Kuva: Fotolia

On yksi kysymys, johon sinun ei kannata vastata työhaastattelussa

04.07.2017 10:45 - Katariina Auvinen

Ja se ei liity perheeseen tai sen perustamiseen.

Työnantaja haluaa tietää työhaastattelussa sinusta mahdollisimman paljon. Hän on se, joka viime kädessä päättää olisitko juuri sinä sopiva hakemaasi paikkaan vai joku muu. Rahoitusalan opettaja ja kirjoittaja Ramit Sethi kieltää kuitenkin vastaamasta yhteen kysymykseen, joka hyödyttää etenkin sinua. 

Työnantaja haluaa usein kysyä palkkatoivettasi. Vastaavasti työhaastattelija voi tiedustella sitä, paljon tienasit edellisessä työssäsi. Nämä eivät ole kiellettyjä kysymyksiä ja hakija usein myös ilmoittaa palkkatoiveensa jo hakemusta tehdessään. 

Tähän kysymykseen Sethin mukaan ei kuitenkaan kannattaisi vastata. Usein voi nimittäin käydä niin, että palkkatoive on alhaisempi mitä yritys olisi valmis maksamaan työntekijälleen. Näin ollen työnhakijan palkkatoive onkin helppo hyväksyä säästäen yhtiölle enemmän rahaa. 

Kysymykseen vastaamatta jättämistä ei kannata kuitata kuitenkaan pelkällä "en kommentoi" -vastauksella. Sen sijaan Sethin mukaan kannattaa kiertää se hieman eri tavalla. 

- Kannattaa sanoa, että haluat mielelläsi keskustella raha-asioista myöhemmin, mutta nyt haluat selvittää sopisinko minä teidän yhtiöönne ja mitä te voisitte tarjota minulle, Sethi neuvoo. 

Asiantuntijan mukaan tämä antaa vaikutelman siitä, että työnhakijalla on muitakin tarjouksia pöydällä ja hän on itsevarma puhuessaan raha-asioista. 

Lue myös: Internetissä leviää hulvaton video - Mitä, jos kaikki olisivat rehellisiä työhaastattelussa?

Lähde: Independent

Suosittelemme

Kilpailut

Uusimmat