Kuva: Marek Sabogal

Kolumni: Öykkärilläkin on ihmisarvo

31.10.2017 10:00 - Mikko Räsänen

Tomi Metsäkedon naisseikkailut ovat aiheuttaneet somekohun ja tehneet hänestä vihatun öykkärin. Mutta missä vaiheessa häneltä riistettiin myös ihmisarvo, ihmettelee toimituspäällikkö Mikko Räsänen.

Tomi Metsäketo on ollut viimeiset kaksi viikkoa keskellä uransa suurinta kohua. Se alkoi, kun julkisuuteen alkoi tulla tietoja Metsäkedon naisseikkailuista. Hän on muun muassa etsinyt treffiseuraa Tinderissä valehdellen ikänsä kymmenen vuotta todellista nuoremmaksi. Hän on väitteiden mukaan kourinut naisia luvatta ja tehnyt suoria seksiehdotuksia niin Tinderissä kuin kasvotusten. Suorien ehdotusten esittämisen lisäksi Metsäketo ei ole kestänyt torjutuksi tulemista, vaan on kommentoinut tylysti ja loukkaavasti hänelle pakit antaneita naisia. 

Kun keskustelu Metsäkedon kyseenalaisesta käytöksestä levisi sosiaalisessa mediassa, löytyi lisää naisia, joilla oli ikäviä kokemuksia herrasta. Yksi minunkin naispuolisista ystävistäni oli joitakin vuosia sitten törmännyt Metsäketoon Helsingin keskustassa ja saanut kutsu liittyä laulajan seurueeseen. Kun ystäväni oli kieltäytynyt, oli Metsäketo toivottanut hänelle "hyvää matkaa sinne Keravalle". Ystäväni ei asu Keravalla, vaan Metsäketo tarkoitti heittonsa ilmeisesti loukkaukseksi.

Tuon kaltaisia tapauksia on paljastunut useita ja kaava on ollut usein identtinen. Metsäketo on ollut ilmeisesti itsevarma omasta vetovoimastaan ja loukkaantunut verisesti, jos se ei olekaan toiminut. Ja silloin hän on käyttäytynyt vähemmän herrasmiesmäisesti ja arvostellut naisia asiattomasti.

Kun olen lukenut naisten kokemuksia Metsäkedosta, en voi olla ajattelematta, että hänhän on käyttäytynyt kuin pahimman luokan öykkäri tai kusipää.

Someraivo Metsäketoa kohtaan on noussut valtaviin mittoihin. Viimeksi vastaavaa somevihaa on nähty silloin, kun paljastui, miten Axl Smith oli salakuvannut kymmeniä seksikumppaneitaan. Axl sai osakseen avointa vihaa ja hänen maineensa meni tavalla, ettei hän todennäköisesti enää koskaan saa tv-töitä Suomesta.

Nyt Metsäketo on vastaavassa pyörityksessä. Kohun takia MTV3 erotti hänet Tähdet, tähdet -ohjelmasta. Pian sen jälkeen tuli tieto, että Metsäketo on saanut potkut myös Mamma Mia -musikaalista, missä hänen piti olla ensi keväänä. Eikä ole vaikea ennustaa, miten hyvin käy Metsäkedon edessä oleville joulukonserteille.

Maineen lisäksi Metsäkedolta menivät myös työt. Aivan kuten kävi Axl Smithille.

Smithin ja Metsäkedon tapauksissa on kuitenkin yksi merkittävä ero. Smith tuomittiin oikeudessa salakatselusta pitkään ehdolliseen vankeuteen ja yli 100 000 euron korvauksiin. 

Tomi Metsäketo ei ole kuitenkaan tiettävästi tehnyt mitään rikollista. Hänestä ei ole jätetty yhtään tutkintapyyntöä. Poliisi ei epäile hänen syyllistyneen mihinkään laittomuuksiin, eivätkä viranomaiset ole syyttämässä häntä mistään. Tomi Metsäketo on käyttäytynyt kuin kusipää, mutta se ei ole edes rikos. Se on vain moukkamaista käytöstä.

