Kuva: Shutterstock

Otatko "yhden rentouttavan" työpäivän jälkeen? Aivosi saattavat vanhentua ennenaikaisesti

09.03.2022 17:15 - Jenni Tuusjärvi / jenni.tuusjarvi@bauermedia.fi

Jo yksikin annos alkoholia saattaa vanhentaa aivojasi.

Voit myös kuunnella artikkelin tästä tai Podplaysta.

Journal Nature -julkaisussa vastikään julkaistun tutkimuksen mukaan jo yksikin tuopillinen olutta tai iso lasi viiniä voi vanhentaa aivoja.

Noin 50-vuotiailla henkilöillä, jotka joivat tuopillisen olutta tai lasillisen viiniä (kaksi alkoholiannosta) päivässä kuukauden ajan, aivot olivat noin kaksi vuotta vanhemmat kuin niiden henkilöiden, jotka joivat päivässä yhden alkoholiannoksen, eli puolikkaan tuopillisen olutta päivässä.

Vastaavasti niillä henkilöillä, jotka ilmoittivat nauttineensa kolmen alkoholiannoksen verran alkoholia päivässä, ilmeni muutoksia aivojen harmaassa ja valkoisessa aineessa. Heidän aivonsa olivat vanhentuneet noin 3,5 vuoden verran.

Yksi alkoholiannos on 10 millilitraa tai kahdeksan grammaa puhdasta alkoholia. Yksi shotti vastaa siis yhtä alkoholiannosta. Puolen litran tuoppi olutta vastaa kahta alkoholiannosta sekä lasillinen viiniä pitää sisällään kaksi annosta alkoholia.

Tutkimuksen mukaan alkoholia juomattomien henkilöiden aivot vanhenivat noin puolen vuoden verran näiden alettua nauttimaan alkoholia yhden annoksen verran päivässä.

Neljän alkoholiannoksen nauttiminen päivässä vanhentaa tutkimuksen mukaan aivoja yli 10 vuotta fyysisestä iästä.

- Muutos ei ole lineaarista, muutokset ovat sitä suurempia mitä enemmän alkoholia nauttii, tutkimuksen päätutkija Remi Davied Wisconsin-Madisonin yliopistosta kommentoi.

Alkoholitutkija Emmanuela Gakidoun mukaan kyseisen tutkimuksen ongelma on, että tutkijoilla on ollut käytössään kuvia aivoista ainoastaan yhden vuoden ajalta. Gakidou työskentelee Washingtonin yliopistossa.

Gakidoun mukaan alkoholin ja terveyden välillä oleva yhteys on monimutkainen ja ymmärrys niiden välisestä yhteydestä kehittyy hiljalleen tiedon karttuessa. Hän pitää kuitenkin tuoretta tutkimusta hyvänä lähtökohtana lisätutkimuksille.

Onko alkoholilla terveysvaikutuksia?

Useat lääkärit ovat uskoneet, että pienellä määrällä alkoholia voisi olla terveyttä edistäviä vaikutuksia. Pienten alkoholimäärien on uskottu estävän sydänongelmia ja tekevän hyvää erityisesti aivoille ja sydämelle.

Viimeisimmät tutkimukset ovat kuitenkin kyseenalaistaneet väitteet. Useissa tutkimuksissa ei ole löydetty minkäänlaisia viitteitä siitä, että alkoholilla olisi minkäänlaisia terveyttä edistäviä vaikutuksia. Maailman sydänjärjestö julkaisi hiljattain päättäjille suunnatun kannanoton, jossa se ilmoitti, ettei mikään määrä alkoholia ole hyväksi terveydelle.

- Pienet alkoholimäärät on yhdistetty joihinkin terveyshyötyihin esimerkiksi iskeemisissä sydänsairauksissa sekä diabeteksessa. Sen sijaan alkoholi on yhdistetty haitalliseksi moniin muihin tekijöihin, esimerkiksi liikenneonnettomuuksiin sekä rintasyöpään, Gakidou lisää.

Hänen mukaansa esimerkiksi aivoinfarktin ja alkoholin välinen yhteys on edelleen epäselvä.

- Kysymykseen ei ole yksinkertaista vastausta. Sen mukaan, mitä nyt tiedämme, pieni määrä alkoholia voi olla hyväksi tai haitaksi yksilölle. Se riippuu yksilön terveydestä ja riskiprofiilista, hän jatkaa.

Lue myös: Pitävätkö krapulan torjuntamyytit oikeasti paikkansa? Asiantuntija kertoo, mikä tepsii ja mikä ei

Lue myös: Krapulassa urheilu kannattaa unohtaa - 5 syytä, jotka olisi hyvä tietää

Lue myös: Myös alkoholille voi olla allerginen - katso millaiset oireet kertovat yliherkkyydestä

Lähde: CNN

Voice.fi ja Podplay ovat osa Bauer Mediaa.

Kilpailut

Uusimmat