Kuva: Essi Nylund

Yle: Aku Louhimiehestä rankkoja syytöksiä - nöyryyttää näyttelijöitä sadistisesti, itkettää lapsia

19.03.2018 10:15 - Iiro Myllymäki

Monet tunnetut naisnäyttelijät kertovat Ylelle, miten huippuohjaaja pyrkii herättämään näyttelijöissä tunteita murskaamalla heidän itsetuntonsa. Mies on vastannut syytöksiin Facebookissa.

Lukuisat suomalaiset eturivin näyttelijät ovat kertoneet Ylelle kokemuksistaan ohjaaja Aku Louhimiehen epäasiallisista ohjaamismetodeista. Näyttelijät syyttävät Louhimiestä muun muassa sadistisia piirteitä saavasta nöyryyttämisestä, kiusaamisesta ja näyttelijöiden turvallisuuden laiminlyömisestä. Louhimies itse kiistää Ylelle väitteet.

Omista kokemuksistaan on Ylelle kertonut muun muassa Pihla Viitala. Nainen kertoo, että kuvatessaan Käsky-elokuvaa Louhimies läpsi häntä poskille, jotta hänen kasvonsa näyttäisivät punakammilta, sylki hänen tukkaan, kaatoi kahvia hänen päällensä ja kuiski hänen korvaansa, miten huono hän on. Myös monet muut naisnäyttelijät kertovat Louhimiehen tavasta kuiskailla heille nöyryyttäviä sanoja herättääkseen aitoja tunnereaktioita näyttelijöissä. Miehet eivät ole kertoneet vastaavanlaisesta kohtelusta.

Viitala muistelee myös, miten Louhimies kertoi Käskyn kuvauksissa lapsinäyttelijälle tämän vanhempien kuolleen, jotta saisi tämän itkemään. Lapsi oli tämän jälkeen juossut hysteerisesti itkien Viitalan luokse. Lohdutettuaan lasta pahasti järkyttynyt Viitala meni itse vessaan itkemään. Muut Käskyn työryhmäläiset kertovat, että Louhimies kertoi myös muille lapsille, että heidän vanhempansa ovat kuolleet.

Vaatimuksia alastomuudesta

Louhimiehen elokuvat ovat tunnettuja seksin määrästä. Näyttelijät kertovat Ylelle, että kuvauksissa elokuvaan on lisätty käsikirjoitukseen kuulumattomia seksikohtauksia ja näyttelijöiltä on vaadittu alastomuutta enemmän kuin on ollut tarpeellista. Pamela Tola muistelee, että Levottomat-elokuvan kuvauksissa hänen vastanäyttelijöitään oli häneltä salaa ohjeistettu leikkaamaan hänen paitansa auki.

- Onneksi minulla oli pieni toppi paidan alla eivätkä rintani paljastuneet. Louhimies huusi, oliko joku varoittanut minua ja olinko osannut varautua, Tola kertoo Ylelle.

Levottomat-elokuvan kuvauksissa Tola suostui alastonkohtaukseen vain sillä ehdolla, että kohtauksessa hänen päällään makaava Mikko Leppilampi makaisi hänen päällään, jotta intiimialueet peittyvät. Tolan mukaan Louhimies syyllisti häntä tästä ja ehdotti hänelle kuvauksissa myös ”seksiterapiaa”, jotta hänen mielialansa kohoaisi. Pihla Viitalaa riisutettiin Käskyn kuvauksissa, ja raiskauskohtauksesta tuli niin raju fyysisesti, että nainen oli sen jälkeen mustelmilla.

- Louhimies sanoi, että minun pitää pysyä alasti työryhmän edessä, jotta opin olemaan katsottavana. Hän myös sanoi, että joukkoraiskaus "sopi" minulle, Viitala sanoo.

Jessica Grabowskylle Louhimies oli hänen mukaansa kuiskannut olevansa kiihottunut nähdessään aseen hänen suussaan. Louhimies oli myös tulistunut, kun Grabowsky kieltäytyi poseeraamasta yläosattomissa 8-pallo-elokuvan julisteen kuvauksissa.

Monesti näyttelijöiden intiimialueet suojataan kuvauksissa erillisillä suojilla, mutta Tolan mukaan hänelle ei tällaista suojaa tarjottu.

"Olen ohjaajana epäonnistunut"

Myös elokuvien koekuvauksissa monet näyttelijät ovat kokeneet rajojen ylityksiä. Muun muassa Manuela Bosco ja Rebecca Viitala kertovat, että heidät laitettiin tekemään intiimiä suutelua sisältävää improvisointia vain minuutteja sen jälkeen, kun he olivat tavanneet vastanäyttelijänsä.

Monet näyttelijät ovat rankkojen kokemustensa myötä päättäneet, etteivät he enää näyttele Louhimiehen ohjaamissa elokuvissa. Viidessä Louhimiehen elokuvassa näytellyt Matleena Kuusniemi sanoo, että häntä on monesti jännittänyt, mitä kuvauksissa tuleman pitää.

- Onneksi mitään pahempaa ei ole sattunut. Hänellä tarkoitus pyhittää keinot, Kuusniemi toteaa.

Aku Louhimiehen viimeisin elokuva Tuntematon sotilas on saanut yli miljoona katsojaa.

Louhimies on vastannut Ylen jutussa esitettyihin syytöksiin Facebook-päivityksellä. Mies kirjoittaa, että joistain jutussa kerrotuista kokemuksista mies tunnistaa itsensä, kun taas joistain hänellä on näyttelijöiden kertomuksista poikkeavia muistikuvia.

"Yleisradion jutun luettuani koen, että olen ohjaajana epäonnistunut työilmapiirin luomisessa ja tunnen surua siitä, että kunnioittamani ja työni kannalta ratkaisevan tärkeät näyttelijät ovat kokeneet yhteistyömme niin ahdistavana. Toivoisin, että he olisivat voineet puhua minulle aikaisemmin. Ja tietenkin toivon, että olisin nähnyt tarkemmin. Olen vilpittömän pahoillani siitä, että en ole tässä onnistunut. Yritän jatkossa ymmärtää myös valtani ja siihen liittyvän vastuun paremmin", Louhimies kirjoittaa. Voit lukea hänen koko päivityksensä alta tai tästä linkistä.

Lue myös: Tuntematonta sotilasta tähdittävä Juho Milonoff: Koin kuvauksissa suunnatonta pelkoa

Lähde: Yle

Kilpailut

Uusimmat