Kuva: Senja Rapila

Kuukauden Daami: "Rintasyövästä huolimatta minun ei tarvitse elää kuin sairas"

20.09.2016 20:45 - Senni Loikala

Voice.fi valitsee joka kuukausi Kuukauden daamiksi naisen, joka on rohkeudellaan ihastuttanut suomalaisia. Syyskuun daami on Heidi Sohlberg, joka kertoo avoimesti sairastumisestaan syöpään. Hän painottaa positiivista asennetta selviytymisessä.

Heidi Sohlberg, 35, sai kesäkuussa shokkiuutisen lääkäriltä, kun hän sai tietää sairastavansa rintasyöpää. Aiemmin tänä vuonna Sohlbergille selvisi, että hän kantaa BRCA2-geenimutaatiota. Sen takia hänellä oli jopa 70 prosentin todennäköisyys sairastua samaan rintasyövän muotoon, johon hänen äitinsä menehtyi Sohlbergin ollessa kymmenvuotias.

Juontaja, entinen Miss Suomi ja kahden lapsen äiti ei antanut diagnoosin viedä elämäniloaan. Sohlberg on päättänyt selvitä rankasta elämänvaiheesta, sillä vahva asenne auttaa jaksamaan syöpähoitojen edetessä.

Elämä muuttui kesken koulupäivän

Jyväskylästä kotoisin oleva Sohlberg muistaa lapsuudenkotinsa keittiössä leijailleen usein herkullisia tuoksuja. Ruoanlaitto ja leipominen olivat tärkeässä roolissa perheen arjessa, sillä Sohlbergin isä oli kokki ja äiti intohimoinen kotileipuri. 

Myös askartelu ja käsityöt olivat Sohlbergista mukavaa ajanvietettä hänen lapsuudessaan. Niiden merkitys oli erityisen suuri silloin, kun äiti oli vielä elossa.

- Askartelun taito on periytynyt äidiltä minulle ja myös omat lapseni ovat innostuneet käsillä tekemisestä.

Kovin paljon Sohlberg ei muista ajoista, jolloin hänen äitinsä sairastui rintasyöpään. Hän uskoo, että lapsen muisti pyyhkii joskus ikäviä kokemuksia pois. Yksi hetki äidin kuolinpäivästä on kuitenkin jäänyt kirkkaana mieleen.

- Isä tuli hakemaan meidät koulun vappujuhlista kesken päivän. Ymmärsin heti, mitä on tapahtunut, koska tiesimme äidin olevan vakavasti sairas.

Äidin menetys oli kova isku perheelle, ja sureminen oli osa arkea. Sohlberg kertoo kuitenkin, että elämänmuutoksesta selvittiin yhdessä.

- Se oli erityisen vaativaa aikaa isällemme ja hän joutui tsemppaamaan meidän lasten takia. Totta kai piti surra, mutta elämä ei voinut pysähtyä, sen täytyi jatkua. Niin myös äiti olisi toivonut.

Heidi Sohlbergin lähipiiriin on lapsesta asti kuulunut paljon eri-ikäisiä naisia. Sohlberg kutsuu edelleen isänsä muutamia ystäviä "hyviksi haltiattariksi." Heiltä hän kertoo saaneensa aina tarvittaessa naisellista näkemystä ja apua. (kuva: Senja Rapila)

Sohlberg on kiitollinen, kun hänelle ennestään tuntemattomat ihmiset ovat lähettäneet hänelle viestejä ja kertoneet omasta syöpätaistelustaan. (kuva: Senja Rapila)

Positiivisuus herättänyt myös ihmettelyä

Olen sairastunut rintasyöpään. Luotan ammattitaitoisiin lääkäreihin ja hoitajiin, joiden taitavissa käsissä olen nyt seuraavat kuukaudet. Asetan etusijalle tästä taistelusta selviämisen ja paranemisen”, Heidi Sohlberg kirjoitti julkisella Facebook-tilillään heinäkuun alussa.

- Alkujärkytys oli hirveä. Sen jälkeen, kun minulle sanottiin, ettei diagnoosi ole kuolemantuomio, minulle tuli olo, että tämä täytyy vain käydä läpi ja tämä on yksi mutka elämäni polussa.

Sohlberg kertoo sairauteen liittyvistä kuulumisistaan ja hoitojen etenemisestä avoimesti myös sosiaalisessa mediassa. Hän painottaa päivityksissään myönteistä asennetta ja syövästä selviytymistä.

