Kuva: Shutterstock

Rohtuvatko huulet ahkerasta kosteutuksesta huolimatta? Syy kuivumiseen voi löytyä ruokavaliostasi

16.12.2020 17:15 - Emmi Moilanen

Esimerkiksi tiettyjen vitamiinien tai raudan puute voi näkyä myös huulissa.

Talven kuivattamat huulet ovat tuttu vaiva monelle, sillä kylmä ja kuiva ilma altistaa rohtumille. Useille on tuttu tunne myös se, kuinka kuivia huulia tekisi mieli kosteuttaa toistuvasti syljen avulla - jos huulirasvaa ei juuri sillä hetkellä ole saatavilla.

- Tämä vain pahentaa tilannetta, sillä sylki on hapanta ja kärjistää tilannetta entisestään. Huulten nuolemisesta tulee kierre, sillä mitä kuivemmilta huulet tuntuvat, sitä useammin niitä lipoo. Tämä puolestaan johtaa yhä pahempaan kuivumiseen, ihotautilääkäri Robyn Gmyrek muistuttaa.

Kylmän ja kuivan ilman lisäksi yleisiä syitä huulten rohtumiseen ovat allergiset reaktiot kosmetiikasta tai ruuasta, hiivatulehdus tai auringon aiheuttamat vauriot. Syy sitkeästi kuivuville huulille saattaa löytyä myös ruokavaliosta.

B- ja C-vitamiinien, raudan, sinkin tai foolihapon puute voivatkin olla ongelman takana.

- Jos kärsit näiden ravintoaineiden puutteesta, kärsit todennäköisesti myös huulten kuivumisesta. Terveellisen ruokavalion noudattaminen hoitaa myös kuivia huulia, ihotautilääkäri Orit Markowitz toteaa.

Kolme tärkeää kikkaa rohtumien hoitamiseen

Molemmat asiantuntijat ovat sitä mieltä, että kuivista huulista kärsivän kannattaa suosia paksua huulivoidetta tai -rasvaa. Gmyrekin mukaan esimerkiksi sheavoi on hyvä vaihtoehto kosteuttamaan pahasti rohtuneita huulia.

Erinomainen ajankohta huulten kosteuttamiselle on yö, ja huulille kannattaakin sipaista paksua voidetta vaikuttamaan unien ajaksi. Ahkeran kosteutuksen lisäksi myös säännöllinen kuorinta pitää huulet terveinä.

Hetki, jolloin kosteutuksesta huolehtiminen on erityisen tärkeää on talvisäässä ulkoilu.

- Levitä aina ekstrakerros huulirasvaa kun tiedät, että altistut viimalle ja kylmälle, Markowitz painottaa.

Lue myös: Lääkärit varoittelevat uudesta "paholaisen huulet" -kauneustrendistä - voi aiheuttaa kuolion

Lue myös: Ihonhoitotuotteet, joista kannattaa luopua talvisin - altistavat kuivumiselle ja ihon hilseilylle

Lue myös: Tee kuivan ihon meikkipohjasta nopeasti virheetön - katso miten onnistut

Lähde: Pure Wow

Kilpailut

Uusimmat