Muista kesälomalla: Yksikään aurinkorasva ei ole täysin vedenkestävä

06.07.2015 12:15 - Eeva Rajala

Iho palaa, jos henkilö ylialtistuu joko auringonvalolle tai keinotekoisille UV-säteille.

Kun iho alkaa punoittaa, on se varoitus palamisesta. Punoituksen aiheuttavat ryhmä verisuonia, jotka laajentuvat ja rikkoutuvat, kun veri pyrkii ihon pinnalle ehkäisemään elävän kudoksen palamista. Vakavammissa ihon palamistapauksissa ihoon voi tulla rakkoja, ja henkilö voi kärsiä nestehukasta, huimauksesta ja väsymyksestä.

Ihon palamisesta johtuvat vauriot voivat johtaa joskus hyvänlaatuisiin kasvaimiin tai jopa ihosyöpään, kun ihon dna vaurioituu niin pahasti, ettei se voi parantaa itseään kunnolla.

Hikoilu vaikuttaa aurinkorasvan tehoon

How It Works Daily -sivustolla muistutetaan, ettei yksikään aurinkorasva ole täysin vedenkestävä. Monet rasvat kyllä kestävät vedessä pulikointia vähän, mutta kaikkia aurinkorasvoja pitää laittaa uudestaan muutaman tunnin välein. Myös hikoilu vaikuttaa aurinkorasvan tehoon.

Auringon UV-säteily on voimakkaimmillaan klo 10 - 14 välisenä. Vaikka päivä olisi pilvinen, iholle yltää silti 30 - 50 prosenttia auringon UV-säteistä. On siis täysin mahdollista palaa myös pilvisenä päivänä. Tuulisena kesäpäivänä aurinko ei tunnu polttavan kuumalta iholla, mutta se voi silti aiheuttaa ihovaurioita.


Lue myös: Auts! Kuvat pahasti palaneista ihmisistä muistuttavat aurinkorasvan tärkeydestä

Lähde: How It Works Daily

Suosittelemme

Kilpailut

Uusimmat