- Olen kuullut paljon ihmettelyjä siitä, miten voin olla näin positiivinen ja iloinen. En koe, että esittäisin mitään tai olisin jotakin muuta, mitä oikeasti olen. Tämä on vain minun tapani käsitellä asiaa.

Myöskään lapsiltaan Sohlberg ei salaillut sairauttaan. He saivat tietää äitinsä rintasyövästä pian diagnoosin selviämisen jälkeen. 

- Olen huomannut, että lapset ovat kovasti kiinni minussa. Olen sanonut heille, että äiti kaipaa nyt enemmän haleja ja pusuja kuin aiemmin ja se on varmasti jäänyt heille mieleen. Olen myös muistuttanut, etten ole lähdössä mihinkään.

Heinäkuussa Sohlberg oli syöpäleikkauksessa. Elokuussa alkoivat sytostaatti- eli solunsalpaajahoidot, joihin liittyy voimakasta hiustenlähtöä ja nykyään Sohlberg on kalju. Haastattelun aikaan kyseiset hoidot eivät olleet alkaneet ja näin Sohlberg kommentoi edessä olevaa hiustenlähtöään:

- En aio käyttää peruukkia. Suosin tyylissäni muutenkin lippalakkeja, pipoja ja hattuja ja niitä tulen pitämään loppuvuodesta aiempaa enemmän. Sitten vaan kaljuna painan menemään, ja ylpeästi.

Heidi Sohlberg oli 26-vuotias, kun hän sai esikoislapsensa puolisonsa Niklas Sohlbergin kanssa. Kahta vuotta myöhemmin perhe kasvoi kuopuksella. Heidi hoiti lapsia kotona viiden vuoden ajan ja palasi sitten työelämään. (kuva: Senja Rapila)

”Minun ei tarvitse elää kuin sairas”

Ennen sairastumistaan Heidi Sohlberg harrasti liikuntaa yleensä kolmesta viiteen kertaan viikossa. Erityisesti kuntosalitreenit, uinti, pyöräily ja juokseminen ovat olleet hänelle mieluisia harrastuksia.

Hoitojen aikaan Sohlberg on jatkanut kuntoilua mahdollisuuksien mukaan. Oman kehon kuunteleminen, voimien arviointi ja lepääminen ovat olleet entistä tärkeämmässä roolissa. Syöpäleikkaus ja sen jälkeen iskenyt flunssa ovat kuitenkin pakottaneet hiljattain pitämään taukoa liikunnasta.

- Minulle on todella kova paikka, kun en pääse urheilemaan. Kolikolla on kuitenkin kääntöpuolensa. Kun nyt otan rauhallisesti, pääsen nopeammin taas treenaamaan.

Neljän seinän sisälle Sohlberg ei silti aio jäädä, vaikka aivan vielä hän ei voi jatkaa kuntoilurutiinejaan.

- Olen sanonut kavereille, että jos olisin yhtäkkiä monta päivää putkeen kotona, tulette hakemaan minut pois. Silloin ei olisi kyse pelkästään väsymyksestä, vaan korvien välistä. Minulle on tärkeää päästä ihmisten ilmoille.

- Oloni on tällä hetkellä energinen ja asenteeni sellainen, että hittolainen, ei tämä minua nujerra. Vaikka onkin vakava sairaus, ei minun tarvitse elää kuin sairas.

Heidi Sohlberg osallistui ensimmäiseen kauneuskilpailuunsa 15-vuotiaana, voitti Miss Jyväskylä -kilpailun vuonna 1999 ja vuonna 2001 hänet kruunattiin Miss Suomeksi. Hän on opiskellut töiden ohessa optiikkahiojaksi ja sisustussuunnittelijaksi. (kuva: Senja Rapila)

Nykyään Sohlberg arvostaa suomalaista sairaanhoitoa entistä enemmän. Hän kertoo ymmärtävänsä huipputason syöpähoitojen myötä aiempaa paremmin, miksi Suomessa verotus on niin kova.

- Saa olla iloinen, että sairastaa syövän Suomessa. Jos jossain, niin Suomessa.

Sohlberg tietää, ettei kamppailu rintasyövän kanssa ole vielä ohi. Hän uskoo kuitenkin, että rankka elämänvaihe lopulta kasvattaa hänen persoonaansa.

- Oman puolison, ystävien ja sukulaisten tuki tulevat korostumaan vielä myöhemmin. Loppuvuodesta tulee raskas, mutta ensi vuoteen suuntaan sitäkin vahvempana.

Aiemmat Kuukauden daami -artikkelit pääset lukemaan tästä.

Kilpailut

Uusimmat