Aira Samulin: Ankara kotikasvatus mahdollisti talvisodan ihmeen

24.02.2017 15:45 - Rea Tallgren

Aira Samulin täyttää ensi viikolla 90 vuotta. Hän muistaa hyvien aikojen rinnalla myös rajut sota-ajat.

90 vuotta ensi viikolla, 27.2., täyttävä Aira Samulin muistaa iloisten vuosien rinnalla myös sota-ajat, joita hän todisti. Samulinin mukaan yksi iso tekijä siihen, miksi suomalaiset pärjäsivät talvisodassa oli kotikasvatus. 

- Silloin oli todella ankara kotikasvatus. Kun piti lähteä rintamalle, sinne vaan mentiin ja toteltiin. Ei sitä kyseenalaistettu, Samulin kertoi Radio Novan Aamun Aki Linnanahteelle ja Minna Kuukalle

Sota muutti Samulinin elämän täysin, ja se on myös viitoittanut suuntaan supernaisenakin pidetyn, edelleen työskentelevän puhujan ja tanssinopettajan elämässä.

- Halusin lääkäriksi ja halusin opiskella. Halusin mennä naimisiin ja tehdä kymmenen lasta. Kun sota tuli, se romuttui kaikki. Silloin tehtiin pätkätöitä koulun ohella. Minun oli pakko perheen vanhimpana lapsena tukea äitiä, ja tarttua niihin töihin, joita tuli eteen. Piti tarttua tilanteeseen ja ottaa se.

Samulinille työ on yksi elämän mielekkäänä pitäneistä asioista. Hänen mukaansa ei pidä jäädä haaveilemaan, vaan olla valmiina tekemään ja näkemään vaivaa asioiden eteen.

- Unelmat ovat puoli voittoa, sanotaan. Niin ei ole! Samulin summaa. 

Kuuntele Samulinin haastattelu yläpuolelta. 

(kuva: Mikko Räsänen)

Aki Linnanahde ja Minna Kuukka Radio Novassa arkisin klo 6-10. Seuraa heitä Radio Novan Aamun Facebook-sivulla, jonka löydät täältä.

Lue myös: IL: Aira Samulinilta paljastuskirja - avautuu väkivaltaisesta suhteestaan

Suosittelemme

Uusimmat