Kuva: Fotolia

Suomalaistutkija kertoo: Luonnossa oleskelu vähentää lapsen allergiariskiä

17.04.2016 14:15 - Senja Rapila

Tutkija Jari Lyyrimäki rohkaisee jokaista liikkumaan mahdollisimman paljon luonnossa sen erilaisten terveysvaikutusten vuoksi.

Vaikka luonto tuo mukanaan paljon erilaisia allergioita kuten siitepölyallergiaa, sillä on myös paljon hyviä vaikutuksia. Ympäristökeskuksen vanhempi tutkija Jari Lyyrimäki kertoo, että luonnolle altistuminen parantaa ihmisen immuunipuolustusjärjestelmän kehitystä.

- Luonnossa on sopivissa määrin mikrobeja, joille ihmisen elimistön pitääkin altistua. Luonto on siinä mielessä puhdas, että siellä on niitä oikeanlaisia, puhtaita mikrobeja, jotka puuttuvat täältä rakennetusta ympäristöstä, Lyyrimäki kertoo Voice.fi:lle.

- Tämä on yksi asia, mistä on viime vuosina keskusteltu paljonkin. Altistuminen luonnon omille, hyville mikrobeille voi edistää ihmisten, varsinkin lasten, immuunipuolustusjärjestelmän normaalia kehitystä sillä tavalla, että muun muassa allergiset reaktiot ja allergioiden kehittyminen vähenee.

Tukea suomalaisista tutkimuksista

Vaikka asia ei ole vielä täysin vahvistettu, on se saanut paljon tukea erilaisista suomalaisista tutkimuksista ja kokeista.

- Tämä on vielä hypoteesin asteella, mutta se on saanut aika paljon vahvistusta kokeellisista ja tilastollisista tutkimuksista. Mitä steriilimpi, puhtaampi, hygieenisempi elinympäristö on, sitä enemmän on tällaisia allergiatyyppisiä sairauksia, Lyyrimäki kertoo.

- Länsimainen ihminen oleskelee noin 90 prosenttia ajastaan sisätiloissa, jotka ovat aika steriilejä ja siinä mielessä puhtaita, että tällaista mikrobialtistusta ei ole kovin paljon. Saattaa olla jopa niin, että se mikrobialtistus mitä saamme sisätiloissa, onkin sellaista, joka voi jollain tapaa jopa herkistää elimistöämme esimerkiksi juuri näille allergiareaktioille.

Siitä tutkijoilla ei kuitenkaan ole vahvoja faktoja, että luonto parantaisi jo olemassa olevia allergioita.

- Jos on akuutti, paha allergiataipumus tai reaktio, voi olla jopa hengenvaarallista, jos altistuu luonnon allergeeneille. Siinä mielessä on parasta, jos tämä oikeanlainen luontoaltistus tulee juuri silloin kun ihmisen elimistö on kehittymässä, eli vauvana ja lapsena, silloin se vaikutus on parhaimmillaan.

Useita erilaisia terveysvaikutuksia

Vaikka luonto vähentää osaltaan allergioita, se vaikuttaa myös muilla tavoilla hyvinvointiin. Se vaikuttaa muun muassa fyysiseen terveyteen.

- Voidaan puhua laajemminkin kuin terveydestä,  eli koko hyvinvoinnin kentästä. On tämä fyysinen terveys, jota voidaan mitata sillä, eli luonnossa oleilu alentaa verenpainetta ja pienentää stressihormonien tasoa, Lyyrimäki kertoo.

Luonto vaikuttaa myös henkiseen hyvinvointiin ja terveyteen.

- Sitten on erilaisia psyykkisiä tekijöitä, eli sanotaankin, että yksi hyvin merkittävä tekijä on se, että se auttaa meitä suhtautumaan asioihin eri tavalla. Se on paikka, jossa pystytään paremmin käsittelemään erilaisia stressiä aiheuttavia ongelmia, pystytään keskittymään paremmin, unohdetaan niitä ikäviä asioita sopivalla tavalla, parannetaan itsetuntoa ja niin eteenpäin.

Lue myös: Nainen haluaa varoittaa muita auringonotosta - julkaisi Facebookissa paljon puhuvan kuvan

Lue myös: 10 syytä nauttia auringosta

Kilpailut

Uusimmat