Kuva: Hanna-Maria Grönlund

20 vuotta Radio Novalla juontanut Sari Seppälä: "Olen meistä valtavan ylpeä"

10.05.2017 20:45 - Rea Tallgren / rea.tallgren@bauermedia.fi

Kun Sari Seppälä aloitti Novalla, hän oli raskaana. Sen hän kuitenkin paljasti vasta, kun tuottaja uskalsi asiaa hänen seitsemännellä kuulla ollessaan tiedustella.

Sari Seppälä päätyi radioon omien sanojensa mukaan vähän vahingossa. Radio Ettanissa nuorena tyttönä toimistosihteerin hommia tehnyttä Seppälää pyydettiin lukemaan radioon lyhyitä nauhoja suomeksi. Ettanissa pidettiin Seppälän äänestä ja hän pääsi tekemään myös muuta. Pian Seppälä siirtyi Ettanista keravalaiseen paikallisradio Etelän Ääneen. Etelän Äänessä Seppälä juonsi aamuja ja teki matkailuohjelmaa.

- Olen kuunnellut jälkikäteen yhtä nauhaa noilta ajoilta. Minulla oli ihan pikkutytön ääni ja luin kaiken, mitä teksti-tv:stä löytyi! Seppälä nauraa nyt.

Sitten tulivat uusi keksintö, maksulliset puhelut. Studioon oli mahdollista soittaa ja höpötellä juontajan kanssa. Esimiehet tiesivät välittömästi, kuka olisi oikea nainen ohjelman puikkoihin. Seppälän luotsaamasta ohjelmasta tuli hurja menestys. Puhelut maksoivat yli 12 markkaa minuutilta – ja linjat olivat koko ajan kuumana.

- En ole ikinä kirjoittanut niin paljon nimikirjoituksia kuin silloin kun menin vaikkapa baariin. Tuntui siltä, että vaikka olisin pieraissut niin kaikki olisivat taputtaneet ja ajatelleet, että Sari on ihana!

Ensimmäisen kerran Seppälää kalasteltiin Novaan hänen ollessaan töissä paikallisessa Radio Stadissa.

- Tein siihen aikaan lauantain toivekonsertteja. Olin tekemässä siellä lauantain lähetystä ja studion puhelimeen tuli puhelu, joka alkoi että ”ei kai sulla oo pomoja paikalla?” Puhelimen päässä oli Novan ensimmäinen ohjelmajohtaja Sami Jalonen. Hän tarjosi Sarille viikonloppujuontajan paikkaa.

Seppälä kuitenkin epäröi.

- Minulla oli pieni lapsi ja ajattelin, etten ole valmis vielä valtakunnalliselle kanavalle.

Uusi työpaikka ja salattu raskaus 

Pari kuukautta myöhemmin Radio Stadissa alkoi tapahtua suuria muutoksia. Seppälä ilmoitti Novalle olevansa käytettävissä ja pääsi tekemään koelähetystä.

- Sinne tehtiin kauheasti remonttia, ja me kävimme tuottajan kanssa tupakalla siellä ikkunassa, kun ajattelimme, että ei kukaan huomaa. Paras valmistelemani spiikki liittyi kravatteihin ja vähän ennen kuin lähetys alkoi, juoksin vielä sinne markkinan puolelle ikkunaan röökille. Siinä vielä luin sitä spiikkiä, ja yhtäkkiä tuuli tarttui paperiin ja vei parhaan spiikkini mukanaan! Ajattelin, että no niin, tämä homma on tuhoon tuomittu.

Toisin kuitenkin kävi. Seppälän äänestä ja energiasta pidettiin ja hän sai Novalta töitä. Seppälä aloitti Novalla – eikä itse asiassa saapunut taloon täysin yksin.

- Olin raskaana Novalle mennessäni, mutta en kertonut sitä kellekään! Sanoin aina, että minulla on vaan flunssa, jos oli huono olo. Olin jo seitsemännellä kuulla, kun nuori tuottajasälli sanoi vihdoin suoraan, että ”nyt on pakko sanoa, että joko sä oot lihonut ihan sairaasti, tai sitten sä oot raskaana.” Pakkohan siinä oli myöntää. Tein siinä vaiheessa iltoja ja viikonloppuja.

Seppälä painoi töitä ollessaan aivan viimeisillään raskaana.

- Silloinen toimitusjohtaja ei ilmeisesti uskaltanut minulle sanoa, ja pyysi tuottajaani sanomaan, että Sari ei saa nyt enää tulla töihin. Se oli viikkoa ennen laskettua aikaa.

- Minä sanoin heille, että kyllä se vauva tietää, ettei tule lähetyspäivänä – ja niinhän siinä menikin, vauva tuli torstaina, lähetyksiä oli maanantaina ja tiistaina!

Seppälä ei ole äitiyslomilla kauaa viipynyt.