Kaikenlaisen seksuaalisen ahdistelun, niin verbaalisen kuin fyysisen, on oltava yksiselitteisen tuomittavaa. Keneenkään ei saa käydä käsiksi ilman hänen lupaa ja jokaisella on oltava oikeus sanoa iskuyrityksiin "ei" ilman, että saa osakseen halveksuvia kommentteja. 

Tuon Metsäketo tuntuu oppineen viimeistään nyt.

Metsäketo on pyytänyt julkisesti anteeksi käytöstään ja aiheuttamaansa mielipahaa. Hän on tunnustanut käyttäytyneensä öykkärimäisesti ja kertonut haluavansa muuttua, ja että tuo muutos on jo käynnistynyt. Se voi hyvinkin pitää paikkansa, sillä itse kuulemani esimerkit hänen huonosta käytöksestään ovat jo vuosien takaa. 7 Päivää -lehti on nimennyt Metsäkedon ympärillä olevaa kohua kourintakohuksi, mutta lehden kertomat kourintatapaukset ovat tapahtuneet muutamia vuosia sitten. Toivon todella, että tämä tarkoittaisi sitä, että Metsäkedon kertoma muutos olisi jo alkanut ja tuoreempia tapauksia ei ole. 

Sosiaalinen media ei kuitenkaan anna anteeksi, vaan siellä Metsäketoa kohdellaan kuin pahimman luokan rikollista. Sosiaalinen media toimii kuin rikkinäinen puhelin. Joku on kuullut Metsäkedosta jonkun jutun ja kertoo sen eteenpäin. Ja sen kuullut kertoo sen taas eteenpäin. Matkan varrella jutut vääristyvät, värittyvät, ja fakta ja fiktio sekoittuvat. 

Facebookin suljetuissa ryhmissä Tomi Metsäkedosta on kerrottu niin rajuja syytöksiä, että Metsäketo on tiettävästi tekemässä useista nettikirjoittajista rikosilmoituksia. Myös poliisi puuttui jo nettikirjoitteluun ilmeisesti juuri Metsäkedon tapauksen takia ja julkaisi Facebookissa kirjoituksen, jossa muistutettiin, että kirjoittelusta voi oikeasti seurata rikosoikeudellisia seurauksia. Lue poliisin kirjoitus täältä.

Tomi Metsäkedon kohtelu on ollut hurjinta CIA Naisten Olohuone -Facebook-ryhmässä. Siellä on julkaistu useita kirjoituksia, jotka voivat täyttää kunnianloukkauksen tunnusmerkit. Saatetaan jopa puhua törkeistä kunnianloukkauksista, sillä tuossa ryhmässä on yli 50 000 jäsentä, eli siellä julkaistut perättömät väitteet tavoittavat samanlaisen yleisön kuin jos ne olisi julkaistu tiedotusvälineen toimesta.

Julkisuuteen on noussut Maria Veitolan rooli tuossa ryhmässä. Veitola oli Tähdet, tähdet -tuomarina Metsäkedon työkaveri. Samaan aikaan hän provosoi yleisöä CIA Naisten Olohuone -ryhmässä. 

Iltalehden mukaan Veitola kirjoitti ryhmässä näin:

"Moikka kaikki! Jos jollain teistä on omakohtaista kokemusta tai muuten tieto siitä, että Metsäketo on tehnyt jotain rikollista esim. alaikäisten naisten kanssa, niin laittakaa mulle YV asap"

Minun silmiini tuo kysymys on suora vihjaus siitä, että Metsäketo olisi saattanut tehdä jotain Veitolan kuvaaman kaltaista. Se on arvolatautunut kysymys samalla tavalla kuin jos minä kysyisin nettifoorumilla "tietääkö kukaan, rahoittiko X opintojaan myymällä itseään?" tai "onko kenelläkään tietoa Y:n mahdollisesta huumeidenkäytöstä tai mielenterveysongelmista?". Sijoita oma nimesi X:n tai Y:n paikalle ja mieti, miltä tuntuisi lukea tuollaista keskustelua itsestäsi - varsinkin, jos koko kysymys olisi täysin perätön. 

