Kuva: Shutterstock

Milloin kannattaa aloittaa D-vitamiinin syönti kesän jälkeen?

09.10.2022 17:15 - Minttu Tikkanen / minttu.tikkanen@bauermedia.fi

Vitamiinia ei kannata napsia varmuuden vuoksi liioiteltua annosta.

Pikku hiljaa hiipuvien auringonsäteiden myötä kaipaa myös elimistön D-vitamiinivarasto hieman ulkopuolista avustusta.

D-vitamiinia varastoituu elimistöön kesän aikana, mutta se häviää jo muutamissa viikoissa. Terveystalon tiedotteen mukaan D-vitamiinin aloittaminen olisi voinut olla perusteltua jo syyskuussa, mutta siihen kannattaa tarttua viimeistään nyt. Vitamiinin syöntiä kannattaa jatkaa aina toukokuulle asti.

"Syyskuusta toukokuuhun aurinko on liian matalalla D-vitamiinin muodostukseen, joten vitamiinin riittävä saanti on taattava ruokavalion ja vitamiinilisien kautta", tiedotteessa kerrotaan.

Vaikka tiedossa olisi talvella etelän lomakin, ei sen kannata luulla pelastavan koko talven vitamiinivarastoja, muistuttaa puolestaan Yliopiston Apteekin tiedote. 

"D-vitamiinivarastot hupenevat 1–2 kuukaudessa, ja pimeä aika kestää Suomessa 6 kuukautta. Aurinkolomalla tulisi käydä melko usein, jotta varastot riittäisivät talven yli", kommentoidaan tiedotteessa.

D-vitamiinia ympäri vuoden

On kuitenkin myös poikkeustapauksia, joissa D-vitamiinia on syytä syödä tauotta ympäri vuoden. Sitä suositellaan ainakin lapsille aina 18 vuoden ikään saakka, raskaana oleville ja imettäville sekä vanhuksille. 

D-vitamiinia ei kuitenkaan kannata alkaa tankata runsaasti ikään kuin varmuuden vuoksi, vaan seurata purkin kyljessä olevaa saantisuositusta. Yliopiston Apteekin mukaan yliannostuskin on mahdollinen. Aikuiselle turvallinen päiväannos on 100 mikrogrammaa, jota ei tulisi ylittää.

Lue myös: Kannattaako sokerilakko? Ovatko makeutusaineet myrkkyä? Ravitsemusterapeutti vastaa ikuisuuskysymyksiin

Lue myös: Kasvisten osuuden lisääminen tekee ruokavaliosta ekologisemman ja edullisemman - WWF kertoo helpot niksit

Lue myös: Tiedätkö, paljonko kasviksia pitäisi syödä päivässä? Alle puolet suomalaisista syö tarpeeksi

Lähteet: Terveystalo, Yliopiston Apteekki

Kilpailut

Uusimmat