Kuva: Senja Rapila

Lenita Airisto jyrähtää #MeToo-liikkeen arvostelijoista - "Jos ylilyöntejä on, niin antaa olla!"

27.03.2018 15:45 - Iiro Myllymäki

Lenita Airiston mielestä #MeToo-kampanja ei tullut hetkeäkään liian aikaisin.

Rautaisena liike-elämän ja media-alan vaikuttajana kannuksensa hankkinut Lenita Airisto, 81, on ottanut kantaa käynnissä oleviin #MeToo-kohuihin Iskelmän Sadun sunnuntaivieras -ohjelman haastattelussa. Nainen kertoo Satu Kotoselle mietteitään muun muassa reilun viikon ajan velloneesta keskustelusta ohjaaja Aku Louhimieheen liittyen. Yle julkaisi viime viikolla laajan jutun, jossa monet suomalaiset eturivin näyttelijät syyttivät Louhimiestä vallan väärinkäytöstä ja nöyryyttävästä ja alistavasta tavasta ohjata naisia elokuvissaan.

Heti tuoreeltaan Louhimies nähtiin kommentoimassa Ylen juttua A-studiossa. Ohjelmassa mies kohtasi useassa hänen elokuvassaan näytelleen Matleena Kuusniemen, jonka rauhallista ja jämäkkää esiintymistä ihasteltiin sosiaalisessa mediassa laajalti. Myös Lenita Airisto kiinnitti erityisesti huomiota kyseisessä ohjelmassa juuri Kuusniemen esiintymiseen.

- Hänen esiintymisensä oli niin vahvaa, että kaikki muut oli siinä studiossa lälläreitä. Hän oli niin maltillinen ja niin suora ja niin karmaisevan todellinen siinä, mitä hän puhui, Airisto sanoo.

A-studiossa Kuusniemi kertoi muun muassa Levottomat-elokuvan markkinoinnista, jossa hyödynnettiin salamyhkäisyyttä siitä, ovatko näyttelijät harrastaneet kuvauksissa oikeasti seksiä keskenään. Kuusniemi sanoi, että tällä markkinoinnilla hänestä tehtiin pornonäyttelijä. Tämä esimerkki jäi erityisesti Lenita Airiston mieleen.

- Onhan tällainen tilanne monin verroin järkyttävämpi kuin se, että Aku Louhimies on nyt joutunut vastaamaan tekosistaan julkisuudessa, Airisto sanoo.

Lenita Airisto ei ole samaa mieltä kuin jotkut #MeToo-liikkeen arvostelijat siitä, että liike olisi mennyt jo liian pitkälle. Seksuaalista häirintää ja ahdistelua vastustava kampanja on yhdistetty myös Louhimies-tapaukseen, sillä Louhimiehen elokuvissa näytelleet naiset toivat Ylelle ilmi myös monta seksikohtauksiin liittyvää epämiellyttävää kuvaustilannetta. Jotkut ovat kommentoineet sosiaalisessa mediassa ja julkisuudessa, että #MeToo-liike on jo hämärtänyt ihmisten suhteellisuudentajun ja saanut ihmiset vaatimaan joidenkin miesten joukkolynkkausta. Tällaisia äänenpainoja ovat esittäneet esimerkiksi Ilta-Sanomien päätoimittaja Ulla Appelsin ja ruotsalaiskirjailija Lena Andersson – lukuisista sosiaalisen median mieskommentoijista puhumattakaan.

- Tämä ei tullut päivääkään liian aikaisin tämä Me Too -kampanja. Jos joku sanoo, että ylilyöntejä on, niin antaa olla. Näitä ylilyöntejä naiset eivät edes huomaa, kun ne kohdistuvat heihin itseensä, vaan he painavat päänsä alas ja ovat hiljaa. Se on se kaikkein noloin juttu, Airisto sanoo.

Voit kuunnella Lenita Airiston koko haastattelun sunnuntaina 1.4. klo 14-15 Iskelmä-radiokanavalla.

Lue myös: Lenita Airisto avautuu Ilta-Sanomissa - yritettiin raiskata kahdesti

Voice.fi ja Iskelmä kuuluvat Bauer Mediaan.

Kilpailut

Uusimmat