Kuva: Mikko Räsänen

J.Karjalainen paljastaa yllättävän faktan biisinsä takaa - kappale syntyi kasvion avulla

26.10.2018 16:45 - Katariina Auvinen

J.Karjalaisen faneja hemmotellaan Iskelmällä, kun miehen kappaleita soitetaan viikonlopun ajan kanavalla.

J.Karjalaisen faneille kantautuu erinomaisia uutisia Iskelmältä, kun kanavalla soitetaan koko viikonlopun ajan legendan biisejä. Mies kertoo itse vielä kappaleiden syntytarinat. Viikonlopussa on mukana klassikoita ja Karjalaisen "Sä kuljetat" -levyn biisejä. 

Mies aloitti uransa 1980-luvulla ja hän on noussut yhdeksi suomalaisen rockin merkittävimmistä kehittäjistä. 

Esimerkiksi Terve, Sirkka Lautamies -kappale on miehen uusimmalta levyltä ja sen syntytarina on kaikkea muuta kuin tavallinen. Karjalainen kertoo rakastavansa kirpputoreja ja ostelevansa sieltä omien sanojensa mukaan kaikkea roinaa. Mukaan oli tarttunut kasvio, joka oli kulkeutunut vintille. 

Kun J.Karjalainen suunnitteli biisejä levylleen, hän kävi hakemassa kasvion vintiltä. 

- Mietin, voisiko kasviosta saada jonkinlaisia aihioita biiseihin. Mustissa kangaskansissa oleva kasvio löytyi vintiltä ja toin sen hellahuoneeseen, jossa pyyhin siitä pölyt ja avasin sen. Kasvit olivat todella hienoja, mietin että kaikki niistä voisi kehystää, koska ne ovat niin upeita, J.Karjalainen kertoo vaikuttuneena. 

Hän katsoi pientä lappua, josta kävi ilmi kerääjän tiedot ja aika. Siinä luki; "Sirkka Lautamies, Virolahti, Pyterlahti 1925."

- Ajattelin, että mikä nimi, tuostahan saa biisin. Mietin sitä Sirkka Lautamiestä, joka keräsi kasveja kasvioonsa tuolloin tehden luultavimmin vain koulutehtäväänsä. Hän ei ajatellut, että myöhemmin kasviosta voisi tulla jotain muuta. Huolellisuus ja kauneus tekivät minuun todella suuren vaikutuksen, mies kertoo.

 - Se on kyllä laulun arvoinen, hän kiteyttää. 

Iskelmällä J.Karjalainen Special 26.10-28.10.

Iskelmä ja Voice.fi kuuluvat molemmat osana Bauer Mediaan. 

Lue myös: J. Karjalainen yllättää, uusi biisi kolmen vuoden jälkeen - kuultavissa ensi yönä Radio Novalla

Kilpailut

Uusimmat