Kuva: Mikko Räsänen

Erika Vikman seksuaalisesta häirinnästä: Arkipäiväistä, jokainen naisartisti kohtaa sitä

20.10.2017 20:10 - Anna Hopi

Erika Vikman ihailee itsevarmoja ja rohkeita naisia, ja haluaa olla itsekin sellainen.

Erika Vikman, 24, nähdään syksyn aikana Tähdet, tähdet -ohjelmassa MTV3-kanavalla. Laulajan mukaan ohjelmaan osallistuminen on hänelle iso näytön paikka. Kun Erika saapuu Kirkkonummelle Långvikin kauniiseen hotellimiljööseen hän ilmoittaa, ettei halua puhua haastattelussa Dannysta

75-vuotiaan musiikkineuvoksen ja 24-vuotiaan laulajan suhde tuli julki syyskuussa 2016, ja sen jälkeen aihe on seurannut Vikmania jokaisessa haastattelussa.

Hän painottaa, että Tähdet, tähdet -ohjelma on irtiotto aiheesta.

- Tää on mun kultainen väylä raivata omaa tulevaisuutta tällä alalla. Minulla on joka jaksoon ässä hihassa. Haluan rikkoa ihmisten olettamuksia, yllättää yleisön ja viihdyttää, hän sanoo Voice.fi -sivuston haastattelussa.

(kuva: Mikko Räsänen)

"Tarkoituksenani oli provosoida"

Tähdet, tähdet -ohjelman avausjaksossa Erika Vikman herätti yleisön mielenkiinnon räväkällä versioinnillaan Madonnan ikonisesta Vogue-kappaleesta. Hän teki kunniaa hittikappaleelle koreografialla ja tötterörintaliiveihin sonnustautumalla. Erikasta paistoi lavalla puhdas esiintymisen ilo, jonka myös tuomaristo laittoi merkille.

- Tarkoituksenani oli provosoida. Tein numeron kieli poskella. Halusin tehdä show'ta. Tiesin, että biisin ottaminen oli riski. Olen kuitenkin pienestä pitäen katsellut suurten naispoppareiden esiintymisiä ja olen imenyt Madonnan lavaesiintymisestä vaikutteita. Minulla oli valmiina alitajunnasta, miten se biisi täytyy vetää, hän kuvailee.

- En lähtenyt edes vetämään biisiä omiin nimiini, vaan halusin kunnioittaa alkuperäistä tapaa, miten Vogue esitetään. Olen saanut vedosta hyvää palautetta, koska se oli hyvin harjoiteltu. Siitä olisi voinut helposti tulla naurettava ja korni esitys, mutta onneksi niin ei käynyt. Se meni läpi, koska uskoin vetoon itse. Yleisö näki, että olin tosissani.

(kuva: Mikko Räsänen)

"Tuntui, että kaadun lavalla maahan"

Viime jaksossa laulettiin rakkauslauluja, ja Vikman esitti Adelen Hello-kappaleen pelkistetysti. Lavalla oli tyylikkäästi vain nainen ja mikrofoni.

- Se oli synkkä biisi ja olin siihen todella latautunut. Oli vaikeaa löytää esitykseen iloa, koska menin siihen niin syvälle. Kun katsoin jakson jälkikäteen, huomasin että olin vähä surumielinen. Ja vielä kun tunteet nousivat pintaan Maria Veitolan kauniiden sanojen jälkeen, hän sanoo.

Tuomaristoon kuuluva Veitola kritisoi sitä, että ensimmäisen jakson jälkeinen somekeskustelu keskittyi lähinnä ruotimaan Erikan suhdetta Dannyyn pilkkaavaan sävyyn.

- Olen aina tykännyt Veitolasta. Hän jakaa vahvana ja rohkeana naisena mielipiteitä, koska  puhuu suoraan, eikä pelkää loukkaavansa muita. Maria sanoi ääneen juuri ne asiat, joita olen itsekin ajatellut. Se osui suoraan sydämeen. Olin helpottunut, että sellainen mediapersoona sanoo minulle puoltavia kommentteja. Olen varma, että se sai ihmiset ajattelemaan, hän sanoo.

