C-vitamiinia ja kalsiumia.

Valmistustavalla on väliä

Valmiina ostetuissa smoothieissa on eroa paitsi ainesosissa, myös valmistustavoissa. Kun smoothie on valmistettu kylmäpuristusmenetelmällä, tärkeät vitamiinit ja hivenaineet säilyvät siinä paremmin kuin esimerkiksi pastöroimalla valmistetussa tuotteessa. Esimerkiksi C-vitamiinikatoa tapahtuu, kun pastöroinnissa tuotetta kuumennetaan lyhyellä käsittelyllä - etenkin jos pastörointi tehdään kahteen otteeseen. Mehujen ja smoothieiden valmistuksessa edelleen normina on, että jossain kohtaa prosessia käytetään kuumennuskäsittelyä, mutta kylmäpuristusmenetelmälläkin valmistettuja tuotteita on alkanut tulla markkinoille.

Lue myös: Oletko jo kokeillut kahvismoothieta? Katso herkullinen resepti

Lue myös: Trooppinen aamiaissmoothie on herkullinen ja terveellinen päivän aloitus

Lähteet: Shape, Healthline, Live Science, Very Well Fit, Healthline, Healthline

Suosittelemme

Kilpailut

Uusimmat