Kuva: Handout

Arvostelu: Teit meistä kauniin on elokuva, joka onnistuu koskettamaan

15.08.2016 18:15 - Reija Saarinen

Tuukka Temosen ohjaama Teit meistä kauniin etenee vauhdilla - joskus vähän liiankin, kirjoittaa Voicen toimittaja Reija Saarinen.

Entisen Apulanta-basisti, Tuukka Temosen ohjaama Teit meistä kauniin on elokuva, joka kertoo tarinan Apulanta-yhtyeestä. Bändistä, joka sai alkunsa 90-luvun lama-aikana Suomen Heinolassa.

Yhtyeen perustajina toimivat Antti Lautala sekä edelleenkin laulajan virkaa toimittava Toni Wirtanen. Myöhemmin remmiin liittyi Simo "Sipe" Santapukki sekä Mandy, kaunis nuori nainen, joka vietti pienessä suomalaiskaupungissa vaihto-oppilasvuottaan.

Tarina elämästä

Teit meistä kauniin porautuu yhtyeen jäsenten elämään. Se antaa kasvot elämän raadollisuudelle, nuorelle rakkaudelle ja lamalle, joka vaikutti monin tavoin myös nuorten heinolalaisten elämään 90-luvulla.

Teemoja elokuvassa on monia. Kyseessä ei ole pelkkä musiikkielokuva, vaan laaja ajankuva. Siksi elokuvalla on myös mittaa, ehkä jopa hieman liikaakin. Kohtaukset vaihtuvat tiuhaan ja tarinaa viedään vauhdilla eteenpäin.

Informaatiotulva ei liene ongelma Apulanta-fanille, jolle yhtyeen historia on tuttu. Jos sen sijaan katselee elokuvaa tuorein silmin, saattaa vauhti hieman huimata.

Roolivalinnat ilahduttavat

Elokuvan päärooleissa nähdään nuoria tähtiä, kykyjä, joille kyseinen elokuva on ensimmäinen suuri näytönpaikka. Ilahduttavaa on se, että heistä jokainen onnistuu vakuuttamaan katsojan omalla suorituksellaan.

Etenkin Tatu Sinisalon suoritusta kelpaa hehkuttaa, nuorukainen kun on ääntä myöden kuin itse Wirtanen! Vakuuttavaa työtä nuorelta mieheltä, jolle rokkarin näytteleminen on ensimmäinen suuri elokuvarooli.

Myös Roope Salminen, Iiro Panula, Teppo Manner ja Mimosa Willamo todistivat epäilijöille sen, että Suomessa on syntynyt uusi, nuori ja lahjakas näyttelijäsukupolvi, jonka käsiin tulevaisuuden elokuvateollisuus voidaan huoletta jättää. 

Yksi pieni miinus hommassa kuitenkin on. Mimosa Willamon käyttämä englanti-suomi-sekoitus toisinaan hieman sekoitti. Yhdessä kielessä pidättäytyminen olisi ehkä ollut selkeämpi vaihtoehto.

Lopputulos koskettaa

Teit meistä kauniin on kokonaisuutena elokuva, joka onnistuu koskettamaan. Etenkin nuoren, kapinallisen Temosen tarina antaa katsojalle ajattelemisen aihetta. Myös Wirtasen ja Santapukin silmin kerrotut tarinat ensirakkaudesta ovat sellaisia, joihin katsoja voi itse helposti samaistua.

Voidaankin todeta, että elokuva on mielenkiintoinen katsaus Apulannan syntyaikoihin. Eniten se varmasti antaakin yhtyeen faneille, mutta myös heille, joita kiehtoo nostalgia. Tässä elokuvassa nimittäin nähdään myös kultaista 90-lukua niin vaatteiden, musiikin kuin elämäntapojenkin puolesta.

- Tämä elokuva on tehty intohimolla. Taloudellinen panostus on ollut kuvausvaiheessa hyvinkin maltillinen. Mutta vaikka meillä olisikin ollut enemmän rahaa, niin en usko, että se olisi näkynyt elokuvassa oikein mitenkään. Tässä on minun osaamiseni tällä hetkellä ja raha ei muuttaisi sitä mitenkään, totesi ohjaaja Temonen.

Niinpä, tähän lienee vaikea sanoa vastaan. Intohimolla nimittäin pääsee pitkälle.

Teit meistä kauniin saa ensi-iltansa 7. syyskuuta.

Reija Saarinen on Voicen toimittaja ja pitkänlinjan Apulanta-fani. 

(kuva: Senja Rapila)

Suosittelemme

Kilpailut

Uusimmat