Tuollaiset kysymykset nimittäin vihjaavat suoraan, että Y käyttää huumeita, X harjoitti prostituutiota ja että Metsäketo olisi tehnyt jotain rikollista. Vaikka todisteita vihjauksen tueksi ei koskaan löytyisi, osa lukijoista jää siihen käsitykseen, että noin on todella saattanut tapahtua.

Onneksi Metsäkedolla on puolellaan laki. Rikoslaki sanoo, että kunnianloukkaukseen syyllistyy henkilö, joka:
"esittää toisesta valheellisen tiedon tai vihjauksen siten, että teko on omiaan aiheuttamaan vahinkoa tai kärsimystä loukatulle taikka häneen kohdistuvaa halveksuntaa" 

Jo pelkkä valheellinen vihjaus voi siis riittää kunnianloukkauksen tunnusmerkkien täyttymiseen. Metsäkedosta on esitetty sosiaalisessa mediassa useita törkeitä väitteitä ja vihjauksia, joille ei ole vielä todisteita. Jos Veitolallakaan ei ole vielä näyttöä, että jotain hänen vihjaamansa kaltaista todella on tapahtunut, en pitäisi yllätyksenä, vaikka Veitolan kirjoituskin olisi niiden tekstien joukossa, joita Metsäketo on vienyt viranomaisten arvioitavaksi. 

Demokraattisen yhteiskunnan ihmisoikeuksien keskeisiin periaatteisiin kuuluu syyttömyysolettama, eli että jokainen on syytön kunnes toisin todistetaan. Metsäkedosta ei ole tehty yhtään rikosilmoitusta, joten on perusteltu syy uskoa siihen, ettei Metsäketo ole tehnyt mitään lainvastaista.

Sosiaalisen median ryhmät eivät kuitenkaan toimi näin. Ne eivät kunnioita syyttömyysolettamaa, vaan ovat kuin lynkkausjoukkoja. Ne toimivat itsenäisesti: nostavat syytteet, päättävät syyllisyydestä ja pistävät kuolemantuomiot täytäntöön. Syytetyllä ei ole asianajajaa tai edes puolustuspuheenvuoroa.

Ja kun lynkkausjoukko pääsee vauhtiin, ei sitä pysäytä mitään. Iltalehden haastattelussa kävi ilmi, että Maria Veitolakin oli levittänyt eteenpäin Metsäkedosta kuulemiaan väitteitä, vaikka ei tiennyt, ovatko väitteet faktaa vai fiktiota. Hän ei edes kauhistellut toimintaansa vaan sanoi, että "sillä ei ole mitään väliä, ovatko kertomukset totta vai ei". 

Tuohon ajatteluun tiivistyy sosiaalisen median lynkkausjoukkojen toiminta.

Eli yhtäkkiä Tomi Metsäkedosta on tullut hahmo, josta saa levittää mitä tahansa tarinoita riippumatta siitä, ovatko ne totta vai ei ja piittaamatta siitä, millaista vahinkoa nuo valheelliset tarinat voivat aiheuttaa.  

Näin toimimalla Metsäkedolta viedään jo ihmisarvo. 

Somesalapoliiseille tärkeä muistutus: Jokaisella meistä on ihmisarvo.

Se on minulla ja Maria Veitolalla.

Se on prostituoidulla ja huumeidenkäyttäjällä.

Se on rikollisella.

Se on öykkärillä 

Sen kuuluu olla myös Tomi Metsäkedolla.

Kilpailut

Uusimmat