Kuva: Shutterstock

MTV: Ethän vaurioita kuuloasi - yksi nyrkkisääntö kertoo, kuunteletko musiikkia liian kovaa

30.11.2022 21:15 - Sanni Seppä / sanni.seppa@bauermedia.fi

Tutkimuksen mukaan yli miljardin nuoren kuulo on vaarassa heikentyä.

Musiikin kuuntelu liian kovalla voi olla kohtalokasta, sillä liian voimakas äänenvoimakkuus voi vaurioittaa kuuloa merkittävästi kirjoittaa MTV. Esimerkiksi musiikin kuuntelu kuulokkeilla, sekä keikoilla pauhaava musiikki saattavat alentaa kuuloa ja etenkin jatkuva korvien altistaminen liian kovalle äänelle vaikuttaa kuulon alenemiseen. Maailman terveysjärjestön (WHO) organisoiman tuoreen tutkimuksen mukaan yli miljardilla nuorella ihmisellä on riski kuulon menetykseen ja esimerkiksi juuri musiikin kuuntelu liian kovalla on osasyynä tähän.

Tutkimuksen mukaan melurajoituksia ei noudateta kuten kuuluisi, mikä saattaa johtaa huomattavissa määrin nuorten kuulovaurioihin. Tutkimuksessa tarkasteltiin tietoja 33 vertaisarvioidusta kuulon heikkenemistä koskevasta tutkimuksesta, joihin osallistui yhteensä yli 19 000 ihmistä viimeisen kahden vuosikymmenen aikana. Tutkimuksessa todettiin, että nuoret valitettavasti kuuntelevat musiikkia säännöllisesti vaarallisina pidetyillä melutasoilla.

Normaalin keskustelun äänentasot voivat vaihdella normaalisti 60-70 desibelin välillä, mutta kuulokkeista tulevaa musiikia kuunnellaan usein noin 105 desibelin voimakkuudella. Konserteissa desibelit taas voivat vaihdella jopa 104 ja 112 desibelin välillä. Kuulon vaurioitumiseen vaikuttavat myös se, miten pitkään ja kuinka usein kuuloa altistetaan metelille. Jos musiikkia tykkää kuunnella kuulokkeilla, kannattaa äänenvoimakkuuden sopivuutta testata yhdellä hyvällä nyrkkisäännöllä.  

- Karkea nyrkkisääntö on, että jos käytät kuulokkeita, ota ne pois ja pidä ne käsivarren etäisyydellä itsestäsi. Jos pystyt edelleen kuulemaan musiikin selvästi käsivarren etäisyydeltä, musiikki on liian kovalla, kertoo korvien terveyden tutkija Sam Couth Manchesterin yliopistosta Washington Postille

Omasta kuulosta kannattaa toden totta pitää hyvää huolta, sillä vahingoittunut kuulo ei enää palaudu normaaliksi.

Lue myös: Monen inhokkiliike on tehokas treeni, kun otat näppärät vinkit haltuun

Lue myös: MTV: 5 vessareissujen hälytysmerkkiä, jotka voivat kieliä syövästä

Lue myös: Kolme yllättävää virhettä, jotka saattavat vaikeuttaa painonhallintaa - asiantuntija kertoo

Lähde: MTV, The Washington Post

Kilpailut

Uusimmat