Kuva: Shutterstock

HIIT-treeniä ei kannata tehdä joka päivä - katso, montako rankkaa treeniä viikkoon mahtuu

12.03.2023 14:15 - Minttu Tikkanen / minttu.tikkanen@bauermedia.fi

Tuloksia ei tule, jos keho ei ehdi palautua treenien välissä.

HIIT-treenissä urheillaan lyhyen aikaa, mutta niin kovilla tehoilla kuin irti lähtee. Siksi se saattaakin näyttää kiireisessä arjessa oikotieltä onneen ja nopeisiin tuloksiin, jos joka päivä tekisin vain nopeasti alta pois HIIT-treenin. Asia ei kuitenkaan ole aivan niin yksiselitteinen.

Bustle-julkaisun ja personal trainer Jayda Kapellerin mukaan HIIT-treeniä ei suositella tehtäväksi joka päivä. HIIT on keholle niin rankka suoritus, että jos sen tekee joka päivä, on keho jatkuvassa stressitilassa eikä todennäköisesti ehdi palautua kunnolla. Seurauksena voi ilmetä myös paikkojen kipeytymistä ja hormonitoiminnan häiriöitä, sillä jatkuva stressitila voi nostaa esimerkiksi kortisolitasoja.

Lihaskunnon kasvamista toivovan on myös syytä rajata rankkojen treenien määrää, sillä kehon heikko palautuminen estää myös lihaksia kehittymästä.

HIIT-treenin tekeminen väsyneenä voi käydä jopa vaaralliseksi, sillä siinä liikutaan yleensä nopeasti tai liikutellaan jotakin hyvin painavaa, minkä vuoksi loukkaantumisten riski kasvaa, jos keho ei ole täysillä mukana. 

Kuinka monta HIIT-treeniä sitten esimerkiksi viikkoon mahtuu, riippuu kuntoilijan omasta tasosta. Kuitenkin nyrkkisääntönä on ehtiä palautua rankasta treenistä ja tehdä välipäivinä jotain kevyempää, jolloin viikkoon mahtuu yksi tai kaksi HIIT-treeniä. Todella kovatasoisella urheilijalla HIIT-treenien määrää voi mahdollisesti venyttää kolmeen, muttei silloinkaan enempää.

Lue myös: "Kuollut ötökkä" on todellinen vatsalihasten superliike - helpoilla ohjeilla onnistut tekemään sen

Lue myös: Missä tilanteissa treeni kannattaa ehdottomasti jättää väliin? 3 nyrkkisääntöä, jotka on syytä muistaa

Lue myös: Trendiksi noussut laji näyttää kepeältä ja hauskalta, mutta kehittää uskomattoman monia lihaksia

Lue myös: Treeninkään jälkeen ei kuuluisi olla aivan naatti - 6 syytä, miksi voimat ovat lopussa

Lähde: Bustle

Kilpailut

Uusimmat