Rohkea tositarina laihduttamisen kivuliaista varjopuolista:"En pysty vieläkään hyväksymään itseäni"

18.07.2015 15:15 - Reetta Haverinen

Noin 50 kiloa laihduttanut Elna Baker pohtii koskettavassa tekstissään, miksei hän vieläkään ole tyytyväinen omaan peilikuvaansa, vaikka on nykyään täysin normaalipainoinen. Laihduttaminen on jättänyt naisen kroppaan ikuiset arvet, jotka syövät naisen itsevarmuutta päivittäin.

Internet pursuaa laihduttajien ennen ja jälkeen -kuvia, joissa entisistä ylipainoisista sohvaperunoista on kuoriutunut terveellisen ruokavalion ja treenaamisen myötä timmejä fitnesskaunottaria tai -komistuksia. Kuntokuurit eivät kuitenkaan poista ihmisten vartalo-ongelmia, vaikka kilot vyötäröltä karisisivatkin. Varsinkin huomattavasti ylipainoiset ihmiset saavat kärsiä roikkuvasta ihosta ja arvista vielä pitkään sen jälkeen, kun tavoitepaino on saavutettu.

Vain harvat laihduttajat uskaltavat avautua kuntokuurin jälkeisistä ongelmistaan, kuten löysästä vatsanahkasta, jota monet eivät saa palautumaan entiselleen millään konstilla. Elna Baker on kuitenkin uskaltanut nostaa kissan pöydälle ja julkaissut puhuttelevan tekstin, jossa hän kertoo, kuinka epävarmaksi hän edelleen itsenä tuntee, vaikkei ylimääräisistä kiloista ole enää tietoakaan.

Aikoinaan 120 kiloa painanut Baker päätti antaa liikakiloille kyytiä ja aloitti hurjan dieetin. Nainen karisti uumaltaan huimat 50 kiloa. Baker kuitenkin kertoo, että hänen vyötärölleen, käsivarsiin ja jalkoihin jäi valtava määrä ylimääräistä ihoa, jota hänen oli mahdotonta kiinteyttää:

"Yritin kosteuttaa ihoani ja jumpata pitkän aikaa. Lopulta menin plastiikkakirurgin pakeille. En halunnut muuttaa kroppaani, mutta halusin mahdollisuuden saada kehon, joka minulla ehkä voisi olla, jos en olisi joskus lihonut 120 kiloiseksi."

Baker kertoo käyneensä kirurginveitsen alla yhteensä neljä kertaa. Naiselle laitettiin rintaimplantit ja häneltä poistettiin paljon löysää ihoa. Nyt Bakerin kehoa koristavat useat leikkausarvet. Toimenpiteistä huolimatta kaikkea löysää ihokudosta ei saatu koskaan kiristettyä.

''Kun ojennan käsiäni ja jalkojani, näytän liito-oravalta. "

Nainen kertoo, että hän ei tohdi esiintyä julkisilla paikoilla alasti, koska hän vihaa kroppaansa.

"Olen nyt normaalikokoinen, mutta sei ei tarkoita, että olisin yhtään sen ehompi. Kylpyammeessa istuessani mietin kaikkea, mitä olen keholleni tehnyt: vihannut, piilotellut, nälkiinnyttänyt, leikellyt, satuttanut, hoitanut ja luvannut, että joka kerta kun katson leikkausarpeani, olen kehostani kiitollinen. Mutta tähän en vain ole pystynyt."

Nainen kertoo kuitenkin tajunneensa, että hän on itse se, joka päättää onko hänen kehonsa upea vai ei.

"Voin suhtautua kehooni juuri niin kuin itse haluan ja minä olen päättänyt olla pitämättä kropastani. Itseinhosta on tullut osa identiteettiäni."

Baker kamppailee oman itsetuntonsa kanssa päivittäin. 50 kiloa kevyempänä nainen tuntee silti olonsa epävarmaksi. Naisen kuvat todistavat, että kilojen karistaminen on joillekin vain alkusoittoa. Löysä iho, murentunut itsetunto ja raskausarvilla raidoitettu vartalo ovat asioita, joista vain harvoin uskalletaan puhua ääneen.

Median luomat vartaloihanteet eivät ainoastaan kohdistu painoon ja pituuteen. Jos keho ei ole atleettinen, sopusuhtainen ja kiinteä, ei sitä kehdata esitellä julkisilla paikoilla. Jokaisen meistä tulisi kuitenkin uskaltaa astua rohkeasti bikineissä rannalle tai ilkosillaan saunaosastolle.

Meille on annettu keho, joka on muodostunut juuri sellaiseksi kuin se tällä hetkellä on. Siihen ovat jättäneet jälkensä elämäntapahtumat ja -tapamme - se on todistuskappale kaikesta siitä, mitä olemme kokeneet ja käyneet läpi. Toivottavasti myös Elna Baker oppii joskus löytämään omasta kehostaan jotain kaunista. Nainen päättää tekstinsä liikuttavaan viestiin:

"Kuulostan tekopyhältä sanoessani muille, että hyväksykää itsenne. Itse en siihen kuitenkaan pysty. Totuus kuitenkin on, että ajattelen aidosti, että jokaisen tulisi hyväksyä kroppansa sellaisenaan - paitsi minun. Tämä on kuin sairaus, jonka kanssa taistelen edelleen."

Kuva: Elna Baker ei ole vieläkään tyytyväinen kroppaansa, vaikka nainen on laihduttanut 50 kiloa ja käynyt useaan otteeseen kirurgin käsittelyssä.

Kuva on kuvakaappaus Twitteristä. Tekstin lainaukset vapaita suomennoksia Bakerin tekstistä.

Lue Bakerin alkuperäinen artikkeli tästä.

Lue myös: Liikuttava kirjoitus leviää netissä - koskettaa lähes jokaista parisuhteessa elävää naista

Lähde: Refinery29

Kilpailut

Uusimmat