(kuva: Mikko Räsänen)

Vikman kertoo saaneensa paljon apua Adelen kappaleen tulkintaan tangohistoriastaan.

- Minua jännitti todella paljon. Kenraaliharjoitukset menivät hyvin ja olin rento. Minusta tuntui välillä lavalla, että voisin kaatua lavalla suorilta maahan. Tärisin ja pelkäsin, että kaadun pian kyljelleni. Se oli outo juttu, enkä ole kokenut sitä koskaan aikaisemmin. Olin niin täynnä latausta, että se meni yli oman sietokyvyn, hän sanoo.

- Olin lyönyt itselleni hirveät paineet päälle. En voinut piiloutua tällä kertaa tötterötissien taakse.

Hän valmistautui Adele-vetoon miettimällä henkilökohtaista näkökulmaa kappaleen tekstiin.

- Musiikkivideolla Adele soittaa nuorelle itselleen. Oli helppo samaistua, että pyydät anteeksi itseltäsi. Olen joskus toiminut rikkovasti omaa itseäni kohtaan nuorena, enkä ole kaikkea edes käsitellyt. Esiintyminen oli jollain lailla puhdistava.

"Rockissa pitää heittäytyä"

Tulevassa jaksossa Erika Vikman esittää kappaleen Guns 'N Rosesin kappaleen Welcome To The Jungle. Hän sai kappaleen tuotannolta, kun pyysi ehdotusta mahdollisimman kovasta kappaleesta.

- Kun kuulin idean mietin, että vitsi, en edes tunne tuota kappaletta. Samalla kuitenkin ajattelin, että mikäs sen parempaa kuin mennä pystymetsästä tuohon alueelle, Vikman toteaa.

Lue täältä lisää, mitä Erika ajattelee tulevasta vedosta.

(kuva: Mikko Räsänen)

"Alalla oleva kollega tyrmäsi minut"

Vikmanilla on suuri halu laajentaa yleisöään ohjelman kautta. Tangokuningatar-vuoden aikana kypsyi halu esiintyä laajemmalle yleisölle.

- Olen ollut lapsesta lähtien heittäytyjäluonne. Jos pääsin vetää jotain roolia, rakastin esiintymistä. Tangokuningattarena en päässyt heittäytymään täysillä, koska genreen kuuluu tietty konservatiivisuus. Vuosi opetti paljon, mutta tajusin, ettei se riitä minulle. Koin, että en käyttänyt kaikkia resurssejani siinä kentällä. Halusin enemmän. Tähdet, tähdet -ohjelma oli vastaus niihin ajatuksiin, hän myöntää.

Erika tunnistaa itsessään sisukkaan kapinallisen, joka ei lotkauta korviaan muiden puheille.

- Kun kävin ennen tangovoittoani jo Tangomarkkinoilla osallistumassa kisaan, eräs tällä alalla oleva kollega sanoi, sinulla ei ole tulevaisuutta viihdealalla. Se kommentti sai minut nousemaan kapinaan. En sano ääneen, kuka tämä artisti oli, mutta sain siitä ison potkun näyttää, että pystyn tähän. Luulen, että hän ihmettelee nyt, mitä menikään sanomaan, Vikman virnistää.

Seksuaalinen häirintä viihdealalla on ollut viime päivinä otsikoissa yhdysvaltalaisen elokuvatuottaja Harvey Weinsteinin jouduttua kohun kohteeksi. Somessa käynnistyi #metoo-kampanja, jossa tavalliset ihmiset ja julkisuuden henkilöt kertovat omista kokemuksistaan.

