Allergikot huomio: Katso ilmanlaatukartasta, mitä lomakohteita on syytä välttää

23.09.2015 19:45 - Reetta Haverinen

Saamme Suomessa olla todella onnellisia: maamme ilmanlaatu on varsin puhdas eikä se aiheuta kansallemme terveysriskejä. Näin hyvin asiat eivät kuitenkaan kaikkialla maailmassa ole.  

Se, kuinka puhdasta ilma on, voi vaikuttaa merkittävästi terveyteemme. Jotta voimme paremmin selvittää, millainen ilmanlaatu missäkin maankolkan kaupungissa on, The World Air Quality Index on tehnyt kartan ilmanlaadusta. Kartasta näkyy ilmanlaatuindeksi eri paikoissa, ja sen avulla ihmiset saavat varsin karun, mutta realistisen käsityksen siitä, kuinka huonolla mallilla asiat ovat esimerkiksi Etelä-Aasiassa ja -Amerikassa.

Fossiiliset polttoaineet, tehdas- ja liikennepäästöt ovat myrkyttäneet näiden alueiden ilmanlaadun todella huonoksi. Myös katupöly huonontaa alueiden ilmanlaatua merkittävästi.Tämä seikka on havaittavissa myös Suomessa varsinkin keväisin.

Uhka terveydelle

Reaaliaikainen, ilmansaasteista informoiva kartta saattaa järkyttää monet suomalaiset, sillä olemme tottuneet hengittämään raikasta ilmaa, joka ei tee terveydellemme hallaa. Varsinkin ahkerat matkailijat saattavat pysähtyä kartan ääreen ja harkita uudelleen ensi talven lomakohdettaan.

Joissakin maissa ilmanlaatu on jopa niin huono, että se uhkaa ihmisten terveyttä. Siten monien astmaatikkojen ja keuhkosairaiden tulee vältellä kyseisiin maailmankolkkiin matkustamista. Esimerkiksi Iranin Teheranissa ilmalaatuindeksi on 373. Kun ilmanlaatuindeksin arvo on yli 300, tarkoittaa se, että ulkoilma on jo uhaksi ihmisten terveydelle ja saattaa aiheuttaa vakavia sairauksia. 

Pääset tarkastelemaan karttaa tästä


Lue myös: Miltä maailma näyttää linnun perspektiivistä? Katso huikea lentovideo

Lähde: AQICN

Kilpailut

Uusimmat