Erikoinen tutkimustulos julki: Unissakävely voi olla periytyvää

05.05.2015 21:45 - Linda Arponen

Tuoreen tutkimuksen mukaan unissakävelevien vanhempien lapset tulevat myös todennäköisesti kävelemään unissaan.

Mikäli vanhemmat kävelevät unissaan, kävelevät todennäköisesti myös näiden lapset. Näin väittää tuore tutkimus, joka ilmestyi hiljattain JAMA Pediatrics -tiedejulkaisussa. Sen mukaan noin 60 prosentilla niistä lapsista, joille kehittyi somnambulismi eli unissakävely, olivat myös molemmat vanhemmista unissakävelijöitä.

Tutkimuksessa tarkasteltiin unidataa 1 940 lapselta, joilla oli todettu unissakävelyä tai yöllisiä kauhukohtauksia, kuten nukahtamisen pelkoa ja huutokohtauksia. Tutkimuksessa otettiin selvää myös lasten vanhempien taipumuksista unissakävelyyn.

Tulosten mukaan lapsista tuli kolme kertaa todennäköisemmin unissakävelijöitä, mikäli toinen heidän vanhemmistaan käveli unissaan. Mikäli molemmat vanhemmat olivat unissakävelijöitä, oli todennäköisyys seitsenkertainen. 61,5 prosentilla unissakävelevistä lapsista oli molemmat vanhemmista unissakävelijöitä.

Tutkimuksessa havaittiin muun muassa myös se, että niistä lapsista, jotka kärsivät yöllisistä kauhukohtauksista, tuli muita lapsia todennäköisemmin myös unissakävelijöitä.

- Nämä havainnot viittaavat vahvasti siihen, että unissakävely tulee geeneistä. Niinpä sellaisten vanhempien, jotka ovat olleet unissakävelijöitä, kannattaa varautua siihen, että myös heidän lapsensa alkavat kävellä unissaan, kirjoittavat tutkijat.

Lue myös: Saako unissakävelijää herättää? Katso totuus

Lähde: Time

Suosittelemme

Kilpailut

Uusimmat