Kuva: Shutterstock
THL: Kasvisruokailun lisääminen ja uudistettu ruokakasvatus voisi tuoda miljoonasäästöjä
Tutkimukseen osallistui yli 20 päiväkodin lapset.
Pienillä muutoksilla varhaiskasvatuksen tarjoamassa ruokatarjonnassa ja ruokakasvatuksessa voi olla merkittäviä vaikutuksia, toteaa Terveyden ja hyvinvoinnin laitos. THL on tutkinut asiaa yhdessä Helsingin Yliopiston, Luonnonvarakeskus Luken ja Laurea-ammattikorkeakoulun kanssa.
Tutkimuksen aikana reilussa parissa kymmenessä päiväkodissa tehtiin pieniä muutoksia ruokalistoihin sekä lisättiin ruokakasvatusta. Näiden lisäksi erityistä huomiota kiinnitettiin ruokahävikin syntymiseen.
Tutkimuksen toteuttajat huomasivat, että suomalaislapset syövät tällä hetkellä suositeltua vähemmän kasvipohjaisia ruokia. Sen sijaan erityisesti maitovalmisteiden ja punaisen lihan kulutus on suositeltua runsaampaa, THL:n tiedotteessa kerrotaan.
Hankkeessa kokeilupäiväkotien ruoka-annokset muuttuivat niin, että palkokasvien, kasvisten, hedelmien ja marjojen määrää lisättiin. Kalatuotteita vaihdettiin mahdollisuuksien mukaan kalalajeihin, jotka ovat ympäristön kannalta kestävämpiä vaihtoehtoja. Osa liha-aterioista muutettiin kasvisaterioiksi kokonaan tai vain osittain.
Vaikka muutokset eivät olleet suuria, tulokset olivat sitäkin positiivisempia.
- Interventiossa tehdyillä muutoksilla pystyttiin muokkaamaan lasten ruokatottumuksia terveellisemmiksi ja vähentämään päiväkotiruokailun ilmastovaikutuksia ilman kustannusten ja hävikin määrän kasvua, THL:n tutkimusprofessori Suvi Virtanen summaa tiedotteessa.
Ruokakasvatusta päiväkodeissa toteutettiin muun muassa erilaisten pelien muodossa. Lisäksi positiivista puhetta lisättiin kaikesta ruuasta, myös aikuisten kesken. Ruokakasvatuksen myötä lasten asenne esimerkiksi palkokasveja kohtaan muuttui myönteisemmäksi.
Hankkeessa seurattiin myös muutosten seuraamuksia lasten ravintoaineiden saannissa. Tässä suhteessa muutoksia ei havaittu. Myös lasten verestä mitatussa ravitsemustilassa ei havaittu vaikutuksia.
Tutkimuksen mukaan muutokset eivät lisänneet ruokahävikkiä vaan vähensi sitä.
Kokeilupäiväkotien raaka-ainekustannukset tippuivat hankkeen myötä eri kunnissa 3–6 prosenttia. THL arvioikin, että vastaavilla muutoksilla voitaisiin saavuttaa useiden miljoonien eurojen säästöt valtakunnallisesti viiden vuoden ajanjaksolla.
Tutkimus toteutettiin 23 päiväkodissa neljän kunnan alueella vuonna 2022.
Lue myös: Kuusi elintarviketta, jotka voivat pahentaa siitepölyallergian oireita
Lue myös: Runsas ruutuaika voi haitata lapsen kielenkehitystä
Lähde: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos