Kuva: Senja Rapila

Juno rajusta menneisyydestään: Näki vierestä, kun mieheltä viillettiin kurkku auki

22.09.2016 15:40 - Anna Hopi

Pahan kukat -elokuvassa pääroolia näyttelevä Juno on kokenut itsekin helsinkiläisen lähiönuoren varhaisvuodet.

Antti J. Jokisen tulevassa Pahan kukat -elokuvassa kuvataan lähiönuorten elämää Helsingin levottomissa osissa. Elokuvassa nähdään kotimaisen rap-kentän suosittuja nimiä, kuten Mikael Gabriel ja pääroolia näyttelevä Juno.

30. syyskuuta ensi-iltaan tuleva elokuva ravistelee suomalaisten käsitystä lintukodosta. Rap-artisti kertoo, ettei elokuvan tarina ole kaukaa haettu ajatellen hänen omaa nuoruuttaan. Vaikka Juno, oikealta nimeltään Jon Korhonen, onkin päässyt pitkälle lähiökatujen nuoruudestaan, elokuvan maailma oli hänelle tuttu.

- Löydän elokuvasta todella paljon yhtymäkohtia omaan lapsuuteeni. Elokuvaa on kuvattu Pihlajamäellä, missä itsekin olin nuorena. Siisteimpiä asioita, joita teimme oli se, että istuimme junnuna kalliolla ja katsoimme, kun pilkun aikaan baarista ulos tulevat ihmiset tappelivat kadulla ja hakkasivat toisiaan. Se tapahtui joka viikonloppuna kahtena päivänä, ja ambulanssit kutsuttiin usein paikalle, kertaa Juno Iskelmän haastattelussa.

- Jossain vaiheessa muistan lukeneeni artikkelin, jossa kerrotaan Helsingin vaarallisimmista paikoista, joissa on eniten pahoinpitelyitä ja poliisin kanssa ongelmia. Yksi näistä paikoista oli kyseinen Pihlajamäen ostoskeskuksen vieressä oleva nakkikioski, jota ei ole valitettavasti enää. Siellä oli jännä taistelutanner aikoinaan.

"Taistelin elokuvaroolista sukulaisten kanssa"

Junon rooli huumeita kauppaavana lähiöiden pikkupahiksena on siitä erityinen, että hänen roolihahmonsa kantaa samaa nimeä kuin mies itse. Onko mies miettinyt, miten paljon yleisö saattaa mieltää räppäriin roolihahmon ominaisuuksia?

- Pähkäilimme kauan, että mikä nimi hahmolle sopisi. Se sopi lopulta parhaiten, että hahmolla oli mun nimi. Joskus kun aloitimme tekemään elokuvaa, taistelin siitä sukulaisteni ja ystävien kanssa, että onko kannattavaa mun kannalta nimetä hahmo Junoksi. Joskus ihmiset mieltävät roolihahmon siten, että olet sitten ihmisenä samanlainen. 

Junoon on jo nyt liitetty erilaisia kohujulkisuuden aineksia. Media on kirjoittanut rikosrekisteristä, lapsista, vaihtuvista naissuhteista, pettämisestä, rahariidasta JVG:n VilleGallen kanssa, pieleen menneestä avioliitosta Janna Hurmerinnan kanssa... Aiheita riittää. Juno kokee, että pahin myrsky on jo laantunut, eikä julkisuus tällä hetkellä ahdista.

- Se on ollut aika kauan jo tätä samaa. Siihen nähden, että SMC Lähiörotat -videoista lähtien jengi on tunnistanut kadulla. Erinäköisten proggisten myötä tunnettuus on kasvanut. Kun joku yksityiselämän juttu on päätynyt lehtiin, silloin jengi tuijottaa enemmän. Ei se häiritse, eikä ole tarvetta olla eteenpäin. Olen tyytyväinen siihen, millä tasolla julkisuuteni on tällä hetkellä, kertoo Juno.

"Kaverit kuulivat iltapäivälehdiltä kuolemastani"

Ison pyörityksen aikaan tämän vuoden keväänä Junon kasvot tuntuivat seikkailevan lähes viikoittain lehtien sivuilla. Miehestä tuntuikin hieman siltä, kuin joku olisi koko ajan puskassa kyttäämässä kameran kanssa.

- Kun joku ottaa sinusta salakuvia, niin on tilanteita, joissa toivoisin, että kumpa näkisin tuon ihmisen jossain pimeällä kujalla. Voisin olla varma, että ryöstäisin siltä ihmiseltä kaikki vaatteet, mitä hänellä on päällään ja kuvaisin sitä. Niin siistiltä se julkisuus minusta tuntuu, tokaisee mies pilke silmäkulmassa.

- Kun teet jotain julkista, niin maksat siitä hinnan. Juuri eilen luin, kun Saara Aalto oli saanut Suomen medialta negatiivista julkisuutta. Laitoin hänelle viestillä sen legendaarisen Kummeli-lauseen, että "Suomi on niin paska maa, että jos jollain on täällä vähänkin massia, niin joku läski alkaa vinkua, että vitun kommarit." Se kuvastaa hyvin Suomea. Jos olet muusikko tai näyttelijä, sinusta tulee koko kansan tyyppi ja jokaisella on sinusta mielipide. Kaikki voivat sanoa sinusta mitä vaan, kirjoittaa mitä vaan. Mietin välillä, miksi on niin. 

Vuonna 2013 tapahtui jotain niin ikimuistoista, ettei se hevillä häviä Junon muistoista.

- Hämmentävin uutinen, minkä olen itsestäni kuullut, on se, että kun oli Elokuun keikkamatka, heräsin entisen tyttöystävän kotoa siihen, että bändiläiset soittavat ja kysyvät, että olenko kunnossa. Ihmettelin, että miksi. He olivat kuulleet iltapäivälehdiltä, että olen kuollut, sanoo Juno.

- Joonas W. Karlssonille, tuottajallemme, oli soitettu aamulla. Onneksi he eivät soittaneet mun äidille. Tajusin itse soittaa mutsille, että olen kunnossa, jos joku soittaisi hänelle. Mutsi olisi varmaan seonnut ja saanut hermoromahduksen, jos hänelle olisi kerrottu kyseinen asia ja hän ei olisi heti saanut minua kiinni. Kaveritkaan eivät heti saaneet minua sinä päivänä kiinni ja olivat suunniltaan.

(kuva: Senja Rapila)

"Kaverilta viillettiin kurkku auki"

Pahan kukat -elokuva sisältää rankkojakin kohtauksia kadulla. Juno sanoo, että hän on itse ollut nuoruudessa monissa tilanteissa, joissa ihmisiltä on mennyt henki tai ollaan käyty todella lähellä kuolemanrajaa.

- Ei ole tullut ampumisia, mutta olen ollut monta kertaa paikalla, kun jotain ihmistä on puukotettu, sanoo räppäri.

- Tavallaan et voi tehdä siinä mitään. Se tilanne tapahtuu aika nopeasti. Ne tilanteet ovat aina lähteneet jostakin riidasta ja ne ovat nopeasti ohi. Et ehdi tajuamaan sitä. Näet vain, että joltain vuotaa paljon verta, ja tiedostat, että nyt on pakko tehdä jotain tai tuo tyyppi kuolee. Ei siinä voi alkaa miettimään, että mitä nyt teen. Ei voi mennä paniikkiin. Pitää kelata, onko tilanteessa oikea hätä ja onko ihmistä puukotettu niin, että hän kuolee.

Juno kertoo soittaneensa monta kertaa ambulanssin paikalle, kun on ollut tosi kyseessä.

- En tiedä, olenko saanut siten pelastettua ketään. Se tyyppi, jolta viillettiin kurkku auki silloin nuorena, olisi varmasti silti kuollut, mutta oli parempi soittaa ambulanssi, sanoo mies, ja kuvailee lisää järkyttävää tilannetta.

- Siitä tulee paljon verta. Ei se muisto tule painajaisiin. On niitäkin juttuja, että ne vain muistaa. Olen nähnyt kavereita kuolleena vieressä, ja he ovat kuolleet huumeisiin. Kyllä siitä on tullut sellainen asia, jota välillä miettii. En ole kuitenkaan nähnyt unia siitä. Aika ajoin nämä asiat mietityttävät ja kelaan, että onko tämänkin asian ollut pakko tapahtua. Tämä on kuitenkin elämää, eikä kuolleita kavereita saa takaisin.

Räppäri toteaa, että vaikeista ja karmeistakin kokemuksista voi ammentaa paljon taiteeseen, musiikkiin ja elokuviin.

- Kaikesta tästä on ollut apua. Olen ollut muutenkin sellainen, että haluan kokeilla kaikenlaista. Halusin räpätä ja olen halunnut näytellä, nyt olen kokeillut niitä. Musiikkiin näistä kokemuksista on ollut todella paljon hyötyä, sanoo artisti.

"Lasteni äitiin voin luottaa"

Tärkeintä Junolle on pitää luottoystävät lähellä. Mies kertoo suoraan, keneen luottaa eniten.

- Varmaan tuohon pitää vastata mun lasten äiti. Se on pitänyt mun puolia kaikesta huolimatta, vaikka meillä on ollut joskus hankalat välit nuorena. Hän on kuitenkin ollut eniten mun puolella. Hänellä on ollut monta syytä olla minulle vihainen, mutta hän ei ole hylännyt minua spedeilyjen takia. Hän on vain sanonut, että se on sun häpeä, mitä teet, hymyilee räppäri.

Rakkauselämänsä tilanteesta räppäri vaikenee täysin.

- En enää ikinä kommentoi lehdessä mitään, mikä liittyy mun yksityiselämään, koska siitä tulee joka kerta hirveä haloo. Päätin sen jossain vaiheessa, kun mutsi alkoi valittaa, ettei perheen mielestä ole kivaa, että omista lapsista puhutaan julkisesti, koska he eivät kuitenkaan ole koskaan päättäneet. On outoa, että tietyt asiat revitään aina esille. Monesti jutuissa nostetaan esille, että minulla on rikosrekisteri ja mainitaan, että minulla on lapsia, toteaa Juno.

Tähti puhuukin nykyään mieluiten työhön liittyvistä asioista, kuten elokuvasta.

- Paras hetki kuvauksissa oli se, että sai tutustua siistiin jengiin ja tehdä heidän kanssaan töitä. Halusin aina tietää, miltä elokuvan tekeminen tuntuu. Nyt olen yhtä kokemusta rikkaampi, Juno päättää haastattelun.

Antti J. Jokisen ohjaama Pahan kukat on elokuvateattereissa 30. syyskuuta 2016.

Lue myös: Juno päätyi Antti Jokisen elokuvassa rohkeaan seksikohtaukseen: ”Tosi kuumottavaa”

Kilpailut

Uusimmat