Raakamaito on yksi maailman vaarallisimmista elintarvikkeista

03.07.2015 15:45 - Reetta Haverinen

Varsinkin lasten ja vanhusten tulee välttää kuumentamattoman raakamaidon juomista.

Monet ihmiset hehkuttavat raakamaidon terveyshyötyjä ja täyteläistä makua. Pelkän kermaisen aromin ja hyvien ravintosisältöjen vuoksi maitoa ei kuitenkaan kannata kurkkuunsa kaataa, jos tahtoo olla sataprosenttisen varma siitä, ettei maito sisällä salmonella-, listeria- tai kolibakteereja.

Amerikkalaisen tautien ehkäisyyn keskittyvän Centres For Disease Control -keskuksen mukaan raakamaito on yksi maailman vaarallisimmista ruokatuotteista. Vaikka monet raakamaidon puolustajat väittävät maidon ehkäisevän astmaa, heinänuhaa ja ihottumaa, eivät terveysalanasiantuntijat ole vakuuttuneita raakamaidon juonnin turvallisuudesta ja sen ylistetyistä terveyshyödyistä.

- Raakamaidon terveyshyödyt voi saada myös pastöroidusta maidosta, joka ei sisällä minkäänlaisia sairauksia aiheuttavia bakteereita, Centres For Disease Control -keskuksesta kerrotaan.

Raakamaidon myynti kaupoissa on kielletty muun muassa Englannissa ja Walesissa sen terveysriskien vuoksi. Raakamaito antaa oivallisen kasvualustan muun muassa salmonella-, listeria-, koli- ja kampylobakteereille.

Raakamaitoa ei kuumenneta, vaan maito ainoastaan jäähdytetään lypsämisen jälkeen. Tämän vuoksi maito saattaa sisältää bakteereita, jotka saattavat aiheuttaa juojilleen sairauksia. Varsinkin huono hygienia lypsämisen ja maidon purkituksen yhteydessä ja epäasianmukainen säilytys voivat lisätä maidon sisältämien vaarallisten mikrobien määrää.

Kaupassa myytävä maito on pastöroitu ja homogenoitu. Nämä käsittelyt tappavat maidosta useimmat tauteja aiheuttavat mikrobit, parantavat maidon säilyvyyttä ja rikkovat maidon rasvan rakennetta, niin ettei rasva enää erotu ja nouse maidon pinnalle.

Suomessa raakamaidon myynti on sallittu tietyin ehdoin. Eviran sivuilla kerrotaan, että aikuisille raakamaito auheuttaa harvoin sairastumisia. Raakamaidossa voi kuitenkin olla bakteereita, jotka voivat olla hengenvaarallisia riskiryhmiin kuuluville ihmisille, kuten lapsille ja vanhuksille.

Vaikka mahdollisuus sairastua raakamaidosta on pieni, on vaara todellinen ja vakavasti otettava.


Lue myös: Veden asema uhattuna - paras urheilujuoma onkin maito?

Lähteet: Daily Mail, Evira

Kilpailut

Uusimmat