Kuva: Senja Rapila

Marco Hietala menneisyydestään: "Olen loukannut ja satuttanut minulle tärkeitä ihmisiä"

12.10.2017 10:30 - Reija Saarinen

Marco Hietalan elämästä kertova kirja julkaistiin tänään.

Tarotin ja Nightwishin riveistä suurelle yleisölle tutuksi tullut Marco Hietala, 51, avaa elämänsä käännekohtia tuoreessa elämäkerrassaan.

Timo Kangasluoman kirjoittama kirja kertoo värikkäästä historiasta, mitään säästelemättä. Se kertoo rehellisesti viinasta, naisista ja mielenterveysongelmista, joista jokaisella on Hietalan menneisyydessä oma osansa.

Idea kirjalle syntyi kirjailijan päässä.

- Olen kirjoittanut urheilijoista aiemmin kolme kirjaa. Kuitenkin ensimmäinen rakkaus elämässäni on ollut musiikki ja aloin pohtia sitä, kenestä kirjan voisi tehdä. Mietin, että kuka olisi sellainen persoona isolla P:llä, johon minulla olisi myös kontakteja. Yhteisen tuttumme, Nightwishin miksaajan, Aholan Kimmon kautta sitten sain yhteyden Marcoon, Kangasluoma kertoo.

- Juu, olenkin tällainen ihmiskoekaniini, Hietala naurahtaa.

Kaksikon ensimmäinen virallinen kohtaaminen oli tämän vuoden alkupuolella.

- Turistiin niitä näitä ja lämmitettiin sauna. Heti ensimmäisenä iltana oli paljon nauruja, huomasi, että henkilökemia oli hyvällä mallilla, Hietala toteaa.

(kuva: Senja Rapila)

Kangasluoman mukaan hänellä ei ollut minkäänlaisia ennakkoluuloja Hietalan suhteen. Tässä tapauksessa se saattoi tosin olla myös hyvä asia.

- En juurikaan tiennyt Marcosta mistään, enkä ollut mikään fani. Siksi kysyin myös tyhmiä juttuja, jotka kuitenkin avasivat paljon myös uusia asioita, hän kertoo.

Artistille itselleen menneiden muisteleminen tuotti tuskaa lähinnä ajankohtien vuoksi.

- Varsinkin alkupäässä piti todella paljon miettiä, että milloin mikäkin asia oikein tapahtui. Pikkuhiljaa aloin kuitenkin hahmottamaan myös sitä omaa historiaani tarkemmin. En silti vieläkään kaikkia vuosilukuja muista, Hietala nauraa.

"En luo mielikuvia"

Hietalan mukaan oman elämän tarkastelu ei ollut millään tavalla ahdistava kokemus, vaikka tietenkin historiassa on tapahtumia, joita mies on miettinyt muita enemmän.

- Olen tarkastellut itseäni ja historiaani jo aiemminkin. Sen vuoksi ei tullut nyt mietittyä sitä omaa tyhmyyttä.

- Tietenkin joissain asioissa on otettava huomioon se, että niihin liittyy muitakin ihmisiä, eli hienotunteisuus tuli muistaa. Mutta se mitä kerron itsestäni, niin en koe, että mulla olisi syytä niitä asioita hävetä. Jos en voisi puhua alkoholismista tai masennuksesta, sitten olisi syytä hävetä.

Kirjan sivuilla kerrotaankin avoimesti siitä miten viina ja vieraat naiset miestä veivät. Hietala ei kuitenkaan pelkää, että kirja muuttaa ihmisten mielikuvia.

-  En luo ihmisille itsestäni tietynlaista mielikuvaa, vaan pikemminkin päinvastoin. Pyrin potkimaan ne alas, koska tuolla maailmalla on niin paljon väkeä, jotka nostaa sut jalustalla lähes seuraavaksi Jumalasta. Se on minusta ihan hyödytöntä paskaa. 

- Minun ei tarvitse kiillottaa imagoani, se on mitä se on. Koska en ole poliitikko, niin minulla on varaa olla rehellinen.

"En kadu mitään"

Vaikka elämässä on sattunut ja tapahtunut, ei Hietala muuttaisi omien sanojensa mukaan mitään. Nuo kokemukset ovat nimittäin tehneet hänestä sen miehen, joka hän on nyt.

- Ei minua varsinaisesti mikään kaduta. Tietenkin matkan varrelle mahtuu asioita, joissa olen ajautunut tilanteisiin, joissa olen loukannut ja satuttanut minulle tärkeitä ihmisiä.

- Joitain sellaisia asioita voisi kyllä perua. Mutta sitten kuitenkin on myös se toinen puoli. Se kaikki tieto ja oppi, mitä niistä olen saanut, niin en haluaisi antaa niitä pois.

Omaa elämäänsä Hietala on kuitenkin käynyt päässään läpi ennen tätäkin, ja hän tietää, että kaikesta voit löytää myös sitä kuuluisaa huumoria.

- Tutkailen ja tarkkailen asioita jatkuvasti. Joko mietin niitä vakavasti, tai sitten heitän niistä hyvin pitkällekin menevää huumoria. Maailma on monin paikoin synkeä ja ahdistava paikka. Jos ei voi nauraa mille tahansa, niin siinä vaiheessa laitetaan kyllä kahleita väärään paikkaan, hän toteaa.

Lue myös: Nightwish-basisti Marco Hietala: "Olisikohan nyt viimeinkin aika ruveta kasaamaan sitä soololevyä?"

Lue myös: Marco Hietala Nightwishin Wembley-keikasta: Ilmaa nuuhkin, että haiseeko Princen partavesi

Lue myös: Nightwishin Marco Hietala: "Bändissämme ei vallitse diktatuuri"

Suosittelemme

Kilpailut

Uusimmat