Nestehukka yhtä haitallinen kuin humalatila - tiedätkö paljonko sinun tulisi päivässä juoda?

27.04.2015 12:45 - Tiina Svensk

Kuinka vakavaa nestehukka oikeasti on? Tuoreen yliopistotutkimuksen mukaan vähäinen veden juominen voi olla jopa yhtä haitallista keholle kuin alkoholi.

Lontoon King's Collegen tuore tutkimus osoittaa, että veden juominen on tärkeämpää kuin moni uskoisikaan. Suositusten mukaan aikuisen tulisi juoda noin kaksi litraa vettä päivässä, mikä vastaa noin kymmentä vesilasillista. Tarve kasvaa, jos ihminen esimerkiksi urheilee tai on hellesää - eli jos nestettä haihtuu paljon hikoilemalla.

Kuinka haitallista nestehukka sitten on? Tutkimuksen mukaan nestehukka saattaa aiheuttaa esimerkiksi munuaiskiviä ja vaikeuttaa keskittymistä. Tutkimuksessa tarkasteltiin myös nestehukan vaikutusta ajamiseen ja tulokset olivat yllättäviä. Ajamisen nestehukassa nimittäin todettiin voivan olla yhtä vaarallista kuin ajaminen alkoholin vaikutuksen alaisena. Kuskit, jotka ajoivat nestehukassa, tekivät kaksi kertaa enemmän virheitä ajaessaan kuin kuskit, jotka olivat juoneet tarpeeksi vettä.

Vesi on kehollemme tärkeää, sillä siitä kehomme pääosin koostuu. Kehostamme jopa puolet ja aivoistamme 78 prosenttia on nestettä. Lisäksi vesi on tärkeä hiilihydraattien, proteiinien ja vitamiinien välittäjäaine kehossa.

Jano on ensimmäinen ja selkein merkki nestehukasta. Veden lämpötilalla ei juurikaan ole väliä nesteen imeytymisen kannalta, mutta migreenistä kärsivien kannattaa muistaa, että jääkylmä vesi saattaa aiheuttaa päänsärkyä.

Lue myös: Tuntuuko veden juominen pakkopullalta? Tee siitä asiantuntijan vinkeillä hauskempaa

Lähde: Dailymail

Kilpailut

Uusimmat