Kuva: Fotolia

Unikonsultti paljastaa hämmentävän nukkumisilmiön - oletko itse kokenut sitä?

28.11.2015 13:45 - Senja Rapila

Nykyään unissatekstailemisesta on tullut melkein yhtä yleistä kuin unissakävelystä ja ilmiö yleistyykin hurjaa vauhtia maailmalla.

Kuvittele tilanne, jossa olet nukahtanut tyytyväisenä ja aamulla herätessäsi huomaat, että olet tekstaillut yöllä outoja parhaalle ystävällesi, lähettänyt Snapchatissa kuvia ihastuksellesi ja tykkäillyt itsellesi Tinderissä mitä erikoisimpia matcheja. 

Vaikka tätä ei olisi koskaan tapahtunut sinulle, se voi olla tuloillaan: unikonsultti on kertonut, että unissatekstailusta on tulossa samankaltainen vaiva kuin unissakävelystä. 

Unissatekstaillessa olet siis tietoinen siitä että tekstaat, mutta et ole kuitenkaan tarpeeksi hereillä, jotta aivosi voisivat rekisteröidä muiston tästä tilanteesta. Asia on hieman verrattavissa humalassa viestittelyyn - ilman seuraavan aamun krapulaa.

Ilmeisesti stressi on tekijä, joka aiheuttaa unissatekstailua. Vietämme liian paljon aikaa elektroniikkalaitteiden kanssa päivän mittaan, ja alitajuntaisesti käytämme niitä myös yöllä. Asiaan vaikuttaa myös se, että puhelimen selaaminen on viimeinen asia mitä teemme iltaisin ennen nukahtamista.

Jos siis olet jatkuvasti väsynyt aamuisin hyvienkin unien jälkeen ja muut huomauttelevat sinun pyörivän keskellä yötä sosiaalisessa mediassa - vaikka et siellä oikeasti olisikaan - kannattaa harkita teknologian vähentämistä iltaa kohden.

Jos haluat välttää unissatekstailemisen mahdollisuuden, lue kirjaa illalla tai kuuntele rauhoittavaa musiikkia. Muutenkin kannattaa pitää huoli siitä, että puhelin ei ole tavoitettavissasi yön aikana.

Lue myös: Tutkija selvittää: Kumpi on parempi vaihtoehto, aamutreeni vai pidemmät yöunet?

Lähde: Hello U

Kilpailut

Uusimmat