Kuva: Hanna-Maria Grönlund

Sanni avoimena koulukiusaamisestaan: "Opettajat eivät halunneet, että uskoni maailmaan romuttuu"

15.03.2018 16:45 - Iiro Myllymäki / iiro.myllymaki@bauermedia.fi

Sanni sai opettajilta jonkin verran erityiskohtelua yläasteella, jotta hän pystyisi edistämään musiikkihaaveitaan.

Muusikko Sanni, 24, on puhunut kokemastaan koulukiusaamisesta esimerkiksi Vain elämää -sarjassa. Nainen on myös purkanut kokemuksiaan omaan versioonsa Cheekin Timantit on ikuisia -hitistä. Nyt Sanni on kertonut kohtaamastaan koulukiusaamisesta Radio Novan Esko Eerikäisen Sunnuntaibrunssi-ohjelmassa.

Sanni kävi yläasteen Lohjalla, ja yläasteaikaan hän koki joutuvansa eristetyksi muista. Sannille lohtua toi muun muassa koulun erityisopettaja, jonka kanssa käytyjä keskusteluja Sanni muistelee edelleen lämpimästi. Koulun opettajat tiesivät Sannin musiikkihaaveista ja antoivat joskus harvoin hänen jopa lähteä tunnilta kesken pois, jotta Sanni pääsisi soittamaan kitaraa musiikkiluokkaan.

- En silloin tajunnut, miksi minulla oli tällainen erityiskohtelu. Jälkeenpäin tajusin, että opettajat eivät halunneet, että mun usko maailmaan ihan kokonaan romuttuu, Sanni kertoo.

Erityisopettaja kannusti Sannia muuttamaan Lohjalta Helsinkiin ja menemään Sibelius-lukioon.

- Lohjalta Helsinkiin on 56 kilometriä. Erityisopettaja sanoi, että sitten kun olet artisti ja teet levyn, sinun ehkä kannattaisi kirjoittaa tästä aiheesta. Lupasin, että teen levylle 56 km -nimisen biisin, ja sellainen on ensimmäisellä levylläni, Sanni kertoo.

Kun Sanni nyt miettii ahdistavia kouluaikojaan, ne tuntuvat hänelle kovin etäisiltä. Hän uskoo, että vastoinkäymiset kasvattivat häntä.

- Se on antanut hyvää rosoa. Eihän tuollaista syrjimistä toivo kenellekään, mutta kyllä mä ymmärrän, miten nuo hommat toimivat. Yläasteella ollaan peloissaan siitä, että menettää oman paikkansa ryhmässä ja sitten on niitä hiljaisia kiusaajia ja pääkiusaajia. Sitten voidaan ryhmänä kääntyä jotakuta vastaan. Ymmärrän, mistä tarpeesta käsin tuo kumpuaa, mutta en ymmärrä sitä, että se menee toiminnaksi asti, Sanni pohtii.

Sanni antaa neuvoksi koulukiusaamista tällä hetkellä kokeville, että kannattaa ajatella, että kouluajat eivät kestä ikuisesti. Tämä ajatus auttoi Sannia itseään. Hän tiesi, että tästä koulusta pois päästyään hän voi tehdä omaa juttuaan. Joitain ihmisiä kiusaaminen valitettavasti voi seurata aina työelämään asti.

- Ehkä meissä ihmisissä on jokin konfliktinhakuisuus, en tiedä, Sanni sanoo.

Voit kuunnella Sannin koko haastattelun Sunnuntaibrunssi-ohjelmassa sunnuntaina 18.3. kello 10-12.

Lue myös: Instagramin sensuuri iski Sannin Pornoo-biisin nimeen - pyytää nyt apua faneiltaan

Voice.fi ja Radio Nova kuuluvat Bauer Mediaan.

Kilpailut

Uusimmat