- Minun piti olla äitiyslomalla kolme viikkoa, mutta tuuraajani sanoi vahingossa, että Sari tulee jo ensi viikolla takaisin ja olin niin tunnollinen, että niin tein! Silloin ei ollut kovin yleistä palata noin pian töihin ja että isä jäi kotiin, ja sainkin sitten ikävää palautetta, että sinunlaisille ihmisille ei pitäisi lapsia antaa.

Kahden lapsen äiti Seppälä jatkoi Novalla iltajuontajana ja teki sen lisäksi muunlaisiakin radiojuttuja.

- Silloin tuli sellainen olo, että keskipäivät olisi minun juttuni ja kohta pääsinkin niitä tekemään. Ohjelman nimi oli Välipälä, ja sitähän teinkin sitten monta vuotta.

Välipalassa Seppälästä otettiin promokuva, jonka tyyli kopioitiin Eurhytmiksin levynkannesta. (kuva: Sami Mannerheimo)

Raju työtahti kostautui

2000-luvun avussa Novan Aamu uusittiin Seppälä ja Kimmo Vehviläinen siirrettiin aamuun.

- Me odotimme sitä, koska aamu tuntui kuningaspaikalta. Koimme, että meidän piti todella näyttää kyntemme. Tein aivan hulluna töitä. Tuntui, että koko elämä pyöri radion ympärillä. Olin Radio Novan Sari Seppälä. Pelkkä tavallinen Sari Seppälä unohtui. 

Hurja työtahti kostautui ja Seppälä uupui. Hän jäi sairauslomalle ja palasi töihin vasta seitsemän kuukauden jälkeen.

- Aloin tehdä Seppälä ja teinit -ohjelmaa. Ohjelmassa oli mukana 5-6 teiniä, jotka olivat iältään 10-13-vuotiaita. Puhuimme elämää suuremmista asioista. Rakastin sitä.

Kaipuu live-lähetyksien tekemiseen ei kuitenkaan sammunut ja 2007 Seppälä palasi juontamaan rakastamaansa keskipäivää.

- Tahkoin sitä sitten muutaman vuoden. Jossain vaiheessa mukaan tuli myös tuottaja Minna Ottavainen. Kerran teimme Minnan kanssa erikoislähetyksen, ja nauroimme hulluna. Sitten meille ilmoitettiin, että Minna ei muuten ole enää hiljainen tuottaja, vaan tulee Sarin kanssa juontamaan.

Ottavaisen kanssa Seppälä muistelee viikonloppua, jolloin pääsi maistamaan rekkamiehen elämää.

- Minna ja minä vedimme töihin pienillä autoilla toinen Keravalta ja toinen Espoosta. Sanoimme lähetyksessä, että eivätkö ne rekat voisi siellä muina aikoina ajella, ettei menisi talvisilla ja liukkailla teillä meidän ohitse. Lähetykseen soitti rekkakuskin vaimo ja sanoi, että se on tärkeää työtä – kokeilisitte itse. Me sanoimme, että kokeilisimme mieluusti, jos saisimme rekan jostain! No, pyyntömme kuultiin.

Seppälä ja Ottavainen pääsivät viettämään viikonlopun rekan ratissa.

- Petri Kiviaho, kuljetusalan yrittäjä oli hommannut meille Rahtari-takit, hanskat, uudet rekan nupit, jossa meillä oli siis eväät ja sängyt. Me ajoimme siellä harjoitusradalla. Olimme koko viikonlopun siellä! Seppälä muistelee hymyillen.

"Sinä olet se, joka on juontanut alasti"

Kuten niin monesti ennenkin, oli lopulta jälleen aika muutokselle.

- Minä ja Annika Metsäketo aloimme juontaa keskipäivää, ja se sai nimekseen Konttori. Konttoria tuotti Jaana Ahtiainen, joka on edelleen kollegani Novalla. Konttorin naiset poseerasivat muun muassa omissa kalentereissaan, jotka olivat hitti kuuntelijoiden keskuudessa.

- Yhdessä kuvassa olimme Annikan kanssa saunassakin! Tosin pyyhkeet päällä, Seppälä muistelee. Hänen mukaansa kalentereiden perään kysellään edelleen.

Aina Seppälä ei turvautunut pyyhkeisiin - esimerkiksi silloin, kun Seppälän tuottaja Akseli Ahola ehdotti, että Seppälä juontaisi naturistipäivien hengessä studiossa alasti.

- Veikkasivat, etten uskalla. Löimme sitten jostain vetoa, että uskallan kyllä ja olin siellä alasti! Siitä nousi sitten ihan järkyttävä kohu, pääsin lehtien kansiinkin.

Seppälä muistelee menneensä kauppaan tyttärensä kanssa, ja lehtien kannessa komeili otsikko alastomasta radiojuontajasta kera kuvan – kuvan, jossa ei tosin mitään raskauttavaa näkynyt. Tämä ei Seppälän tytärtä lohduttanut.

