Suomalaismissin karu avautuminen syömishäiriöstä: "Mahdollisuus kuolla hetkenä minä hyvänsä"

25.07.2017 12:23 - Iiro Myllymäki / iiro.myllymaki@bauermedia.fi

Vuoden 2013 Miss Suomi -finalisti Elina Leskinen kirjoittaa blogissaan, että syömisen kontrolloiminen vei hänet todella huonoon kuntoon.

Vuoden 2013 Miss Suomi -finalisti Elina Leskinen, 26, on kirjoittanut blogiinsa avoimen tekstin teini-iän syömishäiriökokemuksistaan. Tämän vuoden Fitnessmalli-kilpailun finaalissa kilpaileva nainen kirjoittaa lukeneensa päiväkirjojaan ja sitä kautta palanneensa menneisyyden kipeisiin muistoihin. Lehtinen kertoo, että hänen perfektionistinen luonteensa ajoi hänet kontrolloimaan syömisiään äärimmäisen tarkkaan.

Elina Leskinen Miss Suomi -kilpailun aikaan vuonna 2013 (kuva: AOP)

”Mutta niin, syömishäiriö veti minut salakavalasti mukaansa, pienin askelin. Syömishäiriö on aluksi kuin kiva kaveri, joka pikkuhiljaa muuttuu tuhoisaksi suhteeksi ja vainoajaksi. Syömishäiriön syöttämät ajatukset pinttyvät päähäsi tahrojen lailla, joita ei enää noin vaan poistetakaan. En ymmärtänyt mihin se kaikki voisikaan johtaa. ”Ei se haittaa jos mä nyt jätän nää hiilarit hetkeksi” ja ”ei yksi oksentamiskerta voi olla paha”. Kyllä se voi. Nuori minä ei sitä ymmärtänyt. Kun syömishäiriölle antaa pikkusormen se vie käden lisäksi koko ruumiin ja myrkyttää sielun”, nainen kirjoittaa.

"Mahdollisuus kuolla sydänkohtaukseen"

Lehtinen kirjoittaa hakeutuneensa pakotettuna terapiaan, mutta motivaation puutteen takia hän perui terapiatapaamisiaan. Lääkärikäynnit olivat hänelle ahdistavia kokemuksia.

”Pelotti aina kuulla tuomio omasta tilasta. Asian vakavuuden kun ymmärsi muttei osannut tehdä mitään.”

Naisen pulssi oli hälyttävän alhainen, samoin hemoglobiiniarvot. Myös kilpirauhas- ja maksa-arvot olivat epäterveellä tasolla.

”Ei ihme, että tuli rytmihäiriöitä. Oksentamisen mukana elimistöstä poistuu paljon kaliumia. Lääkäri sanoi monesti ” sinulla on mahdollisuus kuolla sydänkohtaukseen hetkenä minä hyvänsä”. Ei ihme, että ahdisti. Ja voi vaan arvata miten paljon nämä lääkärien latelemat faktat ahdistivat äitiäni. Eniten juuri sattui se miten paljon äiti on joutunut kestämään takiani. Miten paljon äiti on vuodattanut kyyneleitä takiani kun olen ollut heikossa hapessa”, Leskinen kirjoittaa.

Leskiselle päiväkirjatekstien pariin palaaminen oli äärimmäisen herkistävä, mutta myös hyvä kokemus. Nainen luki joitain tekstejään myös äidilleen ja miesystävälleen. Nainen tajusi, miten paljon asiat ovat muuttuneet. Nyt hän pystyy myöntämään olleensa heikko.

”Olen vain ihminen ja minun ei tarvitse aina esittää vahvaa. Heikkouden hyväksyminen on sitä todellista vahvuutta. Syömishäiriön kokeminen tulee aina olemaan kokemus josta kärsin, kasvoin ja opin.”

Alla olevassa kuvaparissa on kuvat naisesta vuosilta 2010 ja 2017. Vuoden 2010 kuvassa nainen painaa 47 kiloa, ja uudessa kuvassa 67 kiloa.

Elina Leskisen blogikirjoituksesta uutisoi ensimmäisenä Ilta-Sanomat.

Lue myös: Anorektikko lähes kuoli syömishäiriöön - nykyään tuntemattomat haukkuvat lihavaksi

Lähde: Elina Leskisen blogi

Uusimmat