Kuva: Shutterstock

Missä tilanteissa treeni kannattaa ehdottomasti jättää väliin? 3 nyrkkisääntöä, jotka on syytä muistaa

07.01.2023 16:15 - Minttu Tikkanen / minttu.tikkanen@bauermedia.fi

Treeni luistaa todennäköisesti paremmin lepopäivän jälkeen.

Urheilukärpäsen puraistessa voi olla jopa vaikeaa malttaa pitää treenaamisesta välipäiviä. Ne ovat kuitenkin palautumisen kannalta kullanarvoisia, joten levon merkitystä ei todellakaan kannata aliarvioida.

Joissakin tilanteissa lepo on kuitenkin jopa ainoa järkevä vaihtoehto. Itseään kannattaa kuunnella, eikä pakottaa itseään lenkille tai salille vaikka kalenteri näyttäisi treenipäivää.

Muista lepo ainakin näissä tilanteissa

Yksi tilanteista on kipeänä oleminen. Se voi kuulostaa itsestäänselvyydeltä, mutta hyvin moni kuitenkin yrittää vääntää treeniä maalin, vaikka tuntisi jo olonsa kurjaksi. Jos sinulla on flunssan oireita kuten yskää tai kuumetta, pitää kaikenlainen rasitus ehdottomasti unohtaa ja keskittyä paranemiseen. Flunssan taittuessa voi toki tehdä jotakin kevyttä kuten käydä rauhallisesti kävelemässä.

Tautien lisäksi erilaiset kivut pitää ottaa tosissaan. Jokainen urheilija kohdannee jossakin elämänsä vaiheessa erilaisia kremppoja, mutta niidenkin kohdalla täytyy ymmärtää antaa keholle aikaa parantua. Jos treenatessa tunnet viiltävää tai pistävää kipua, tulee treeni lopettaa ja jatkaa vasta, kun kipua ei enää tunnu. Kyseessä voi olla esimerkiksi revähtänyt lihas tai jopa luun murtuma, jotka vaativat aikaa parantuakseen ja joskus myös lääkärin apua selvitäkseen. 

Toisenlaista kipua ovat treeninjälkeiset lihaskivut. Ne itsessään eivät ole huono asia, mutta kipeillä lihaksilla ei pidä mennä treenaamaan lisää. Kipu on merkki siitä, että lihaksesi palautuvat vielä edellisestä.

Hyvä syy skipata treeni on myös yksinkertaisesti väsymys. Joskus keho vain tuntee, että energiaa treenissä ponnisteluun ei ole ja silloin omaa kehoaan on hyvä kuunnella. Treeni tällaisessa olossa tuntuu todennäköisesti vain pakkopullalta eikä lainkaan hauskalta, jolta sen pitäisi tuntua. Todennäköisesti kehosi vain kaipaa lepopäivän, ja sen jälkeen huomaatkin olevasi entistä virkeämpi.

Lue myös: Trendiksi noussut laji näyttää kepeältä ja hauskalta, mutta kehittää uskomattoman monia lihaksia

Lue myös: Treeninkään jälkeen ei kuuluisi olla aivan naatti - 6 syytä, miksi voimat ovat lopussa

Lue myös: Monen inhokkiliike on tehokas treeni, kun otat näppärät vinkit haltuun

Lähde: Bustle

Kilpailut

Uusimmat