- On arkipäivää, että naisartistit kohtaavat keikoillaan jonkinlaista häirintää. Olen kohdannut sellaista, ja jättänyt sen aina taakseni. Onhan se häiritsevän yleistä. Monesti ollaan tultu liian iholle jossain kohtaamisessa tai sanottu jotain epäsopivaa. Kun menet jakamaan nimikirjoituksia keikan jälkeen, olet aika suojaton siinä tilanteessa. Jokainen naisartisti kohtaa sitä, Erika sanoo.

(kuva: Mikko Räsänen)

"Jossain elämänvaiheessa pidin itseäni rumana"

Erika Vikman on lavalla ja sen ulkopuolella näyttävä nainen, mutta kuinka sinut hän todella on itsensä kanssa?

- En ota liian raskaasti ulkonäköpaineita. Onhan tämän työn kannalta yhtä tärkeää se, miltä näytän kuin miten laulan. En ota asiasta paineita, mutta on minulla tietty ajatus siitä, millaisena menen kuviin ja lavalle, hän sanoo.

- Jossain elämänvaiheessa olen pitänyt itseäni rumana ja vastenmielisenä. Kun kasvat ja alat arvostaa itseäsi, tulee terve suhtautuminen itseen. Toki tulee edelleen päiviä, jolloin katsot peiliin, ja mietit, että tästä ei tule mitään. Niitä päiviä on kuitenkin paljon enemmän, jolloin ihmisten eteen meneminen tuntuu todella luontevalta. Joskus aikaisemmin en osannut ottaa kehuja vastaan, mutta nykyään otan kohteliaisuudet kiitollisena vastaan, enkä häkelly.

Vikman sanoo aina ihailleensa itsevarmoja naisia.

- On aina tyylikästä ottaa hyvä palaute vastaan, eikä väheksyä sitä.

Paparazzikuviin joutuminen yllättävissä tilanteissa tuntuu Erikasta ikävältä.

- Onneksi osaan myös maastoutua siten, että olen niin rähjäisen näköinen, ettei kukaan tunnista. Niinkin on kyllä käynyt, että joku on tullut ihan naaman eteen räpsäisemään kuvan, kun olen ollut todella laittamattoman näköinen ja pian se on ollut juorulehdessä. Siinä kohtaa mietin, että on ihmisillä munaa, kun tekevät tuollaista, sanoo Vikman, ja purskahtaa nauruun.

"Aina en ole osannut sanoa ei"

Erika Vikmanilla on monta rautaa tulessa. Hän tähdittää ensi kesänä Linnanmäen Peacock -teatterin Tuhansien ämpärien maa -revyytä Viivi Pumpasen kanssa. Laulajalta ilmestyi tällä viikolla myös uusi kappale, joka kantaa nimeä Jos osaisin sanoa ei.

- Vitsi kun tykkään siitä kappaleesta! Siinä on ihanaa ysäridiscoa, vivahde jotain Madonnan 2000-luvun alun soundimaailmaa. Juuri siihen suuntaan haluan musiikissani mennä, Erika iloitsee, ja avaa biisitarinaa.

- Monien ihmisten on vaikeaa sanoa ei. Olen ollut sellainen tyyppi suurimman osan elämästäni. Olen opetellut eroon siitä. Aiemmin se ehkä johtui siitä, etten tuntenut täysin itseäni. Kappaleen kertoja on menettänyt otteen itsestään. Nykyään osaan sanoa ei, hän päättää haastattelun.

Kuuntele Erikan uusi kappale alta.

Lue myös: Erika Vikman seuraavasta Tähdet, tähdet -vedosta: "En edes tunne tuota kappaletta"

Lue myös: Erika Vikman aikoo hurmata katsojat Tähdet, tähdet -ohjelmassa: "En pelkää mokaamista"

Lue myös: Erika Vikman seksikkäässä lookissa - tötterörintaliiveissä Madonnan tapaan

Lue myös: Erika Vikman jumalaisen kauniina mallikuvassa - katso

Kilpailut

Uusimmat