Kuva: Shutterstock

MTV: D-vitamiinin puutos voi koitua jopa hengenvaaralliseksi: "Ei ole pelkkä vitamiini"

26.10.2022 09:15 - Minttu Tikkanen / minttu.tikkanen@bauermedia.fi

D-vitamiinia saa talvella helpoiten purkista.

Pimeän vuodenajan taas koittaessa D-vitamiinia on syytä muistaa tankata purkista. Ihan samantekevää juuri kyseisen vitamiinin riittävä nauttiminen ei ole.

Iso-Britanniassa tehty 14 vuoden tutkimus osoittaa, että D-vitamiinin runsas puutos on yhteydessä myös suurempaan kuolleisuuteen. MTV:n artikkelissa tutkija Elina Hyppönen vahvistaa, että kuolleisuuden nousulle on syynsä.

- D-vitamiini ei ole pelkkä "vitamiini", vaan siihen liittyvän hormonin esiaste. Tämän hormonin toimintaan tarvittavia reseptoreita on kaikkialla elimistössä, mukaan lukien elintärkeissä elimissä, kuten sydämessä, aivoissa ja keuhkoissa sekä erilaisissa immuunijärjestelmän soluissa, Hyppönen kertoo MTV:lle.

Jos D-vitamiinia ei siis ole riittävästi, putoaa myös hormonitaso, eikä se tällöin riitä hoitamaan kaikkia tärkeitä toimintojaan riittävällä tavalla. 

Kaiken varalta D-vitamiiniakaan ei tarvitse napsia, päivittäinen suositus riittää yleensä vallan hyvin, eikä sitä tarvitse tai kannatakaan ylittää. Tutkimukset osoittavat ettei annoksen ylittämisestä ole yleensä ollut henkilöille terveyshyötyjä.

- Päivittäinen kohtuullinen annos on todennäköisesti kaikkein paras tapa ylläpitää terveitä tasoja, Hyppönen jatkaa. 

Lue myös: Milloin kannattaa aloittaa D-vitamiinin syönti kesän jälkeen?

Lue myös: Urheilu ei tuota tulosta, jos et saa tarpeeksi ravintoa - merkit, joista tunnistat syötkö riittävästi

Lue myös: Sydänterveydestä kannattaa huolehtia jo nuorena välttääkseen ongelmat vanhana - 3 oleellista vinkkiä

Lähde: MTV

Kilpailut

Uusimmat