- Hän mulkaisi minua todella pahasti ja kuiskasi, että hitto mä mutsi häpeän sua!

Seppälän mukaan ihmisiltä tulee vieläkin palautetta ja he muistavat hänen juontaneen alastomana.

Juhlapyhiä ja koskettavia muistoja

Konttorin Metsäkedon kanssa Seppälä juonsi monia juhlapyhiä ja esimerkiksi vuosituhannen vaihteen naiset viettivät studiossa.

- Se oli mieletöntä, Seppälä muistelee.

Seppälä on muutenkin aina rakastanut tehdä juhlapyhiä radiossa. Viime joulunakin hän vietti aaton Radio Novan studiolla puhelimeen vastaillen ja ihmisille seuraa pitäen. Seppälän lasten ollessa pienempiä oli juhlapyhien työviehätykseen myös hauskempi syy.

- Kun lapset olivat pienenä, oli ihanaa, kun anoppi ja käly laittoivat ruokaa ja pääsin ajamaan lähetyksestä valmiiseen pöytään, Seppälä nauraa.

Metsäkedon kanssa juonnettuun aikaan liittyy myös yksi Seppälän koskettavimmista muistoista.

- Meillä oli pitkään vakituisena kuuntelijana eräs Leila. Hän oli lähemmäs 90-vuotias, hänellä ei ollut enää omaisia tai ystäviä elossa. Hän aina soitteli lähetykseen. Kerran kävimme häntä Annikan kanssa tapaamassakin ja kahvittelemassa hänen kanssaan. 

Muitakin koskettavia – jopa järkyttäviä – muistoja uraan liittyy.

- Olen ollut lähetyksessä melkein kaikkien kouluampumisten ja suomalaisten katastrofien aikaan. Koko radiotalo sähköistyy, kun jotain tuollaista tapahtuu. Koneelle alkaa tulla uutisia, ja näet, että puhelimet soivat ja koko talo alkaa juosta.

Seppälä selittää, että juontajan tehtävä on olla koko ajan lähetyksessä mahdollisimman neutraali, vaikka studiokopin ulkopuolella tapahtuisi mitä. 

- Ei saisi itkeä, mutta ei toki voi, eikä haluakaan, olla iloinen. Koko muu toimitus hoitaa tiedon sinulle, ja sinä olet sen hälinän keskiössä ja pitää huoli siitä, että asiasta kerrotaan paljon, mutta korrektisti.

Erityisesti Kauhajoen kouluampuminen on jäänyt Seppälän mieleen.

- Suomessa ei ollut tapahtunut sellaista aikaisemmin. Ihmiset soittelivat studioon, he eivät tienneet minne olisivat soittaneet. He itkivät – osa huoritteli.

Isoja muutoksia - ja tärkeä opetus

2016 Seppälä repäisi. Hän jättäytyi pois Novalta ja meni työharjoitteluun sosionomi-opintojensa tiimoilta. Työharjoittelu ja opiskelu oli määrätietoiselle Seppälälle mieluisaa.

- Tykitin ihan hulluna opintopisteitä, varmaan vuoden opintopisteet neljässä kuukaudessa.

Seppälää kuitenkin kaipailtiin takaisin Novalle.

- Se tuntui todella hyvältä, Seppälä toteaa hiljaa.

Nykyään Seppälä tekee työharjoittelua työn ohella parina iltana viikossa. Omat keskipäivät pyörivät neljänä päivänä viikossa. Vuodet ja uupumus ovat opettaneet Seppälälle arvokkaan viestin.

- Työ ei saa olla koko elämä, koska jos jäät vaikka auton alle, etkä pysty tekemään enää töitä, mitä silloin jää? Enää työ ei määritä elämääni. Minua ei haittaa olla Radio Novan Sari Seppälä, mutta pelkkä Sari Seppälä ilman etuliitettäkin riittää.

Radio Novasta Seppälä on ylpeä.

- Suorastaan hirveän ylpeä. Me olemme Suomen suurin ja kaunein kaupallinen radio. Minun ääneni on osa Novaa ja melkein väittäisin, että olen Suomen pisimpään kaupallisessa radiossa juontanut nainen ja suurimman osan urastani tehnyt Novalla. Kyllä aika ylpeydellä sanon sen.

Radio Nova juhlii kanssasi 20-vuotissyntymäpäiväänsä perjantaina 12.5.2017. Silloin tehdään ohjelmaa 20 tunnin ajan aamukuudesta seuraavan vuorokauden puolelle yökahteen. Miten luku 20 liittyy sinun elämääsi? Koitko ensisuudelman 20 vuotta sitten? Oletko reissannut 20 maassa? Onko sinulla 20 paria kenkiä? Kerro meille ja voit voittaa hienon Radio Nova-mukin. Osallistumaan pääset tästä

Lue myös: Radio Novan Päivässä muisteltiin pieleen mennyttä uutislähetystä -Kuuntele!

Kilpailut

Uusimmat