Kuva: Katariina Auvinen

Ihmiset kiehtovat Mielensäpahoittaja-ohjaaja Tiina Lymiä: "Olen hirvittävä vakoilija ja kyttääjä"

24.08.2018 20:15 - Katariina Auvinen

Näyttelijä-ohjaaja Tiina Lymi on viihtynyt nykyisin enemmän kameran toisella puolella.

Iloisia aikoja, Mielensäpahoittaja -elokuva näki päivänvalon perjantaina 23. elokuuta. Ensimmäinen Mielensäpahoittaja-elokuva saavutti huiman suosion, jonka vuoksi moni on odottanut uutta leffaa kuin kuuta nousevaa. Ohjauksesta huolehti näyttelijänä tutuksi tullut Tiina Lymi, joka kertoi Voice.fi:lle antamassaan haastattelussa aloittaneensa elokuvan kuvaukset puhtaalta pöydältä. 

- En ajatellut varsinaisesti, että nyt teen Mielensäpahoittaja-elokuvaa. Tein tämän elokuvan, jonka päähenkilö on iäkäs mies ja joka on sattumoisin pukeutunut karvahattuun ja saappaisiin.

Lymin mukaan elokuvan tulevat arvostelut jännittävät, mutta elokuvamaailman konkari on tottunut jo käsittelemään asiaan liittyviä tunteita.

- Se täytyy vain kestää. Pitkän elokuvan valmistuminen voi kestää kokonaisuudessaan jopa kaksi vuotta. Se on todella pitkä aika, sydäntä ja palasia itsestäsi, jonka annat projektille, joten kritiikit tulevat aina sattumaan vähän, mutta sitähän tämä työ on. Asetat itsesi paljaaksi ja alttiiksi kaikenlaisille asioille, jonka jälkeen palo pitää vielä olla niin voimakas, että haluat jatkaa, hän pohtii. 

Näyttelijäntyö vai ohjaus?

Nykyisin nainen viihtyy enemmän kameran takana kuin edessä. Lymi on näytellyt muun muassa Syke-sairaalasarjassa, Isänmaan toivoissa sekä Roba-televisiosarjassa. Vaikka ohjaus on vienyt aikaa ja osaksi sydämen mukanaan, hän ei halua luopua näyttelemisestä. 

- Kyllä aion näytellä vielä, koska rakastan näyttelemistä. Kaikki näyttelijäkaverini tulevat tietysti suuttumaan kun sanon, mutta ohjauksen jälkeen näytteleminen tuntuu helpommalta, koska vastuumäärä on pienempi, Lymi kertoo. 

Hän ei millään tavalla aliarvioi näyttelijäntyötä vaan selventää, että eri asiat ovat haastavia. Ohjaajalla on valtava vastuu harteillaan, joten on välillä helpottavaa heittäytyä kameran toiselle puolelle. 

- Näyttelijänä vaaditaan rohkeutta ja heittätymistä, mutta vastuu on pienempi. On helpottavaa sanoa ohjaajalle, että tehdään vain jotenkin, sinähän kannat vastuun, Lymi nauraa. 

Näyttelijäntyössä Lymi rakastaa rakentaa uutta henkilöhahmoa ja omaksua hänen käyttäytymistään. 

- Kaikki ihmiset ovat kiinnostavia. Olen hirvittävä vakoilija ja kyttääjä. Teen monesti erilaisia havaintoja ympärillä olevista ihmisistä ja siitä, millaisia he ovat. Joskus se on tietoista, mutta imen itseeni myös alitajuisesti jotain käytösmalleja, hän sanoo. 

Tiina Lymi ei aio hylätä näyttelemistä, vaikka ohjaajan työ viekin valtaosan hänen ajastaan. (kuva: Katariina Auvinen )

Lymi on tarkka ohjaaja 

Ohjaajan työssä Lymiä kiehtoo se, että hän voi rakentaa koko elokuvan maailman aivan itse. 

- Voit päättää onko iso juttu elokuvassa se, että kahvikuppi kaatuu vai se, että kaikki räjähti ja paskat tulivat housuun, hän miettii. 

Hän myös haluaa olla ohjaaja, joka ei koskaan loukkaa näyttelijöitä. Lymi tietää kokemuksesta, että mitä näyttelijöille ei todellakaan pidä sanoa. 

- Haluan olla kunnioittava ohjaaja, jotta kaikilla olisi hyvä olla. Haluan, että näyttelijöillä on olo ettei hän ole huono millään tavalla. Olen kyllä tarkka, koska minulla on selkeä ajatus siitä, mitä haluan, hän sanoo. 

Lue myös: Napapiirin sankarit 3 -elokuvan kuvauksissa dramatiikkaa: "Onko meillä evakuointisuunnitelmaa?"

Suosittelemme

Uusimmat