Kuva: TV2

Tänään tv:ssä: Isisin tekemisistä raportoivat journalistit elävät jatkuvan pelon alla

25.09.2018 07:15 - Katariina Auvinen

Docventuresin City og Ghosts dokumentti kertoo Raqqan tilanteesta raportoivista kansalaisjournalisteista.

Docventures esittää tänään City of Ghosts -dokumentin, joka kertoo kuolemaa pelkäämättömistä kansalaisjournalisteista. Nämä toimittajat uurastavat Syyrian Raqqassa, josta he lähettävät kuvia sekä uutisklippejä Isisin runtelemasta kaupungista. 

Työ on kuitenkin hengenvaarallista. He raportoivat jatkuvan uhan alla ja piilossa, jonka vuoksi monet pelkäävätkin oman henkensä puolesta. Ragga is being slaughtered silenty -nimeä käyttävä kansalaisjournalistiryhmä voitti lehdistönvapauspalkinnon vuonna 2015. 

- Vaikka pelkäämme, Raqqa on kuitenkin ollut meille aina koti, kertoo eräs kansalaisjournalisti. 

Dokumentti seuraa journalistien työtä sekä arkista elämää, jota värittää pelko ja varovaisuus. Joka hetki voi olla viimeinen. Ryhmä on kertoo olevansa koko ajan paossa Isisiä. 

- Vaikka vaihdamme koko ajan osoitetta, Isis onkii meistä tietoa esille. He saattavat lähettää viestejä; "Kiva ulko-ovi teillä", kertoo ryhmään kuuluva journalisti. 

Ryhmäläisiä on Syyrian lisäksi myös Turkissa ja Saksassa. Saksassa sijaitsee salainen turvatalo, joka on tarkoitettu juuri Isisistä ja Syyriasta raportoiville. Monet heistä ovat menettäneet läheisiä mitä julmimmalla tavalla. 

- Jos minun tekee sanoa kuolleelle veljelleni jotain, saatan lähettää hänelle Facebook-viestin. Ehkäpä se silti tavoittaa hänet sieltä jostain, kertoo Abdalaziz Alhamza, jonka veli hukkui merellä, kun tämä yritti paeta Syyriasta. 

Uhasta, väkivallasta ja tappamisesta huolimatta ryhmä on valmis jatkamaan, jotta he pystyisivät välittämään tietoa Syyriasta ja sen tilanteesta. 

Docventures: City of Ghosts
TV2
Klo 21.14

Kilpailut

Uusimmat