Kuva: Fotolia

Miten suomalaiset herkuttelevat lauantaisin? Tutkimus selvitti

26.03.2016 14:15 - Pauliina Jokinen

Lauantai on suomalaisten lempipäivä.

Me suomalaiset pidämme viikonlopuista: silloin me saamme rentoutua, nauttia läheisten seurasta ja olla hetken vapaita. Tuoreen tutkimuksen mukaan erityisesti lauantai on meidän suosikkimme. Kyselyyn vastanneista peräti 45 prosenttia ilmoitti lauantain lempipäiväkseen.

Lauantai on lunastanut paikkansa myös suomalaisten herkuttelupäivänä. Lauantaisin ruoastakin on lupa nautiskella vapaammin kuin arkena.

- Oli yllätys, kuinka selkeästi lauantai on aina ollut herkuttelupäivä. Se on sitä edelleenkin ja nimesimmekin päivän myös aikuisten karkkipäiväksi, tutkimusta johtanut Frankly Partnersin Tiitta Vaulos sanoo.

Aiemmin suomalaiset herkuttelivat lauantaisin kotikutoisesti: ennen 2010-lukua lauantaisin syötiin lauantaikarkkien lisäksi makkaraa, lämpimiä voileipä ja erilaisia kotona leivottuja leivonnaisia.

Nykyisin me suomalaiset napostelemme television äärellä.

- Lauantai-ilta halutaan viettää perheen kanssa television äärellä. Silloin 41 prosenttia vastaajista kertoi herkuttelevansa sen äärellä, Vaulos kertoo.

Napostelun lisäksi lauantain herkkuhetkiin kuuluvat hieman parempi aamupala ja pitkään valmisteltu illallinen. Me myös syömme aiempaa useammin ravintoloissa ja maistelemme erilaisia etnisiä ruokia ja pizzaa.

- Lauantaimenu on laajentunut mittavasti. Nyt siellä on sushia tai pitkään valmistettua illallista. Eihän sellaista ole muulloin aikaa laittaakaan, Vaulos sanoo,

Illallisen jälkeen nautitaan mietoja alkoholijuomia kuten olutta ja siideriä. 44 prosenttia vastaajista kertoi herkuttelevansa viinillä ja muilla alkoholijuomilla.

Valitettavasti yksi herkutteluun liittyvä suomalainen ominaispiirre on katoamassa. Vastauksissa selkeästi esille nousi saunalimun merkitys. Moni vastaajista kertoi juoneensa limonadia viikonloppuisin saunan jälkeen.

Nykyään näin ei enää ole.

- Saunalimun merkitys nousi tutkimuksessa selkeästi esille, mutta nyt se on katoavat kansanperinne, sillä nykyään limua juodaan milloin tahansa. Aiemmin se markkeerasi lauantain erityisyyttä: limua juotiin kerran viikossa, Vaulos muistuttaa.

Lue myös: Kysytkö sinä tärkeän kysymyksen rakkaaltasi joka viikko? Auttaa pitämään suhteen hyvänä

Kilpailut

Uusimmat