Onko nenä tukossa, eikä niistäminen auta? Ota peukalo, pikkurilli ja kieli avuksi

29.08.2015 11:15 - Eeva Rajala

Ei ihan heti tulisi mieleen tunkea pikkurilliä suuhun, jotta nenän tukkoisuus häviäisi. 

Flunssan tai allergioiden aikana nenä voi mennä helposti tukkoon. Jotkut nenän tukkoisuutta avaamaan tarkoitetut valmisteet voivat kuitenkin vain kuivattaa limaa, mikä tarkoittaa sitä, ettei räkä lähde mihinkään, vain kuivuu paikoilleen.

Professori Lisa DeStefano Michiganin yliopistosta kertoo Men's Health -lehdelle, että kaikki tuo kuivunut lima voi aiheuttaa muun muassa nenäontelotulehduksia. Mikäli valmisteista tai veden juonnista ei ole avuksi, kannattaa DeStefanon mukaan kokeilla seuraavia keinoja kotona.

Peukalo ja kieli -tekniikka

Paina hellästi kulmakarvojen välissä olevaa kohtaa peukalollasi 3 - 4 sekuntia. Tämän jälkeen paina kieltäsi kitalakea vasten. Vuorottele näiden kahden liikkeen välillä. 20 sekunnin ajan, niin hengittäminen alkaa tuntua helpommalta.

Liikkeet suuntautuvat seula- ja vannasluihin, jotka liikkuvat hienovaraisesti edestakaisin ja työntävät nestettä pois nenäontelosta.

Pikkurilli-tekniikka

Työnnä oikea pikkurilli suuhun vasemmalle puolelle niin kauas viimeisestä poskihampaasta kuin mahdollista. Tunnet sormella pehmeää, lihaisaa kudosta. Työnnä seuraavaksi sormea silmää ja poskipäätä kohti. Tee näin kolmen sekunnin ajan.

Tämän oudon liikkeen pitäisi stimuloida hermoja, jotka ovat yhteydessä kasvojen ja nenäontelon tuntemuksiin, ja näin auttaa nesteen poistumisessa ontelosta. Paras vaikutus saadaan DeStefanon mukaan niin, että liike toistetaan muutaman tunnin välein.


Lue myös: Vaivaako flunssa? Niksit, joiden avulla voit helpottaa oloa

Lähde: Men's Health

Kilpailut

Uusimmat